Рішення
від 09.04.2024 по справі 441/2734/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/2734/23 2/441/161/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024 Городоцький районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Перетятько О.В.,

за участі секретаря Сороки М.В.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Городок Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Городоцької міської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася зпозовною заявоюдо Городоцької міської ради Львівської області про визнання за нею права власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0, 9038 га, яка розташована на території Долинянської сільської ради Городоцького району Львівської області згідно Державного акту серії І-ЛВ №013733 від 27.02.2002, виданого Городоцькою районною державною адміністрацією Львівської області та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землі за №231, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1

Позов мотивує тим, що після смерті батька ОСОБА_2 відкрилась спадщина , а саме на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0, 9038 га, яка розташована на території Долинянської сільської ради Городоцького району Львівської області та згідно Державного акту серії І-ЛВ №013733 від 27.02.2002, виданого Городоцькою районною державною адміністрацією Львівської області та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №231, належала ОСОБА_2 .

За життя батько заповіту не склав, а тому відкрилась спадщина за законом. Позивачка зверталась до державного нотаріуса Городоцької державної нотаріальної контори Львівської області з приводу оформлення спадкових справ, однак остання у вчиненні нотаріальних дій відмовила у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Вказує, що інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно немає, спір з приводу спадкування відсутній, тому просить позов задовольнити.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, подала до суду письмові заяви, у яких позовні вимоги підтримала з мотивів, наведених у позові, просить про розгляд справи у її відсутності(а.с.23,27)

Представник Городоцької міської ради Львівської області в судове засідання не з`явився, міський голова подав до суду клопотання про розгляд справи у його відсутності, щодо задоволення позовних вимог, поклався на розсуд суду.

Згідно з ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

За положеннями ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оглянувши заяви позивача, представника відповідача, вивчивши матеріали справи №441/2734/23, суд приходить до переконання про задоволення позову.

Відповідно до ч. 1 ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Пунктом 23Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008р. №7визначено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно норм гл. 84 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За положеннями ст. ст. 1216, 1218ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як роз`яснено у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. Особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження в разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину.

Відповідно до ст.49Закону України«Про нотаріат» на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов`язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Дана позиція викладена також у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування».

Згідно з вимогами ст. 16 ЦК України, звертаючись до суду, позивач за власним розсудом обирає спосіб захисту.

В силу ч. 2 ст.158 ЗК України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Відповідно до ч. 1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

В статті 55 Конституції України закріплено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Статтею 1 Протоколу 11 до Конвенції прозахист прав людини іосновоположних свобод визначено: кожна фізична або юридична особа має право володіти мирно своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

В той же час, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, а також якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Як вбачається із долученого до матеріалів справи копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

ОСОБА_2 на праві приватноївласності,відповідно докопії долученогодо матеріалівсправи ДержавногоАкту направо приватноївласності серії НОМЕР_2 від 27.02.2002, виданого Городоцькою районною державною адміністрацією Львівської області на підставі розпорядження голови Городоцької райдержадміністрації Ради народних депутатів від 20.02.2002 №87 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №231, належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0,9038 га, яка розташована на території Долинянської сільської ради Городоцького району Львівської області (а.с.6).

Родинний зв`язок ОСОБА_1 з ОСОБА_2 підтверджується долученими до матеріалів справи копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 16.11.1962 року, свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 від 05.10.1985, відповідно до якого ОСОБА_3 змінила прізвище на ОСОБА_4 (а.с.11,12).

Відповідно до довідки №465 від 06.11.2023, виданої Городоцькою міською радою Львівського району Львівської області, ОСОБА_2 постійно приживав і був зареєстрований по АДРЕСА_1 , з ним на день смерті проживала ОСОБА_1 , заповіт від імені ОСОБА_2 . Долинянською сільською радою Городоцького району Львівської області не посвідчувався.

Зогляду на долученідо матеріалівсправи копіїдокументів, є підставивважати,що ОСОБА_1 фактична прийняла,але неоформила спадщинупісля свогобатька ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,оскільки проживалаз померлимдо днясмерті.До складуспадщини входилаземельна ділянка площею0,9038га на територіїДолинянської сільськоїради,яка належала ОСОБА_2 на підставіДержавного Актуна правоприватної власності серії НОМЕР_2 від 27.02.2002.

Заповіт ОСОБА_2 не посвідчувався, спадкові справи не заводилися, даний факт підтверджується витягами із Спадкового реєстру від 16.06.2023 (а.с.8) .

Відповідно до листа державного нотаріуса Городоцької державної нотаріальної контори у Львівській області Шаравари В.В. за №339/01-16 від 16.06.2023, ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку із пропуском строку для прийняття спадщини (а.с.9).

Відповідно до ст.1267 ЦК Україну, в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. (ч. 3 ст. 1268 ЦК).

В той же час, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, а також якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Як встановлекно судом, єдиним спакоємцем за законом першої черги за ОСОБА_2 є його дочкапозивачка ОСОБА_1 , яка фактично прийняла спадщину.

Свідоцтво про право на спадщину спадкоємець не отримувала, однак, згідност. 1268 ч.5 ЦК України, прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Згідно ч.3ст. 1296 ЦК Українивідсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Дана позиція суду відповідає висновку Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 18 лютого 2021 року по справі №609/1231/19.

Відповідно довимог ст.392 ЦК України, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, або у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За наведеного, оскільки відповідно до копії Державного акту на право власності на землю, власником земельних ділянок був батько позивачки, єдиним спадкоємцем якого є позивачка, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.328,392,1218,1225,1261,1268ч.3ЦК України, ст.12,13,263-264 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_5 , проживаючої по АДРЕСА_2 , право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,9038 га, яка розташована на території Долинянської сільської ради Городоцького району Львівської області згідно Державного Актуна правоприватної власності серії НОМЕР_2 від 27.02.2002, виданого Городоцькою районною державною адміністрацією Львівської області на підставі розпорядження голови Городоцької райдержадміністрації Ради народних депутатів від 20.02.2002 №87 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №231, у порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 12.04.2024.

Головуючий суддяПеретятько О.В.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118321879
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —441/2734/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні