Ухвала
від 12.04.2024 по справі 125/306/24
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/306/24

2/125/76/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

12 квітня 2024 року м. Бар Вінницької області

Суддя Барського районного суду Вінницької області ЄрмічоваВ. В., перевіривши форму та зміст позовної заяви керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі позивача Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Надія", про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Барського районного суду Вінницької області з вказаним позовом.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

На виконання вимог, передбачених ч. 6 ст. 187 ЦПК України, суддею надіслано запит до Єдиного державного демографічного реєстру щодо надання інформації про місце проживання (перебування) відповідача ОСОБА_1 (ч. 8 ст. 187 ЦПК).

Згідно даних, які містяться у відповіді № 538787 від 11 квітня 2024 року з Єдиного державного демографічного реєстру, за вказаними параметрами запиту особу (відповідача ОСОБА_1 ) не знайдено.

Відповідно до даних, які встановлені Жмеринською окружною прокуратурою Вінницької області, відповідач ОСОБА_1 є громадянином російської федерації та проживає на її території.

Згідно з ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право" пред`явлення позову до іноземної держави, залучення іноземної держави до участі в справі як відповідача або третьої особи, накладення арешту на майно, яке належить іноземній державі та знаходиться на території України, застосування щодо такого майна інших засобів забезпечення позову та звернення стягнення на таке майно можуть бути допущені лише за згодою компетентних органів відповідної держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України.

Відповідно до положень ст. 5 Конвенції Організації Об`єднаних Націй про юрисдикційні імунітети держав та їх власності від 02 грудня 2004 року (далі - Конвенція) держава користується імунітетом, щодо себе та своєї власності, від юрисдикції судів іншої держави з урахуванням положень цієї Конвенції.

Згідно зі ст. 7 Конвенції держава не може посилатися на імунітет від юрисдикції при розгляді у суді іншої держави по відношенню до будь-якого питання або справи, якщо вона явно висловила згоду на здійснення цим судом юрисдикції щодо такого питання або справи у силу: a) міжнародної угоди; b) письмового договору; або c) заяви у суді або письмового повідомлення у рамках конкретного розгляду.

Указом ПрезидентаУкраїни "Провведення воєнногостану вУкраїні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затверджено Законом України № 2102-IX від 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який наразі продовжено.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Згідно з даними, які місяться у листі Міністерства юстиції України "Щодо забезпечення виконання міжнародних договорів України у період воєнного стану" № 25814/12.1.1/32-22 від 21 березня 2022 року, з урахуванням норм звичаєвого права щодо припинення застосування міжнародних договорів державами у період військового конфлікту між ними, рекомендується не здійснювати будь-яке листування, що стосується співробітництва з установами російської федерації на підставі міжнародних договорів України з питань міжнародно-правових відносин та правового співробітництва у цивільних справах та у галузі міжнародного приватного права.

За зверненням Міністерства юстиції України Міністерство закордонних справ України повідомило депозитаріїв конвенцій Ради Європи, Гаазької конференції з міжнародного приватного права та ООН, а також сторони двосторонніх міжнародних договорів України про повномасштабну триваючу збройну агресією росії проти України та неможливість у зв`язку з цим гарантувати у повному обсязі виконання українською стороною зобов`язань за відповідними міжнародними договорами та конвенціями на весь період воєнного стану.

24лютого 2023року наофіційномувеб-сайтіМіністерствазакордоннихсправ опублікованозаяву МЗСУкраїни щодорозриву дипломатичнихвідносинз російською федерацією. Згідно з опублікованою заявою Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Росією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року.

Відповідно до повідомлення, розміщеного на офіційному веб-сайті Акціонерного товариства "Укрпошта" у рубриці "Експорт", у зв`язку з агресією з боку росії та введенням воєнного стану, АТ "Укрпошта" припинило поштове співробітництво з Поштою, зокрема росії; посилки та перекази в цю країну не приймаються.

Відповідно до ч. 2 ст. 498 ЦПК України доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Тобто, з метою належного повідомлення відповідача ОСОБА_1 про розгляд справи, йому мало б бути вручено копію позовної заяви та процесуальні документи у справі у перекладі на російську мову з нотаріальним засвідченням його вірності через Міністерство юстиції України.

Однак, у зв`язку із порушенням російською федерацією цілей та принципів статуту ООН, Гельсінського Заключного Акта, Паризької Хартії для Нової Європи та ряді інших документів ОБСЄ, у зв`язку із широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти суверенітету та територіальної цілісності України, Міністерство закордонних справи України 24 лютого 2022 року нотифікувало МЗЗ рф про прийняте Україною рішення розірвати дипломатичні відносини з росією, що були встановлені Протоколом про встановлення дипломатичних відносин між Україною та російською федерацією від 14 лютого 1992 року.

Відтак, діяльність дипломатичних представництв України в росії та росії в України, а також будь-яке дипломатичне спілкування припинені відповідно до Віденської Конвенції про дипломатичні зносини 1961 року. Подальша подача будь-яких судових документів до російської сторони дипломатичними каналами не є можливим з огляду на розірвання дипломатичних відносин та евакуацію всіх співробітників дипломатичних та консульських установ України через повномасштабну агресію рф проти України.

З огляду на вказане, виклик ОСОБА_1 як відповідача у справі слід здійснювати через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. З опублікуваннямоголошення провиклик особавважається повідомленоюпро дату,час імісце розглядусправи (ч. 10 ст. 187 ЦПК).

Встановлено, що справа підсудна Барському районному суду Вінницької області.

Форма та зміст позовної заяви відповідає вимогам, передбачених статтями 175, 177 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

За підстав, зазначених вище, суддя дійшов висновку, що слід відкрити провадження у цивільній справі.

Ураховуючи зміст позовних вимог, обраний позивачем спосіб захисту, суддя вважає, що справу належить розглядати за правилами загального позовного провадження, тому у ній слід призначити підготовче судове засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 212 ЦПК учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості.

У Барському районному суді Вінницької області існує технічна можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції, у тому числі з використанням власних технічних засобів учасників справи через сервіс Easycon (https://vkz.court.gov.ua/).

На підставі ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право", статтей 5, 7 Конвенції Організації Об`єднаних Націй про юрисдикційні імунітети держав та їх власності від 02 грудня 2004 року, Указу ПрезидентаУкраїни "Провведення воєнногостану вУкраїні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затверджено Законом України № 2102-IX від 24 лютого 2022 року, ч. 1 ст. 122 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", керуючись ч. 1 ст. 4, п. 2 ч. 2 ст. 19, статтями 175, 177, частинами 1, 2, 6, 8 ст. 187, ч. 1 ст. 212, п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 260, ч. 4 ст. 274, ч. 1 ст. 276, ч. 2 ст. 353, ч. 2 ст. 498 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження в цивільній справі за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури Вінницької області (місцезнаходження юридичної особи: 23100, Вінницька область, м. Жмеринка, вул. Національна, буд. 6-А) в інтересах держави в особі позивача Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (місцезнаходження юридичної особи: 21027, м. Вінниця, вул. Келецька, 63) до ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Надія" (місцезнаходження юридичної особи: 23011, Вінницька область, Жмеринський район, с. Гармаки, вул. Соборна, 52) про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації.

Розгляд цивільноїсправи здійснюватив порядкузагального позовногопровадження тапризначити підготовчесудове засіданняна 02травня 2024року о 12 год. 40 хв. в залі судових засідань Барського районного суду Вінницької області.

Виклик ОСОБА_1 як відповідача у справі здійснювати через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Надіслати учасникам судового провадження копію ухвали про відкриття провадження у справі, копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву та докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення проти позову, якщо такі докази не надані позивачем - протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, та встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив - п`ять днів із дня вручення копії відзиву із доданими до нього документами.

Довести до відома учасників справи про наявність можливості у Барському районному суді Вінницької області забезпечити їх участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи повинен подати клопотання не пізніше як за п`ять днів до судового засідання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою https://brs.vn.court.gov.ua/sud0201/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Віта ЄРМІЧОВА

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118333951
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації

Судовий реєстр по справі —125/306/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Єрмічова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні