Рішення
від 12.04.2024 по справі 402/218/24
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №402/218/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" квітня 2024 р. Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі :

головуючого судді - Ясінського Л.Ю.

секретаря судового засідання - Ільченко Л.Г.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Благовіщенське Кіровоградської області, цивільну справу в порядку загального провадження за позовом ОСОБА_1 до Благовіщенської міської ради, третя особа: приватний нотаріус Голованівського нотаріального округу Веліховська Тетяна Станіславівна про визнання права власності на земельні ділянку в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовом до Благовіщенської міської ради Голованівського району Кіровоградської області, третя особа: приватний нотаріус Голованівського нотаріального округу Веліховська Тетяна Станіславівна про визнання права власності на земельні ділянку в порядку спадкування за заповітом.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що він є спадкоємцем за заповітом, після смерті матері ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер 3525582500:02:000:0081, площею 2.22 га, яка розташована на території Благовіщенської територіальної громади Голованівського району.

Постановою приватного нотаріуса Веліховською Т.С. 11 березня 2024 року №67/02-31 позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на підставі того, що в позивача відсутній оригінал правовстановлюючого документа на спадкове майно та було рекомендовано звернутись до суду.

Позивач просить визнати за ним право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 .

Позивач, представник позивача адвокат Гончарук О.О. в судове засідання не з`явилися, подали заяву про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача Благовіщенської міської ради, через канцелярію суду подав заяву, якою визнає заявлені вимоги та просить розглядати справу у його відсутності.

Третя особа - приватний нотаріус Веліховська Т.С. в судове засідання не зявилась, надіслала до суду заяву в якій не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Частиною третьою статті 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.г позивача та проситьь суд розглядати справу у її відсутності.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 5 ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( серії НОМЕР_1 ) його батьками значаться ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ( а.с.10).

ОСОБА_4 на праві приватної власності належала земельна ділянка кадастровий номер 3525582500:02:000:0081, площею 2.22 га, яка розташована на території Благовіщенської територіальної громади Голованівського району, що підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 №305620 ( а.с.13).

Згідно копії заповіту ОСОБА_2 18 грудня 2019 року на випадок своєї смерті заповіла належну їй земельну ділянку кадастровий номер 3525582500:02:000:0081, площею 2.22 га, яка розташована на території Благовіщенської територіальної громади Голованівського району, що підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю своєму сину ОСОБА_1 ( а.с.12).

Мати позивача - ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що було видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 від 11.10.2022 року ( а.с.11)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом звернувся до приватного нотаріуса Т.Веліховської з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину, однак постановою приватного нотаріуса Веліховською Т.С. 11 березня 2024 року №67/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, на підставі того, що в позивача відсутній оригінал правовстановлюючого документа на спадкове майно та рекомендовано звернутись до суду.

Крім позивача, після смерті ОСОБА_2 , інших спадкоємців, які виявили прийняти спадщину за заповітом чи за законом немає, що підтверджується копією спадкової справи №42/2024 заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка витребуваної судом у відповідності до ухвали Ульяновського районного суду від 22 березня 2024 року.

Відтак, відсутність оригіналу Державного акту на право власності на земельну частку (пай) Серія Р1 №305620 виданого Ульяновською райдержадміністрацією 2002 року на ім`я ОСОБА_2 змушує позивача просити суд, вирішити питання про визнання за ним права власності на вказану земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справі про спадкування", судам роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1, ч. 3 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» спадкоємець який позбавлений умов для одержання свідоцтва про право на спадщину у нотаріуса, має право звернутися до суду з позовом про визнання права власності у порядку спадкування.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах не заборонених законом.

Згідно п. 3.5 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ПП ВСУ від 30 травня 2008 року № 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Таким чином суд, врахувавши заяви сторін, дослідивши матеріали справи, з метою захисту прав спадкоємця на спадщину після померлої матері ОСОБА_2 , вважає можливим задовольнити позовні вимоги про визнання права власності на спадкове майно, оскільки позивач підтримує їх, задоволення позову не суперечить вимогам та законним інтересам сторін та відповідає чинному законодавству України, не порушує прав, свобод та інтересів третіх осіб.

Керуючись ст. ст. 328, 1217,1223 ЦК України,141, 197-200,206,247,258,259,263-265,268,354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Благовіщенської міської ради, третя особа: приватний нотаріус Голованівського нотаріального округу Веліховська Тетяна Станіславівна про визнання права власності наземельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності, в порядку спадкування за заповітом, на земельну ділянку площею 2.22 га, кадастровий номер 3525582500:02:000:0081, що розташована на території Благовіщенської територіальної громади с.Йосипівка Голованівського району Кіровоградської області, яка належала його матері ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , інд. номер НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Благовіщенська міська рада, код ЄДРПОУ 05402697, місце проживання: Кіровоградська область Голованівський район місто Благовіщенське вулиця Промислова 23/54.

Третя особа: Приватний нотаріус Веліховська Тетяна Станіславівна, місце знаходження: Кіровоградська область Голованівський район місто Благовіщенське вулиця Промислова 14.

Суддя: Л.Ю. Ясінський

СудУльяновський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118307596
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —402/218/24

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні