Рішення
від 12.04.2024 по справі 487/3243/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3243/24

Провадження № 2-о/487/119/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.04.2024 року м.Миколаїв

Заводський районний суд міста Миколаєва у складі головуючого судді - Притуляк І.О., за участю секретаря судового засідання - Поліщук І.В., розглянувши у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Миколаєві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Заводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті, -

ВСТАНОВИВ:

10.04.2024 ОСОБА_1 звернуласядо судуіз заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 у смт.Чаплинка Каховського району Херсонської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви зазначила, що вона є донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала у смт.Чаплинка Каховського району Херсонської області та після повномасштабного вторгнення та військової агресії російських збройних сил, знаходилася під окупацією. Мати померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 від 04.03.2024.

Встановлення факту смерті необхідне для здійснення реєстрації факту смерті ОСОБА_2 в органах реєстрації актів цивільного стану.

Ухвалою суду від 10.04.2024 відкрито провадження у справі.

До судового засідання ОСОБА_1 не з`явилася, у первісній заяві розгляд справи просила провести за її відсутності. Вимоги викладені у заяві задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Заводського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), в судове засідання не з`явився, надали до суду заяву, у якій розгляд справи просили провести за відсутності їх представника Вказали, що заперечень проти заявлених вимог не мають, рішення просили прийняти на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією повторного свідоцтва про народження заявника НОМЕР_2 ; Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища померлої ОСОБА_2 №00044283174 від 18.03.2024 року; копією свідоцтва про шлюб заявниці НОМЕР_3 .

На підтвердження факту смерті ОСОБА_2 , заявником надано копію довідки про причину смерті, з зазначенням причини смерті ракова інтоксикація, рак правої молочної залози; свідоцтво про смерть НОМЕР_1 ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , видане 04.03.2024 на тимчасово окупованої території

За приписами п. 5 ч. 2 ст.293 ЦПК суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту 8 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Особливості провадження у справах про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України визначені ст. 317 ЦПК України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права,обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя,незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

З 24.02.2022 року на території України запроваджено та діє воєнний стан через збройну агресію російської федерації проти України.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, станом на 25.12.2023, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 №75 смт.Чаплинка Каховського району Херсонської області включена до вказаного переліку.

Відповідно до п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. При цьому слід мати на увазі, що встановлення з зазначених підстав факту смерті відрізняється від встановлення факту реєстрації смерті (яке провадиться на підставі п. 4 ст. 273 ЦПК і полягає у з`ясуванні, насамперед, обставин не самої події смерті, а її реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану) та від оголошення особи померлої, яке провадиться за правилами глави 35 ЦПК.

Згідно із ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Відповідно до п. 1 Розділу 5 «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні», затверджених наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18.10.2000, підставою для державної реєстрації смерті є: лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про смерть); фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024 (далі - фельдшерська довідка про смерть); лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; рішення суду про оголошення особи померлою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів; повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Документи, які підтверджують факт смерті ОСОБА_2 , видані установою на тимчасово непідконтрольній Україні території, є недійсними і не створюють правових наслідків, що зумовило неможливість реєстрації її смерті у встановленому законом порядку, і усунення цього порушення іншим шляхом ніж судовим, не вбачається можливим.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 заявнику необхідно для проведення державної реєстрації смерті її померлої матері.

Суд вважає, що матеріалами справи доведено факт смерті ОСОБА_2 в смт.Чаплинка Каховського району Херсонської області, оскільки це підтверджується поданими заявником доказами в їх сукупності, підстав не довіряти яким у суду немає.

Таким чином, оскільки заявник не має можливості в іншому, ніж у судовому порядку встановити факт смерті матері на тимчасово окупованій території, копія довідки про причину смерті та свідоцтво про смерть, не створює правових наслідків на території України, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст.ст.4,10,13,76-81,89,211,247,263-265,293-294,315-317,354,430 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м.Каховка Херсонської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Чаплинка Каховський район Херсонська область, причина смерті - ракова інтоксикація, рак правої молочної залози.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована як внутрішньо переміщена особа за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Заводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) ЄДРПОУ 24059736, місце знаходження м. Миколаїв вул. Корабелів, 16.

Головуючий суддя І.О.Притуляк

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118309255
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —487/3243/24

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні