Ухвала
від 12.04.2024 по справі 703/571/19
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/571/19

6/703/113/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2024 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Криви Ю.В.,

при секретарі Холодняк Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла заяву головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Дубовенка Романа Олександровича про заміну боржника його правонаступником,-

встановив:

Головний державний виконавець Відділу ДВС у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Дубовенко Р.О. звернувся до суду з заявою, в якій просить замінити боржника у виконавчому провадженні № 59013347 з примусового виконання судового наказу № 2-н/703/42/19 виданого 19 березня 2019 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області про стягнення з державного закладу «Спеціалізованої медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України на користь ОСОБА_1 заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі у розмірі 7827,54 грн на його правонаступника Державну установу «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (ДУ «ІСП МОЗ України»), код ЄДРПО 04803492.

В обґрунтування заявлених вимог заявник вказує, що на виконанні у відділі ДВС у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебуває виконавче провадження № 58733676 з примусового виконання судового наказу № 2-н/703/42/19 виданого 19 березня 2019 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області про стягнення з державного закладу «Спеціалізованої медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України на користь ОСОБА_1 заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі у розмірі 7827,54 грн, відкрите 03 травня 2019 року.

Держаний заклад «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України», код ЄДРПОУ 14281014 перебуває у стані припинення.

Згідно наказу Міністерства охорони здоров`я України № 932 від 20 травня 2023 року реорганізовано державний заклад «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України» шляхом його приєднання до державної установи «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» код ЄДРПОУ 04803492 та є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного закладу «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, державна установа «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» код ЄДРПОУ 04803492 змінила назв на Державна установа «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (ДУ «ІСП МОЗ України»), код ЄДРПО 04803492.

В зв`язку з чим, державний виконавець звернувся із вказаною заявою.

У судове засідання представник заявника не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Стягувач та боржник в судове засідання також не з`явились, про час та місце його проведення повідомлялися заздалегідь та відповідно до встановленого законом порядку, про причини неявки суду не повідомили.

Неявка учасників справи та інших осіб, не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження за правилами ст. 442 ЦПК України.

Таким чином, суд, вважає за можливе розглядати справу за відсутності учасників справи.

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Оскільки розгляд справи відбувався за відсутності учасників процесу фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про заміну боржника його правонаступником підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до постанови про відкриття виконавчого провадження № 59013347, вбачається, що головним державним виконавцем Смілянського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Педченко А.С. 03 травня 2019 року відкрито виконавче провадження № 59013347 на підставі судового наказу № 2-н/703/42/19 виданого 19 березня 2019 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області про стягнення з державного закладу «Спеціалізованої медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України на користь ОСОБА_1 заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі у розмірі 7827,54 грн.

Судом встановлено, що держаний заклад «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України», код ЄДРПОУ 14281014 перебуває у стані припинення.

Згідно наказу Міністерства охорони здоров`я України № 932 від 20 травня 2023 року реорганізовано державний заклад «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України» шляхом його приєднання до державної установи «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» код ЄДРПОУ 04803492 та є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного закладу «Спеціалізована медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, державна установа «Інститут психіатрії, судово психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» код ЄДРПОУ 04803492 змінила назв на Державна установа «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (ДУ «ІСП МОЗ України»), код ЄДРПО 04803492.

Питання заміни сторони виконавчого провадження врегульовані ст.442 розділу VІ ЦПК України «Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)».

Таким чином, нормами ЦПК України встановлена можливість заміни стягувача або боржника у виконавчому провадженні.

Відповідно до статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з абзацом 1 частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини першої статті 512 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Згідно з ч.1 ст.3 Закону України "Про виконавче провадження" відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі, зокрема, судових наказів.

Судом встановлено, що на даний час виконавче провадження № 59013347, відкрите на підставі виконавчого листа № 2-н/703/42/19 виданого 19 березня 2019 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області про стягнення з державного закладу «Спеціалізованої медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України на користь ОСОБА_1 заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі у розмірі 7827,54 грн, відкрите 03 травня 2019 року, не припинено та заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі не погашена, наразі здійснюється примусове виконання вказаного виконавчого провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Дубовенка Романа Олександровича про заміну боржника його правонаступником про заміну боржника у виконавчому провадженні за судовим наказом є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладено, керуючись ст. 442 ЦПК України, -

постановив:

Заяву головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Дубовенка Романа Олександровича про заміну боржника його правонаступником - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому провадженні № 59013347 з примусового виконання судового наказу № 2-н/703/42/19 виданого 19 березня 2019 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області про стягнення з державного закладу «Спеціалізованої медико санітарної частини № 14» Міністерства охорони здоров`я України на користь ОСОБА_1 заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі у розмірі 7827,54 грн на його правонаступника Державну установу «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (ДУ «ІСП МОЗ України»), код ЄДРПО 04803492.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Смілянський міськрайонний суд Черкаської області.

Суддя: Ю.В. Крива

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118316754
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну боржника його правонаступником

Судовий реєстр по справі —703/571/19

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Судовий наказ від 15.02.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні