Рішення
від 12.04.2024 по справі 520/7864/24
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 квітня 2024 р. № 520/7864/24

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Панова М.М., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправною та скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд визнати протиправною та скасувати постанову державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про закінчення виконавчого провадження від 10.10.2023 у виконавчому провадженні №72022696.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що оскаржувана постанова винесена всупереч вимогам законодавства, яке регулює спірні правовідносини, є протиправною та такою, що підлягає скасуванню.

Ухвалою суду від 02.04.2024 відкрито провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправною та скасування постанови.

Представником відповідача 11.04.2024 до канцелярії суду надано відзив на позовну заяву, в якому він просив відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог, та зазначає, що діяв в межах повноважень та згідно норм чинного законодавства, яке регулює спірні правовідносини.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши повідомлені сторонами обставини та надані докази, суд виходить з таких підстав та мотивів.

Судом встановлено, що на виконанні у головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції Жданової О.В. перебувало виконавче провадження номер за АСВП: 72022696 з примусового виконання виконавчого листа № 520/23075/21 від 06.09.2022 виданого Харківським окружним адміністративним судом, про зобов`язання Управління соціального захисту населення адміністрації Індустріального району Харківської міської ради (код ЄДРПОУ 26281752, вул. Бібліка, буд. 6, м. Харків, 61007) виплатити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) разову грошову допомогу до 05 травня 2021 року, як учаснику бойових дій, в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням проведених виплат.

13.06.2023 державним виконавцем Відділу винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та зобов`язано боржника виконати рішення суду протягом 10 днів з моменту отримання постанови. Копії відповідної постанови направлено сторонам виконавчого провадження.

13.06.2023 державним виконавцем винесено постанову про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження відповідно до пункту 2 розділу VI Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2023 № 512/5.

13.06.2023 керуючись статтями 3, 27, 40 Закону України «Про виконавче провадження» державним виконавцем винесено постанову про стягнення виконавчого збору.

До відділу надійшов лист Управління соціального захисту населення адміністрації Індустріального району Харківської міської ради від 20.06.2023 № 10-29/2541/4-01/23, в якому зазначено наступне: « 16.06.2023 на адресу Управління соціального захисту населення адміністрації Індустріального району Харківської міської ради (далі - Управління) надійшла постанова головного державного виконавця Жданової О.В. про відкриття виконавчого провадження (ВП № 72022696) від 13.06.2023.

Виконавче провадження відкрито з виконання виконавчого листа від 06.09.2022 № 520/23075/21, відповідно до якого Управління зобов`язане нарахувати та виплатити ОСОБА_1 , одноразову грошову допомогу до 5 травня за 2021 рік відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги.

На підставі рішення Харківського окружного адміністративного суду від 17.01.2022 по справі № 520/23075/21 та ухвали Другого апеляційного адміністративного суду від 22.08.2022 Управління розпорядженням від 23.08.2022 здійснило перерахунок ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 05 травня 2021 року, як учаснику бойових дій, у розмірі 5-ти мінімальних пенсій за віком з урахуванням раніше виплачених сум у розмірі 7354,00 грн.

Механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду, прийнятих національними судами, визначений Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 № 540 (зі змінами) (далі - Порядок).

Виплата допомоги здійснюється у відповідності до п. 5 та 7 вищезазначеного Порядку.

Після вирішення питання виділення відповідних коштів Мінсоцполітики України та при надходженні їх на рахунок Управління, вони будуть негайно спрямовані на виконання рішення суду у добровільному порядку.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець повертає виконавчий документ стягувачу, якщо законом встановлено заборону щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, якщо в нього відсутнє інше майно чи кошти, на які можливо звернути стягнення, а також щодо проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, що виключає можливість виконання відповідного рішення.

Повідомляємо, що перерахунок проведено Управлінням 23.08.2022, тобто до моменту відкриття виконавчого провадження, у добровільному порядку».

04.08.2023 у зв`язку з невиконанням боржником рішення суду, державним виконавцем, керуючись ст.ст. 63, 75 Закону України «Про виконавче провадження» (далі - Закон) винесено постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 5100,00 грн. та зобов`язано боржника виконати рішення протягом десяти робочих днів та попереджено про кримінальну відповідальність.

10.10.2023 після встановлення факту повторного невиконання боржником рішення суду, державним виконавцем винесено постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 10200,00 грн. та зобов`язано боржника виконати рішення протягом десяти робочих днів, попереджено про кримінальну відповідальність та направлено вимогу державного виконавця щодо стану виконання рішення суду.

Відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження» виконання рішень судів та інших органів в України здійснюється за двома категоріями: майнові та немайнові стягнення. Майнові категорії стягнень за виконавчими документами виконуються відповідно до загальних положень Закону та мають на меті стягнення сум боргу. Немайнові категорії виконавчих документів виконуються у відповідності до розділу VIII «ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ НЕМАЙНОВОГО ХАРАКТЕРУ» та мають інший характер заходів примусового виконання аніж категорії з виконання майнових стягнень.

Виконавчий лист № 520/23075/21 виданий 06.09.2022 Харківським окружним адміністративним судом підпадає під категорію «виконання рішень немайнового характеру».

Відповідно до ст. 63 Закону України «Про виконавче провадження» за рішеннями, за якими боржник зобов`язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення, виконавець наступного робочого дня після закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 26 цього Закону, перевіряє виконання рішення боржником. Якщо рішення підлягає негайному виконанню, виконавець перевіряє виконання рішення не пізніш як на третій робочий день після відкриття виконавчого провадження.

У разі невиконання без поважних причин боржником рішення виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу, в якій також зазначаються вимога виконати рішення протягом 10 робочих днів (за рішенням, що підлягає негайному виконанню, - протягом трьох робочих днів) та попередження про кримінальну відповідальність.

Виконавець наступного робочого дня після закінчення строку, передбаченого частиною другою цієї статті, повторно перевіряє виконання рішення боржником.

У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення, якщо таке рішення може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та вживає заходів примусового виконання рішення, передбачених цим Законом.

У разі невиконання боржником рішення, яке не може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

На виконання вимог ст.ст. 63, 75 Закону України Про виконавче провадження до Головного управління Національної поліції в Харківській області державним виконавцем було направлено повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за невиконання рішення суду, що набрало законної сили, стягувачем. Направлення зазначеного повідомлення до Головного управління Національної поліції в Харківській області підтверджується списком відправлень АТ "Укрпошта" "Рекомендований лист" від 27.02.2024, замовником якого є Відділ примусового виконання рішень, копія якого міститься в матеріалах справи.

Враховуючи вищевикладене, 10.10.2023 державним виконавцем було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження на підставі п. 11 ч.1 ст. 39 Закону України «Про виконавче провадження».

Судом встановлено, що державним виконавцем вжито всі дії щодо примусового виконання виконавчого листа Харківського окружного адміністративного суду по справі № 520/23075/21 від 06.09.2022 відповідно до вимог чинного законодавства.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Розглянувши наявні у справі документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про необґрунтованість заявлених позовних вимог.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 14, 243-246, 271-272, 287, 293, 295-296 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (вул. Студентська, буд. 5/4, м. Харків, Харківська обл., Харківський р-н, 61024, ЄДРПОУ 43316700) про визнання протиправною та скасування постанови - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М.Панов

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118331365
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —520/7864/24

Ухвала від 03.06.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 24.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 16.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Рішення від 12.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні