Рішення
від 02.04.2024 по справі 285/5672/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 285/5672/23

провадження у справі №2/0285/274/24

02 квітня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді СусловцяМ.Г., за участі секретаря судових засідань Михнюка А.В. та осіб, які беруть участь у справі:

позивача: - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

третя особа - не з`явилась

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чижівська сільська рада, як орган опіки та піклування, треті особи: ОСОБА_3 про повернення дітей

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про повернення дітей: доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які були відібрані за рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 25.01.2021, без позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позову зазначає, що вона є матір`ю неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 25.01.2021, у неї відібрано дітей без позбавлення батьківських прав та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей. Опікуном дітей було призначено - ОСОБА_3 - бабу дітей. За згодою опікуна діти з червня 2021 року і на даний час проживають з нею, де їм створено всі належні умови для проживання, навчання, відпочинку та розвитку.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечила, щодо задоволення позовних вимог.

Третя особа в судове засідання не прибула, про день та час судового розгляду повідомлена належним чином.

Заслухавши пояснення позивача, представника органу опіки та піклування, осіб, стосовно яких вирішується питання, дослідивши письмові докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітніх дітей: донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду від 25.01.2021 відібрано дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 від матері ОСОБА_1 , без позбавлення батьківських прав та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей.

Розпорядженнями голови районної адміністрації від 18.06.2021 ОСОБА_3 призначено опікуном над неповнолітніми дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

17.01.2022 ОСОБА_1 зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 .

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 від 07.11.2023, в будинку створені необхідно умови для проживання та розвитку дітей. Стосунки в сім`ї доброзичливі, побудовані на взаємоповазі.

23.01.2024 обстежено матеріально-побутові умови проживання ОСОБА_1 , в будинку за адресою АДРЕСА_1 проживають ОСОБА_1 , яка перебуває у декретній відпустці, її чоловік ОСОБА_6 , проходить службу у лавах ЗСУ та дитина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

28.08.2023 виконавчим комітетом Чижівської сільської ради Звягельського району затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність повернення дітей в сім`ю матері, оскільки ОСОБА_1 не була позбавлена судом батьківських прав, має позитивні характеристики з місця проживання, привела до належного стану житловий будинок, забезпечила умови комфортні для проживання дітей, тому орган опіки та піклування вважає доцільним повернути неповнолітніх дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у біологічну сім`ю матері ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно до частини першої статті 151 СК України батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Згідно з частиною першою статті 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Згідно з частиною третьою статті 170 СК України якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Відповідно до наведених норм, для вирішення питання про повернення дитини батькам необхідно довести, що причини, які стали підставою для відібрання дитини відпали. Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, за час, який минув з моменту відібрання дітей, позивачка виправила своє ставлення до виховання дітей, створила умови для належного проживання, навчання та розвитку дітей, характеризується позитивно.

Вказані обставини свідчать про те, що підстави, які приймались судом до уваги при відібранні дітей, на даний час відпали.

Згідно зі ст. 111 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до ст. 112 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. Держава надає батькам допомогу у виконанні ними своїх обов`язків щодо виховання дітей, захищає права сім`ї.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Враховуючи вищенаведене, а також висновок Органу опіки та піклування, те, що причини, які стали підставою для відібрання дітей у позивачки, відпали, суд вважає за доцільне повернути позивачці дітей, які були відібрані за рішенням суду.

Керуючись статтями 12, 13, 76-83, 141, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до Чижівська сільська рада, як орган опіки та піклування, треті особи: ОСОБА_3 про повернення дітей задовольнити повністю.

Повернути ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 її неповнолітніх дітей: доньку - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які були відібрані за рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 25.01.2021 р., без позбавлення батьківських прав.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 за рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 25.01.2021 р., на користь дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення з дня складення повного судового рішення.

Рішення складено в повному обсязі та підписано 12 липня 2024 року

Головуючий М.Г. Сусловець

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118334757
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —285/5672/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні