Ухвала
від 11.04.2024 по справі 280/10941/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

11 квітня 2024 рокуСправа № 280/10941/21 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Батрак І.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району про заміну боржника у справі

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

до Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району (69035, м. Запоріжжя, вул. Лермонтова, буд. 14, код ЄДРПОУ 37573822)

про визнання протиправними дій та стягнення недоотриманої частини разової грошової допомоги до 05 травня за 2021 рік

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 30.12.2021 у справі № 280/10941/21 позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району про визнання протиправними дій та стягнення недоотриманої частини разової грошової допомоги до 05 травня за 2021 рік задоволено.

Суд визнав протиправними дії Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району щодо відмови в перерахунку та виплаті ОСОБА_1 різниці між фактично виплаченою та передбаченою законодавством разової грошової допомоги до 05 травня як учаснику бойових дій у розмірі, визначеному частиною 5 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Стягнуто з Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району на користь ОСОБА_1 недоплачену суму щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2021 рік у розмірі п`ять мінімальних пенсій за віком, з урахуванням фактично виплаченої суми, а саме 7354,00грн.

05.04.2022 рішення набрало законної сили.

22.11.2022 судом за заявою стягувача видано виконавчий лист по даній адміністративній справі.

26.03.2024 через систему «Електронний суд» до суду надійшла заява Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району (вх. № 155111) про заміну боржника у даній справі.

Для розгляду питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, судом було призначене судове засідання на 11 квітня 2024 року об 11 год. 00 хв., про що повідомлено заявника (позивача), та боржника, відповідача.

В судове позивач, представник відповідача не з`явились, про дату, час та місце слухання справи повідомлялись належним чином, про причини неявки суд не повідомили. Заперечення проти задоволення заяви на адресу суду не надходили.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, враховуючи неявку всіх учасників справи, суд вважає за можливе розглянути заяву в порядку письмового провадження.

На підставі приписів частини 4 статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали справи судом встановлено наступне.

Як встановлено матеріалами справи, згідно Рішення Запорізької міської ради від 07.12.2022 №71 «Про реорганізацію управлінь соціального захисту населення Запорізької міської ради та перейменування управління соціального захисту населення Запорізької міської ради в Департамент соціального захисту населення Запорізької міської ради», яким вирішили припинити шляхом ліквідації управління соціального захисту населення запорізької міської ради по Шевченківському району. Департамент соціального захисту населення Запорізької міської ради є правонаступником управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Шевченківському району.

Таким чином Департамент соціального захисту населення Запорізької міської ради є правонаступником управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району.

Стаття 129-1 Конституції України та стаття 14 КАС України встановлюють, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини 1 статті 257 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

За приписами статті 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

При цьому, відповідно до визначення судового процесу, наведеного у статті 4 КАС України, це правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства.

Таким чином, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб`єкта владних повноважень), прав і обов`язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

У відповідності до частини 4 статті 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Суд звертає увагу, що правонаступництво у сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції. У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю адміністративного (тобто публічного) правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама по собі має бути публічною та врегульованою нормами адміністративного права.

Отже, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вибувшого з публічних правовідносин суб`єкта владних повноважень як юридичної особи.

Аналогічна позиція висловлена Верховним Судом у постановах від 10.09.2020 у справі №420/5772/18, від 10.10.2020 у справі №804/958/17, від 03.12.2020 у справі №805/2173/16-а та від 30.12.2020 у справі №805/4361/17-а.

Оскільки, за матеріалами справи Департамент соціального захисту населення Запорізької міської ради є правонаступником управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району, то суд вважає за можливе, допустити заміну сторони виконавчого провадження, а саме боржника, її правонаступником.

На підставі викладеного, керуючись статтями 241, 243, 248, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району про заміну боржника у виконавчого листі, виданому по справі №280/10941/21, задовольнити.

Замінити сторону у справі №280/10941/21, а саме: Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району на його правонаступника Департамент соціального захисту населення Запорізької міської ради (69035, м. Запоріжжя, просп. Маяковського, буд. 3, код ЄДРПОУ 37573438).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня її підписання.

СуддяІ.В.Батрак

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118300120
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та стягнення недоотриманої частини разової грошової допомоги до 05 травня за 2021 рік

Судовий реєстр по справі —280/10941/21

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Постанова від 04.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 13.03.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 13.03.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Рішення від 29.12.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні