Рішення
від 20.03.2024 по справі 477/491/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/491/23

Провадження № 2/477/74/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - судді Полішко В.В., з секретарем - Крошніною О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївський район Миколаївської області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - відділ «Служба у справах дітей Первомайської селищної ради» Миколаївського району Миколаївської області, про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

13 березня 2023 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з відповідача на користь особи або закладу, де будуть знаходитися неповнолітні діти, аліменти на утримання дітей у розмірі 1/3 частини з усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму на кожну дитину, щомісяця, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дітьми повноліття.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що на території Первомайської селищної ради за адресою: АДРЕСА_1 проживала без реєстрації ОСОБА_1 Зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач має двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Державна реєстрація народження сина проведена відповідно до частини 1 статті 135 СК України, як одинока матір. Державна реєстрація народження доньки проведена на підставі статті 133 СК України, батьком вказаний ОСОБА_4 .

Через активні бойові дії на території Первомайської селищної ради Миколаївської області відповідач виїхала та проживає за адресою: 5 лінія №1636 Дачненська сільська рада ОСМ Одеського району Одеської області, при цьому приховала, що має двох малолітніх дітей. Крім цього, стало відомо, що ОСОБА_1 народила ще одну дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Малолітній ОСОБА_2 з 06 вересня 2021 року по теперішній час перебуває у КЗ «Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Миколаївської обласної ради. Мати за весь час відповідач сина жодного разу не відвідала, не цікавиться його долею, не бажає його забрати до себе.

Донька ОСОБА_3 з 22 березня 2021 року по теперішній час проживає в родині біологічної бабусі ОСОБА_6 . Через бойові дії на території України вона разом з дитиною змінила місце проживання зареєструвалася як внутрішньо-переміщена особа.

Неодноразово питання про стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_1 по відношенню до малолітніх дітей розглядалося на комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Первомайської селищної ради.

Виконавчим комітетом Первомайської селищної ради прийнято рішення від 28 січня 2022 року № 21 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 », з метою попередження загрози життю та здоров`ю дітей та в їх інтересах.

Відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків, не приймає участі у їх вихованні, не виявляють по відношенню до них батьківської уваги та піклування, не цікавиться їх життям і потребами, не виявила бажання забрати їх до себе на проживання, тому позивач звернувся до суду з позовом.

Представник позивача направив до суду заяву з проханням розглядати справу за його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про причини неявки не повідомила, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається такою, що повідомлена судом належним чином про час і місце розгляду справи. Крім цього, виклик відповідача здійснений в порядку частини 11 статті 128 ЦПК України.

Представник третьої особи - направила до суду заяву в якій просить розглядати справу за її відсутності. Не заперечує щодо задоволення позову.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, то, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою відео та звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

16 січня 2023 року судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

З огляду на те, що доказів у матеріалах справи достатньо для ухвалення рішення, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частину.

Дослідивши письмові докази, розглядаючи позов в межах заявлених вимог та на підставі наданих доказів, суд встановив наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Трихатської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області 09 лютого 2012 року, батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_1 (а.с. 9).

З огляду на Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 СК України від 04 вересня 2021 року №00032421960 відомості про батька дитини записані відповідно до частини 1 статті 135 СК України (а.с. 10).

Як вбачається зі свідоцтва про народження, виданого Миколаївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 27 серпня 2020 року, серії НОМЕР_2 , батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначені ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (а.с. 11). Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 04 вересня 2021 року, № 00032422801 відомості про батька записані відповідно до статті 133 СК України (а.с. 12).

Станом на лютий 2022 року відповідач разом з дітьми проживала за адресою: АДРЕСА_1 без реєстрації, що підтверджується довідкою Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 16 лютого 2022 року №80 (а.с. 8).

З огляду на акт від 15 лютого 2022 року матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , комісією ССД Первомайської селищної ради встановлено, що відповідач власного житла не має, проживає на квартирі, не працює, не має постійного місця роботи, постійного місця проживання, перебивається тимчасовими заробітками. Син - ОСОБА_2 перебуває в КЗ «Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради». Донька - ОСОБА_3 проживає у біологічної бабусі на тимчасовому утриманні. Відповідач не заміжня, має співмешканця ОСОБА_8 , 1985 року народження, який працює у ФГ «Гаркава». З нею неодноразово проводилася профілактичні бесіди з метою забезпечення належних умов для життя та здоров`я дітей. Будинок де мешкають особи має веранду, три кімнати. на момент обстеження в кімнатах не прибрано, брудно, антисанітарні умови. В будинку пічне опалення, немає умов для проживання дітей. ОСОБА_1 зі співмешканцем часто вживають алкогольні напої. Батьківські збори не відвідує, не займається дітьми (а.с. 13).

Відповідач за місцем проживання зарекомендувала себе негативно, до Білозерського старостату неодноразово надходили усні заяви і скарги (а.с. 14).

01 вересня 2021 року відділом «Служби у справах дітей Первомайської селищної ради» прийнято висновок за № 105/01-11 про доцільність поміщення малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , в комунальний заклад Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Миколаївської обласної ради (а.с. 31)

Малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 06 вересня 2021 року по теперішній час перебуває в КЗ «Миколаївський центр соціально-психологічної реабілітації дітей Миколаївської обласної ради». За весь період перебування дитини в центрі мати жодного разу її не відвідала, не телефонувала та подальшою долею сина не цікавилася (а.с. 15,32).

02 вересня 2021 року ОСОБА_1 було надані письмові пояснення начальнику відділу ССД Первомайської селищної ради в яких вказала, що бажає за власною ініціативою написати відмову від свого сина ОСОБА_2 , оскільки він не слухається її та бабусю, тікає з дому, не хоче розмовляти, відмовляється ходити до школи, став неконтрольованим (а.с. 36).

Малолітня донька - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на лютий 2022 року проживала разом з бабусею ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_4 з 22 березня 2021 року. Мати дитини залишала її, оскільки не мала коштів для оплати дитячого садка. Умови проживання задовільні для дитини створені всі необхідні умови для проживання, нормального розвитку (а.с. 16).

З огляду на письмові пояснення ОСОБА_6 від 30 серпня 2021 року вона забрала свою онуку ОСОБА_3 , яка проживала в с. Білозірка, оскільки подзвонила сусідка та повідомила, що дитина разом з братом йшла вночі до бабусі, бо мати з вітчимом були п`яні. Дитина була голодною, брудною, худою.

ОСОБА_3 відвідує Партизанський ДНЗ «Колосок». виховується у бабусі ОСОБА_6 та дідуся ОСОБА_9 . Батько ОСОБА_10 , в силу своєї трудової зайнятості приділяє вихованню дитини менше часу, але проявляє інтерес до її життя. Мати дитини ОСОБА_1 проживає в іншому селі. Жодного разу не поцікавилася життям дитини в садочку. Сім`я в якій проживає дитина матеріально забезпечена, дівчина має все необхідне для життя і відвідування садочку. Бабуся забезпечує всім необхідним для відвідування навчального закладу. Дитина характеризується добре, має відповідний віку фізичний розвиток (а.с. 17).

Бабуся ОСОБА_6 з огляду на характеристику видану Первомайською селищною радою Миколаївського району Миколаївської області від 17 лютого 2022 року зарекомендувала себе за місцем проживання позитивно, скарг від мешканців села до Партизанської селищної ради не надходило (а.с. 18).

З огляду на витяг з протоколу засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Первомайської селищної ради №5 від 17 вересня 2021 року було вирішено зобов`язати ОСОБА_1 відвідувати сина в державному закладі, привозити необхідні речі не рідше одного разу на місяць; працевлаштуватися, або стати на облік в центр зайнятості; забезпечити безпечні та належні умови для проживання, навчання та розвитку сина; рекомендовано, з метою подолання складних життєвих обставин та повернення сина на виховання в сім`ю, активно співпрацювати з соціальним інспектором та старостою села; попереджено про адміністративну відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків (а.с. 34-35).

Водночас зобов`язання виконані відповідачем не були, попередження не дали будь-яких результатів.

20 вересня 2021 року виконавчим комітетом Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області прийнято рішення № 75 Про стан виконання батьківських обов`язків по відношенню до двох малолітніх дітей: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с. 21).

З огляду на відомості надані 08 грудня 2022 року ССД Дачненської сільської ради Одеського району Одеської області лист №161 ОСОБА_1 проживає на території Дачненської сільської ради за адресою: АДРЕСА_5 (а.с. 22).

Згідно з актом обстеження умов проживання родини за вказаною адресою від 14 листопада 2022 року відповідач проживає разом з малолітньою донькою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Родина займає одну кімнату в будинку, умови проживання задовільні. Дитина доглянута, продукти харчування наявні (а.с. 23-24, 25)

За місцем проживання зарекомендувала себе добре, скарг від садоводів не надходило (а.с. 26).

Аналогічні відомсти були надані ССД Дачненської сільської ради Одеського району Одеської області станом на 08 червня 2023 року (а.с. 67, 68, 69, 70).

На сьогодні відповідач проживає за адресою: АДРЕСА_6 , вказане підтверджується листом в.о. начальника Служби у справах дітей Дачненської сільської ради Одеської області від 01 лютого 2024 року №16.

До складу її родини входять діти: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , довідка видана 01 лютого 2024 року Дачненською сільською радою Одеського району Одеської області № 118.

З огляду на акт обстеження умов проживання від 01 лютого 2024 року умови проживання задовільні. Родина забезпечена усіма побутовими речами, меблями. в будинку чисто та охайно. продукти харчування достатній кількості. В ході бесіди мати висловила думку щодо повернення дітей до родини. Проте будь-яких дій не вжила.

За місцем проживання ОСОБА_1 характеризується добре, скарг від садоводів не надходило. Ніде не працює, в зв`язку народженням дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

28 січня 2022 року виконавчим комітетом Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області за № 21 прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до двох малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 27)

Вказаним рішенням було затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача (а.с. 28).

Розпорядженням Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївського району Миколаївської області від 089 червня 2023 року за № 96-р було затверджено висновок Первомайської селищної ради, як органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 щодо своїх двох малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 57, 59-60).

На сьогодні від відповідача до органів опіки та піклування будь-яких заяв чи клопотань щодо повернення дітей в родину не надходило. Народивши двох дітей: ОСОБА_5 та ОСОБА_11 , відповідачка остаточно усунулась від виконання своїх батьківських обов`язків щодо ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Аналізуючи вищезазначені докази, суд приходить до висновку, що відповідач своїм байдужим ставлення до дітей ставить під загрозу їх життя та здоров`я, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до частини 2 статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму Верховного Суду України у його постанові від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно з пунктом 16 зазначеного Пленуму, ухилення батьків від своїх обов`язків має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Факт ухилення відповідача без поважних причин від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню і утриманню дітей, підтверджується змістом наданих до суду письмових доказів, та є таким, що загрожує здоров`ю, нормальному розвитку, вихованню дітей та їх інтересам. В зв`язку з цим, суд визнає позовні вимоги про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 такими, що підлягають задоволенню.

Частинами 2, 3 статті 166 Сімейного кодексу України визначено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На підставі викладеного, суд вважає, що аліменти підлягають стягненню на користь особи або установ, в яких будуть виховуватися діти у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходів), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, оскільки відповідачка є матір`ю дітей і зобов`язана утримувати їх до досягнення повноліття, оскільки визначення аліментів саме в такому розмірі буде відповідати інтересам дітей.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 430 ЦПК України необхідно допустити негайне виконання рішення суду в частині сплати аліментів за один місяць.

На підставі ст. 141 ЦПК України на користь держави з відповідача підлягає стягненню судовий збір у сумі 1211,20 грн.

Керуючись статями 258, 259, 263, 265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов органу опіки та піклування Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївський район Миколаївської області задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Миколаєва, батьківських прав щодо її малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про народження від 09 лютого 2012 року №01, складений виконавчим комітетом Трихатської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Миколаєва, батьківських прав щодо її малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про народження від 10 лютого 2017 року №09, складений Миколаївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаєва, реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , аліменти у розмірі 1/3 (однієї третьої) частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 13 березня 2023 року і до досягнення дітьми повнолітня на користь особи або установи, в яких будуть виховуватись діти.

Стягнення аліментів з відповідача за один місяць в розмірі 1/3 (одної третьої) частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Миколаєва, реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , на користь держави судовий збір у сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування сторін:

позивач - орган опіки та піклування Первомайської селищної військової адміністрації Миколаївський район Миколаївської області, адреса: вул. Ювілейна, 9, смт. Первомайське Миколаївського району Миколаївської області, адреса: каб. 409, бізнес-центр «Україна», м. Миколаїв, проспект Центральний, 73,ЄДРПОУ 04375174;

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_2 , фактично проживає: АДРЕСА_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 ;

третя особа - відділ «Служба у справах дітей Первомайської селищної ради» Миколаївського району Миколаївської області, адреса: вул. Ювілейна. 1, смт. Первомайське Миколаївського району Миколаївської область, ЄДРПОК 43950797.

Суддя В.В.Полішко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118322891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —477/491/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні