Рішення
від 11.04.2024 по справі 298/493/24
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/493/24

Номер провадження 2/298/70/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі

Головуючого судді Тарасевича П.П.,

при секретарі судового засідання Келешовчак І.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Великий Березний цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , до Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області, про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

В позові йдеться про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер мати позивачів ОСОБА_3 . Померла ОСОБА_3 була головою дворогосподарства житлового будинку в АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивачів ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку, надвірних будівель та споруд, який знаходиться в АДРЕСА_1 . Позивачі є спадкоємцями 1-ї черги за законом та особами, які вступила в управління спадковим майном. Інших спадкоємців, у померлої немає. Також зазначають, що у померлої відсутні спадкоємці, які мали б обов`язкову частку у спадщині.

Однак, за час життя правовстановлюючих документів на вказаний житловий будинок спадкодавцем виготовлено не було, позивачі просять визнати за ними, як спадкоємцями за законом, право власності на зазначене нерухоме майно (в порядку спадкування) по 1/2 частині кожній.

Позивачі в підготовче судове засідання не з`явилися, подали заяву про розгляд справи без їхньої участі, в якій зазначили, що позовні вимоги підтримують, просили задовольнити такі, не заперечили проти винесення рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, однак подав заяву, в якій просив розглянути справу без їх участі, не заперечують у задоволенні позовної заяви.

Вивчивши матеріали справи та зважаючи на те, що відповідач проти позову не заперечив, суд визнає, що позов підлягає задоволенню, в тому числі й з підстав, передбачених ч.4 ст.200 ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.4 ЦПК України, до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів має право звернутись кожна особа.

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст.13 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З виданого виконавчим комітетом Забрідської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 17 листопада 2009 року вбачається, що мати позивачів ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а отже з моменту смерті зазначеного спадкодавця відкрилася спадщина на усе належне померлій під час життя майно згідно ст.1220 ЦК України.

З повторно виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Великоберезнянського районного управління юстиції у Закарпатській області свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 07 вересня 2006 року вбачається, що батько позивачів ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З повторно виданого свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 17 травня 2011 року на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вбачається що ОСОБА_4 , зазначений в графі «батько», ОСОБА_3 зазначена в графі «мати».

З повторно виданого свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 11 грудня 2007 року вбачається, що позивачка ОСОБА_2 після укладення шлюбу змінила прізвище з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 .

З повторно виданого свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 17 жовтня 208 року на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , вбачається що ОСОБА_4 , зазначений в графі «батько», ОСОБА_3 зазначена в графі «мати».

З технічного паспорту на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 виданого КП «БТІ Великоберезнянської селищної ради» від 02 лютого 2024 р. № 6769, значаться замовниками ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

З виписки з по господарської книги від 19 лютого 2024 року № 81/03.1-19, виданої виконкомом Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області вбачається, що згідно погосподарської книги №05 за 2006-2010 рр., за домоволодінням в АДРЕСА_1 закріплено особовий рахунок № НОМЕР_6 . Згідно відомостей погосподарської книги головою домогосподарства, яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , розташоване на земельній ділянці площею 0,24 га, була ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Зазначений житловий будинок побудований орієнтовно в 1960 роках, свідоцтво про право власності на даний житловий будинок сільською радою не видавалося.

Разом з цим, як вбачається з повідомлення приватного нотаріуса Ужгородського районного нотаріального округу Закарпатської області Чурей А.В. від 11 квітня 2024 р. № 32/01-16, позивачам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 було відмовлено у оформленні спадщини, оскільки правовстановлюючий документ на житловий будинок, не був зареєстрований у встановленому законодавством порядку та відповідно право власності на вказаний житловий будинок ОСОБА_3 (померлої) не виникло.

Як роз`яснено в п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 «Про судову практику в справах про спадкування» від 30 травня 2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ст.ст. 16,328 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути в тому числі і визнання права; право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо, крім іншого, це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним (власником) документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом; до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючи на викладені обставини, суд визнає, що за позивачами слід визнати право власності на вказане спадкове нерухоме майно в порядку спадкування.

Керуючись ст.ст. 2-8,13,19,76-82,200,263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за законом, за померлою матір`ю ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 по частини кожному.

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів після його проголошення апеляційної скарги (сторонами, які не були при цьому присутні в той же строк, з дня отримання ними копії цього рішення) і набере законної сили після закінчення вищезазначеного строку, якщо не буде оскаржене, а в разі оскарження після апеляційного розгляду справи, якщо не буде скасоване.

Відомості про сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , (паспорт громадянина України серії НОМЕР_7 , РНОКПП НОМЕР_8 );

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , (паспорт громадянина України серії НОМЕР_9 , РНОКПП НОМЕР_10 );

Відповідач: Великоберезнянська селищна ради Ужгородського району Закарпатської області, місцезнаходження: індекс 89000, смт. Великий Березний, вул. Шевченка, 12 Ужгородського району Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04351127).

Рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстомрішення судуможна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Головуючий Тарасевич П.П.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118308345
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —298/493/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні