Рішення
від 04.04.2024 по справі 291/1435/23
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/1435/23

2/291/125/24

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

04 квітня 2024 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Митюк О.В.,

за участю секретаря судового засідання Колесник Р.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Ружині Житомирської області цивільну справу за позовом

Органу опіки та піклування виконавчого комітету Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області

до ОСОБА_1

про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

09.10.2023 року орган опіки та піклування ВК Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Представник позивача позовні вимоги мотивує тим, що на основі вивчених документів та обстежень матеріально-побутових умов проживання сім`ї виявлено, що малолітній ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає з матір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 і співмешканцем матері ОСОБА_3 , за адресою: АДРЕСА_1 . Батько ОСОБА_2 , записаний згідно ст. 135 Сімейного кодексу України. Будинок в якому проживає сім`я, придбала баба відповідачки ОСОБА_4 , у ньому три житлові кімнати, веранда та кухня. Санітарно-гігієнічннй стан помешкання добрий.

Мати ОСОБА_1 зі співмешканцем зловживають алкоголем, та в стані алкогольного сп`яніння голосно лаються в присутності дитини. Після сварок та з`ясування стосунків ОСОБА_1 зникає в невідомих напрямках, на кілька днів. У цей час доглядом та вихованням дитини займається баба ОСОБА_4 . Останнє зникнення громадянки ОСОБА_1 з дитиною ОСОБА_2 , було зафіксовано правоохоронними органами 07.08.2023 року, а саме оголошено в розшук. Їх було знайдено в м. Бердичів 09.08.2023 року, пояснити своє зникнення ОСОБА_1 не змогла.

Не одноразово притягувались до адміністративної відповідальності ч. 1, 2 ст. 184 КУпАП. На облік Служби у справах дітей Вчорайшенеької сільської ради ОСОБА_2 було поставлено, як дитину, яка потрапила в складні життєві обставини на основі наказу від 01.09.2023 року №29.

Мати і співмешканець не працюють, дохід: соціальна виплата по догляду до 3-х років.

Сім`я користується земельною ділянкою орієнтованою площею 0,20 га., для ведення особистого селянського господарства. Підсобного господарства не утримують.

Відповідачка ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться успіхами, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу.

З метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законів Органом опіки і піклування Вчорайшенеької сільської ради 10.08.2023 року № 160 було надано Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно малолітньої дитини: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до даного Висновку, Вчорайшенська сільська рада вважає, що ОСОБА_1 неналежно виконує батьківські обов`язки по відношенню до малолітньої дитини, чим порушує права ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому доцільно позбавити її батьківських прав.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала та пояснила, що відповідачка зловживає алкоголем, агресивна та часто буває відсутня за місцем проживання. В серпні місяці зникла у невідомому напрямку разом з дитиною, тоді її було оголошено в розшук. Часто залишає дитину саму, співмешканець не зареєстрований як батько дитини. Неодноразово попереджали про вилучення дитини. Бабуся віком більше 70-ти років часто дитину забирає до себе. Під час перебування з дитиною в лікарні, неодноразово перебувала в алкогольному сп`янінні , про що свідчив персонал лікарні. На відповідачку систематично складаються адмінпротоколи по ст.184 КУпАП. Бабуся обіцяла її полікувати. В будинку брудно але тепло, продуктами харчування забезпечує бабуся відповідачки. Будинок придбала бабуся відповідачки, але відповідачка прописана у своєї матері. Бабуся відповідачки проживає окремо у гарних умовах, працююча пенсіонерка. Присутні у відповідачки випадки жебрацтва з вимаганням коштів у чужих людей. У подальшому в судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує.

Відповідачка у судовому засіданні пояснила, що наклеп на неї не зводять, але випадки заявленні представником позивача, були одноразові. Допомагає їй співмешканець і його мати. Дитина забезпечена одягом та іграшками. Дитину водить у дитячий садок, вранці робить їй бутерброд. Будинок газифікований. Комунальні послуги сплачує вона, інколи допомагає бабуся. Підсобного господарства не ведуть, співмешканець має тимчасові підробітки, він є батьком дитини але син записаний на її прізвище.Алкоголь не вживає так, як раніше, по селі не валяється. Просить дати їй 2-3 місяці для виправлення. У подальшому в судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги не визнає.

Суд вислухавши пояснення учасників справи, свідків, дослідивши письмові докази по справі, встановив наступне.

Судом встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини, та повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження (а.с.12, 67-68).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 вбачається, що до складу її сім`ї входить син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Сім`я проживає у власному будинку, який має три житлові кімнати, кухню, веранду. До будинку підведений газ, у дитини є місце для відпочинку та ігор, санітарний стан помешкання задовільний. Мати не працює перебуває по догляду за дитиною до 3-х років, дохід сім`ї 860 грн. У дитини є сезонний одяг та взуття. Сім`я забезпечна продуктами харчування. На час обстеження у будинку був співмешканець ОСОБА_3 з дитиною. З його слів мати пішла до магазину. Хлопчик з ознаками захворювання (висип на шкірі) перебував на вулиці. З розмови співмешканця ОСОБА_1 періодично випиває, і в такому стані розгулює по вулиці (а.с.7).

Висновком органу опіки та піклування Вчорайшенської сільської ради щодо доцільності позбавлення батьківських прав жительки с.Вчорайше ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітньої дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.9-10).

Відповідно до довідки- характеристики Вчорайшенської сільської ради від 04.10.2023 року №298 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в АДРЕСА_1 . За місцем проживання характеризується як людина схильна до вживання спиртних напоїв, не належним чином ставиться до виконання батьківських обов`язків відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6).

Відповідно до характеристики Відділу освіти Вчорайшенської сільської ради вихованець Вчорайшенського закладу дошкільної освіти «Малятко» ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , почав відвідувати дитячий садочок з 24.03.2023 року. Хлопчик розвинений відповідно до свого віку, він легко контактує з однолітками.

Соціально-побутові навички, самообслуговування достатньо сформовані. Дитина називає імена вихователів та ровесників.

ОСОБА_2 є спокійним, не заважає іншим, конфліктних ситуацій не створює. Розумовий розвиток дитини відповідає своєму віку. Знає всі кольори, вміє складати слова. Зовнішній вигляд дитини охайний (за весь період відвідування дитячого садочку був лише один випадок коли дитина мала неохайний вигляд, але мама відразу на це зреагувала), не відвідує заклад дошкільної освіти тільки з поважних причин (а.с.8).

Згідно наказу Служби у справах дітей Вчорайшенської сільської ради від 01.09.2023 року №29 вбачається, що з 01.09.2023 року взято малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в с.Вчорайше на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах служби у справах дітей ( а.с.4).

Згідно рішення ВК Вчорайшенської сільської ради №160 від 10 серпня 2023 року затверджено висновок органу опіки і піклування Вчорайшенської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.11).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 вбачається, що до складу її сім`ї входить син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Сім`я проживає у власному будинку, який має три житлові кімнати, кухню, веранду. До будинку підведений газ, є пічне опалення, у дитини є місце для відпочинку та ігор, санітарний стан помешкання задовільний. Мати не працює перебуває по догляду за дитиною до 3-х років, дохід сім`ї 860 грн. У дитини є сезонний одяг та взуття. Сім`я забезпечна продуктами харчування частково. На час обстеження у будинку був співмешканець ОСОБА_3 з дитиною. З його слів ОСОБА_1 повела дитину до дитячого садочка. В будинку тепло, брудно, немитий посуд, залишки їжі на столі, біля грубки недопалки, біля столу пусті пляшки з під алкогольних напоїв, розкидані речі. Через пів години ОСОБА_1 повернулась додому з нею було проведено роз`яснювальну роботу на тему: «Відповідальне батьківство». Висновок комісії: тримати дану родину на контролі (а.с.43).

Згідно постанов Ружинського районного суду Житомирської області №291/147/24, №291/1180/23, №291/822/23 гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 притягувалася до адміністративної відповідальності за ч.1,2 ст.184 КУпАП (а.с.47-52).

В судовому засіданні свідок ОСОБА_7 , пояснила, що по ОСОБА_1 наявні постанови про зловживання алкоголем, залишення малолітньої дитини, повторне зловживання алкоголем. Перебувала у розшуку з дитиною. В лютому місяці 2024 року відповідачка декілька діб перебувала в алкогольному сп`янінні та не взмозі була наглядати за дитиною. В той час дитина перебувала у тітки. Не працюють ні відповідачка, ні співмешканець. Мати відповідачки проживає в м.Козятин, яка була позбавлена в свій час батьківських прав.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_8 , пояснив, що його часто залучають понятим в с.Вчорайше. Був випадок коли його викликали за адресою відповідачки, де її співмешканець був в сильному алкогольному сп`янінні. Під час засідання виконкому в сільській раді він був очевидцем сильного алкогольного сп`яніння відповідачки і її співмешканця. Відповідачка неналежним чином виконує свої батьківські обов`язки по відношенню до свого малолітнього сина. На огородині вирощують коноплю. З розмов людей відповідачка зловживає алкоголем, особисто не бачив.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_9 , пояснила, що відповідачка зловживає алкогольними напоями. Рік тому, під час зникнення відповідачки з дитиною, виявилося, що дитині три дні не змінювали підгузок. Був випадок, коли відповідачка перебувала в них під соціальним супроводом, спонукали її до розвитку своїх інтересів, а саме приготування їжі. В тверезому стані прикидається жертвою і плаче, в алкогольному сп`янінні погрожує і агресивна. Пропонували роботу неодноразово, але відповідачка відмовляється. Мали місце випадки, під час рейдів, коли відповідачка зі своїм співмешканцем спали до пізнього часу. В будинку стало прибрано після останнього візиту служби, до цього було дуже брудно, холодильника немає, продукти харчування купує бабуся відповідачки.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, моральний та духовний розвиток.

Згідно ст. 157 ч. 2 СК України той з батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні.

Згідно ст. 164 ч. 1 п. 2 СК України батьки або один з них можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Відповідно до ст.165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я або навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Пунктом 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» зазначається, що ст.184 КУпАП її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Всі з`ясовані судом обставини справи та досліджені в судовому засіданні докази, вказують на свідоме нехтування відповідачкою своїми батьківськими обов`язками та ухиленням від їх виконання. При цьому факти неявки в судове засідання щодо розгляду справи про позбавлення батьківських прав без поважних причин належно повідомленої відповідачки розцінюються судом, як байдуже ставлення відповідачки до долі своїх дітей.

Відтак, оскільки в судовому засіданні знайшли підтвердження обставини свідомого нехтування відповідачкою своїх батьківських обов`язків, отже, позбавлення її батьківських прав щодо дітей відповідатиме інтересам останніх, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав, суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на утримання дитини. Враховуючи дані положення законодавства, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачки аліменти.

Позбавлення батьківських прав не позбавляє відповідачки права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав в разі зміни свого ставлення до дітей, своєї поведінки та усунення обставин, що були підставою позбавлення батьківських прав.

З відповідачки на користь держави, підлягають стягненню судові витрати.

На підставі ст.ст.150, 164, 166, 167, 180-183 Сімейного кодексу України, постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30 березня 2007 року керуючись, ст. 12, 76, 77, 81, 82, 141, 259, 263, 265-268, 280 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування виконавчого комітету Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку та жительку с.Вчорайше, Бердичівського району, Житомирської області, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис про народження № 18 від 09.04.2021 р., вчинений Ружинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький).

Дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 передати для подальшого влаштування органу опіки і піклування Вчорайшенської сільської ради.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки та жительки с.Вчорайше, Бердичівського району, Житомирської області, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1 , на користь опікуна, прийомних батьків, батьків-вихователів або закладу, в якому буде виховуватись дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти на утримання дитини в розмірі не менше 50 % від прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 09.10.2023 року і до досягнення дитиною повноліття до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки та жительки с.Вчорайше, Бердичівського району, Житомирської області, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1 судовий збір на користь Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області (код ЄДРПОУ 04344788) в сумі 2684 грн. 00 коп. (Дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок).

Рішення суду в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню у межах суми платежу за один місяць.

Повний текст рішення виготовлено 11.04. 2024 року.

Копію рішення після набрання законної сили надіслати органу опіки і піклування Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області для виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення по справі.

Учасники справи:

позивач: Орган опіки і піклування Вчорайшенської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, місцезнаходження: 13610, Житомирська область, Бердичівський район, с.Вчорайше, вул. Бердичівська,1, код ЄРДПОУ 04344788;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Суддя О. В. Митюк.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118315264
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —291/1435/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні