Рішення
від 11.04.2024 по справі 723/988/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/988/24

Провадження № 2-о/723/1638/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд Чернівецької областів складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

за участю секретаря судового засідання Чікал І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сторожинець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Великокучурівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, про призначення опікуном над недієздатною особою, -

В С ТА Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , звернувся до суду із заявою про призначення опікуна над недієздатною особою, де заінтересованою особою зазначений орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Великокучурівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області. Зазначав, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 протягом останніх шести років, у зв`язку з хворобою та поганим станом здоров`я, проживає без реєстрації разом з заявником за адресою: АДРЕСА_1 . Також зазначав, що ОСОБА_3 є інвалідом другої групи, загального захворювання безтерміново, причиною якого є виражена деменція при хворобі Альцгеймера, постійне зниження пам`яті на поточні та минулі події, розгубленість, метушня, упертість, порушення сну, постійні скарги на головний біль, неадекватна поведінка в життєвих ситуаціях. Періодично лікується в психоневрологічному диспансері, та йому показане відновлене лікування.

Вказує, що зазначене захворювання призводить до того, що ОСОБА_3 має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до пересування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю, поведінкою, до трудової діяльності тощо, він не може самостійно собі забезпечити нормальне життя, тому потребує постійного стороннього догляду та опіки.

Зазначає, що рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці від 24.11.2023 року ОСОБА_3 визнаний недієздатним.

Також зазначає, що рішенням виконавчого комітету Великокучурівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області від 11 березня 2024 року №72 «Про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною особою ОСОБА_3 » вирішено затвердити до суду подання та висновок органу опіки та піклування Великокучурівської сільської ради щодо доцільності призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Просив призначитийого опікуном над недієздатним ОСОБА_3 .

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, його представник адвокат Усманов М.А. надав суду клопотання про розгляд цивільної справи у його відсутності та у відсутності заявника, заяву підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованоїособи -органу опікита піклуванняпри виконавчому комітетіВеликокучурівської сільськоїради Чернівецькогорайону Чернівецькоїобласті в судове засідання не з`явився, надали суду заяву, в якій просили розглянути справу без участі представника, не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно дорішенням рішеннямШевченківського районногосуду м.Чернівці від24.11.2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним.

Особу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 підтверджено копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 06.06.1997 року Першотравневим РВ УМВС України в Чернівецькій області.

Особу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підтверджено копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 01.02.1996 року Борщівським РВ УМВС України в Тернопільській області.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4

ОСОБА_3 є інвалідом ІІ групи загального захворювання безтерміново не здатний до трудової діяльності та йому показане відповідне лікування за наказом МОЗ №57 від 07.02.2008 року відповідно до державних соціальних нормативів, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК, виданої безтерміново 12.07.2023 року та формаою індивідуальної програми реабілітації інвалідів №1870 від 12.07.2023 року.

Рішенням виконкому Великокучурівської сільської ради Сторожинецького району Чернівецької області від 11.03.2024 року №72 вирішено надати Сторожинецькому районному суду подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В матеріалах справи наявний висновок органу опіки та піклування від 11.03.2024 року щодо доцільності призначення опікуна ОСОБА_1 над ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що наявні підстави для призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_3 його сина ОСОБА_1 .

На підставі ч.1 ст.60 ЦК України, керуючись ст.ст.3,4,5,12,13,76,81, 263-265, 293 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Великокучурівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, про призначення опікуном над недієздатною особою задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Сторожинецького районного суду:

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118319520
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —723/988/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні