Рішення
від 09.04.2024 по справі 621/134/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/134/24

Провадження № 2-о/621/21/24

Рішення

Іменем України

09 квітня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Шахової В.В.,

присяжних Максименко Л.В., Селеткова В.М.,

секретаря судового засідання Девятерикової А.Р.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника адвоката Оберкович Г.В.,

представника заінтересованоїособи органуопіки тапіклування Слобожанськоїселищної радиЧугуївського районуХарківської області Рєпнікової О.В.,

представника особи, стосовно якої розглядається справа адвоката Ходаковського Ю.В.,

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду в м. Змієві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та заміну опікуна,

в с т а н о в и в :

16.01.2024 ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

09.04.2024 ОСОБА_1 доповнено вимоги заяви в частині заміни попереднього опікуна недієздатного ОСОБА_3 з ОСОБА_2 на ОСОБА_1 .

Свої вимоги заявник мотивує тим, що він перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 . У дружини заявника є рідний дядько, а саме брат матері - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_3 є інвалідом дитинства 1 групи, в наслідок хвороби ДЦП, має захворювання на олігофренію, грубе порушення акту ходьби, потребує постійного піклування та стороннього догляду. 19.02.2018 рішенням Зміївського районного суду Харківської області по справі 621/2447/17 ОСОБА_3 було визнано недієздатним та призначено над ним опікуна, його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . 07.11.2023 ОСОБА_2 переніс обширний ішемічний інсульт з геморагічною трансформацією, наслідком якого стала слабкість в кінцівках та порушення мови. На даний час ОСОБА_2 прикутий до ліжка і не має можливості пересуватися без сторонньої допомоги, функції опікуна ОСОБА_3 виконувати не має можливості. Недієздатний ОСОБА_3 дорослий чоловік, має чималу вагу, його потрібно переносити на руках, купати, одягати, виносити в туалет, на двір, гуляти з коляскою, управління якої потребує фізичної сили. У зв`язку з хворобою опікуна - ОСОБА_2 , заявник ОСОБА_1 вимушений забрати до себе на постійне місце проживання недієздатного ОСОБА_3 і на даний час повністю виконує функції його опікуна. Дружина заявника, її мати та баба не мають можливості опікуватися недієздатним ОСОБА_3 , оскільки мають вади здоров`я, які унеможливлюють опіку. ОСОБА_3 перебуває на обліку у лікаря невропатолога КНП «Зміївська ЦРЛ», однак лікування не приносить позитивних результатів, стан його здоров`я з роками погіршується. Оскільки заявник вже близько трьох місяців виконує функції опікуна недієздатного, вважає за потрібне офіційно оформити статус опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою від 17.01.2024 прийнято до розгляду заяву та відкрито провадження по справі.

Ухвалою від 14.02.2024 по справі призначено амбулаторну судово - психіатричну експертизу.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 адвокат Оберкович Г.В. та заявник підтримали заяву з викладених в ній підстав та просили її задовольнити. Просили ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку та замінити попереднього опікуна недієздатного ОСОБА_2 на ОСОБА_1 .

Представник Органу опіки та піклування Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області Рєпнікова О.В. підтримала заяву та просила суд ухвалити відповідне рішення.

Представник особи стосовно якої розглядається справа адвокат Ходаковський Ю.В. підтримав заяву та вважав, що не має підстав для відмови в задоволенні заяви ОСОБА_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 надав заяву про розгляд справи без його участі, підтримав заяву. У зв`язку зі станом здоров`я просив замінити його як опікуна недієздатного ОСОБА_3 на заявника ОСОБА_1 .

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши заяву та додані до неї документи, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 19.02.2018 по справі № 621/2447/17 (провадження № 2-о/621/5/18) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним та встановлено над ним опіку. Призначено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном його сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 22).

З копії виписки із медичної карти стаціонарного хворого № 9.18686 КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня» вбачається, що ОСОБА_2 , 1946 р.н. в період з 07.11.2023 по 17.11.2023 перебував на стаціонарному лікуванні. Повний діагноз: обширний ішемічний інсульт (07.11.2023), гострий період з геморагічною трансформацією, кардіоемболічний тип, в басейні правої середньої мозкової артерії на тлі тромботичної оклюзії М2 ПСМА з лівобічною геміплегією, дизартрією. Дисциркуляторна гіпертонічна енцефалопатія ІІІ ст. Гіпертонічна хвороба ІІІ ст., 2 ст. ризик 4. Гіпертензивне серце. ІХС: атеросклеротичний кардіосклероз. Фібриляція передсердець, брадісистолія. СН ІІ Аст. Системний тромболізис 07.11.23. ОСОБА_2 рекомендовано: нагляд у невропатолога, сімейного лікаря за місцем проживання, контроль АТ, ЧСС, розширення рухового режиму, ЛФК кінцівок (а. с. 21).

З копії витягу з реєстру Слобожанської територіальної громади від 08.12.2023 вбачається, що особа стосовно якої розглядається справа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 12).

З копії Довідки КНП «Зміївська ЦРЛ» Зміївської міської ради Харківської області від 13.12.2023 № 632 вбачається, що ОСОБА_1 , 1990 р.н., який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , психіатричні, у тому числі спричинені вживанням психоактивних речовин, протипоказань для виконання обов`язків опікуна немає (а. с. 18).

З копії рішення Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області № 40 від 17.01.2024 вбачається, що за результатами розгляду заяви ОСОБА_1 від 28.12.2023 вирішено вважати доцільним призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном над недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а. с. 56).

На виконання ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи, Харківською філією ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» надано висновок (№ 168 від 11.03.2024) згідно із яким:

1) ОСОБА_3 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. 2) ОСОБА_3 на теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а .с. 71 - 72).

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 1 ст. 41 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Заявник ОСОБА_1 проживає разом з ОСОБА_3 за однією адресою, на протязі останнього часу здійснює за ним догляд, тому, може бути опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Статтею 63 ЦК України передбачено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Частиною 1 ст. 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про визнання недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та заміну раніше призначеного опікуна, підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 300 ЦПК України, рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

У відповідності до положень ч. ч. 6, 7 ст. 300 ЦПК України, суд звертає увагу та роз`яснює, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 81, 141, 247, 258, 259, 263 - 265, 268, 293, 299, 300 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) - недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Замінити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого рішенням Зміївського районного суду Харківської області від 19.02.2018 (Справа № 621/2447/17, провадження № 2-о/621/5/18) призначено опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на нового опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Копію рішення суду після набрання ним законної сили направити органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Відповідно доч.6ст.300ЦПК України,встановити строкдії рішеннядва рокиз дняухвалення даногорішення,тобто до 09 квітня 2026 року.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене повністю або частково до суду Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в тридцяти денний строк з дня його проголошення або в порядку ч. 2 ст. 354 ЦПК України.

Повне рішення суду складено та підписано 11.04.2024 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Представник заявника: адвокат Оберкович Ганна Василівна, адреса: АДРЕСА_3 .

Заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, адреса: 63460, Харківська область, Чугуївський район, смт Слобожанське, вул. Миру, буд. 7, ЄДРПОУ 04397508.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_4 .

Особа,стосовно якоїрозглядається справа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Представник особи,стосовно якоїрозглядається справа: адвокат Ходаковський Юрій Васильович, адреса: 63404, Харківська область, Чугуївський район, м. Зміїв, вул. Носика Григорія - 19/4.

Головуючий: В. В. Шахова

Присяжні: Л.В. Максименко

В.М. Селетков

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118306434
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та заміну опікуна

Судовий реєстр по справі —621/134/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні