Рішення
від 10.04.2024 по справі 952/205/24
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/205/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.04.2024 Зачепилівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Яценка Є.І.,

за участю секретаря судового засідання - Оданець С.В.,

за участю заявниці - ОСОБА_1 ,

представника заявниці - адвоката Жури Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Зачепилівка Харківської області в порядку окремого провадження в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Зачепилівська селищна рада Красноградського району Харківської області, Зачепилівська державна нотаріальна контора Харківської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що починаючи з 2000 року вона почала проживати разом однією сім`єю як чоловік та дружина з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З вказаного періоду вони проживали разом в будинку АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, мали спільний бюджет, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки як чоловік та дружина, несли витрати по утриманню будинку та господарства. Вона завжди вважала ОСОБА_2 своїм чоловіком, а він її своєю дружиною.

Однак, протягом часу спільного проживання однією сім`єю як чоловіка та дружини за дійсної наявності шлюбних відносин шлюб між ними зареєстрований не був.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 01.09.2023 Зачепилівським відділом реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

На день смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, у вигляді земельної ділянки площею 4,1051 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зачепилівської селищної ради ( Чернещинської сільської ради Зачепилівського району Харківської області), що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку, виданим на підставі розпорядження Зачепилівської РДА Харківської області від 31.03.2004 року за № 88.

За життя спадкодавець ОСОБА_2 заповіту не склав. Після його смерті за її заявою у Зачепилівській державній нотаріальній конторі Харківської області було відкрито спадкову справу № 2/2024. Інших заяв від будь-яких осіб, які б вважали себе спадкоємцями після смерті ОСОБА_2 до нотаріальної контори, в межах передбачених законодавством строків, подано не було.

Однак, 06.03.2024 державним нотаріусом Зачепилівської державної нотаріальної контори у Харківській області було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії - видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 . Підставою відмови зазначено, що є неможливим видати свідоцтво про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , тому що для одержання Свідоцтва про право на спадщину за законом необхідно долучити до спадкової справи рішення суду, що набрало законної сили, про підтвердження факту проживання нею зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Враховуючи наведене заявниця просить суд встановити факт її проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в період часу з 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2.

Заявниця ОСОБА_1 , та її представник - адвокат Жура Н.В. в судовому засіданні підтримали заявлені вимоги та наполягали на їх задоволенні.

Представники Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області, та Зачепилівської державної нотаріальної контори Харківської області, у судове засідання не з`явилися, від них надійшли заяви в яких вони просять суд розглянути справу без їхньої участі, заявлені вимоги визнають у повному обсязі та не заперечують проти їх задоволення. Суд, відповідно до вимог ч.1 ст. 223 ЦПК України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності заінтересованих осіб на підставі наявних доказів.

В судовому засіданні допитана в якості свідка ОСОБА_3 пояснила, що вона проживає в с. Новоселівка Красноградського району Харківської області разом із заявницею ОСОБА_1 , та підтвердила, що дійсно остання з 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 спільно проживала однією сім`єю з покійним ОСОБА_2 як чоловік та дружина в одному будинку в с. Новоселівка Красноградського ( Зачепилівського) району Харківської області, вели спільне господарство, та мали спільний бюджет.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні зазначив, що вона є односелецею заявниці ОСОБА_1 та підтвердила, що дійсно остання з 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 спільно проживала однією сім`єю з покійним ОСОБА_2 як чоловік та дружина в одному будинку в с. Новоселівка Красноградського ( Зачепилівського) району Харківської області, вели спільне господарство та побут.

Суд, вислухавши заявницю, її представника - адвоката Журу Н.В. свідків, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 01.09.2023 Зачепилівським відділом реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На день смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, у вигляді земельної ділянки площею 4,1051 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Зачепилівської селищної ради ( Чернещинської сільської ради Зачепилівського району Харківської області), що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку, виданим на підставі розпорядження Зачепилівської РДА Харківської області від 31.03.2004 року за № 88.

Згідно довідки № 48 від 07.03.2024 року виданої старостою Чернещинського старостинського округу № 9 Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 дійсно проживала з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в цивільному шлюбі з 2000 року до моменту його смерті та вели спільне господарство.

Після смерті спадкодавця ОСОБА_2 заявниця ОСОБА_1 займалася справами по його похованню, що підтверджується довідкою № 190 від 21.12.2023 року виданої старостою Чернещинського старостинського округу № 9 Зачепилівської селищної ради.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справу про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ч.2 ст. 3 СК України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», визначено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Статтею 1 СК України визначаються засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов`язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов`язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім`ї та родичів.

В силу ч. 2 ст. 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Згідно вимог ч.4 СК України сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 СК України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка.

Відповідно до ч.1 ст. 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

У справі «Джонстон проти Ірландії» (справа номер ECH-1986-S-006) було встановлено, що заявники прожили спільно близько 15 років. На цій підставі Європейський суд зробив висновок, що вони складали сім`ю, а тому мають право на захист, незважаючи на те, що їх зв`язок існує поза шлюбом. Конституційне право на особисту свободу дає підстави для висновку про те, що людина має право сама вибирати форму організації свого сімейного життя. Закон не може їй цього диктувати, як і того, з ким людина має проживати однією сім`єю, за винятком лише певних обмежень, які сформульовані у статті 3 СК України.

Відповідно до ч.4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 16 листопада 2022 року у справі № 199/3941/20 (провадження № 61-7340св22) зроблено висновок, що «проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно. […] Для визначення осіб як таких, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах, з метою вирішення майнового спору на підставі статті 74 СК України суд повинен встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період, упродовж якого було придбано спірне майно. У постанові від 03 липня 2019 року у справі № 554/8023/15-ц (провадження № 14-130цс19) Велика Палата Верховного Суду зауважила, що, вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має встановити факти спільного проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки (статті 3, 74 СК України), і підсумувала, що майно, набуте під час спільного проживання особами, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі між собою, є об`єктом їхньої спільної сумісної власності, якщо: 1) майно придбане внаслідок спільної праці таких осіб як сім`ї (при цьому спільною працею осіб слід вважати їхні спільні або індивідуальні трудові зусилля, унаслідок яких вони одержали спільні або особисті доходи, об`єднані в майбутньому для набуття спільного майна, ведення ними спільного господарства, побуту та бюджету); 2) інше не встановлено письмовою угодою між ними. Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні подружжю у наведеному визначенню. Таким чином, предметом доказування у справах про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу є факти спільного проживання, ведення спільного господарства, наявності у сторін спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання майна в інтересах сім`ї, наявності між сторонами взаємних прав та обов`язків, притаманних подружжю. Критеріями, за якими майну може бути надано статус спільної сумісної власності, є: 1) час набуття такого майна; 2) кошти, за які таке майно було набуте (джерело набуття); 3) мета придбання майна, відповідно до якої йому може бути надано правовий статус спільної власності подружжя. З урахуванням зазначеного, вирішуючи спір про поділ майна, необхідно установити як обсяг спільного нажитого майна, так і з`ясувати час та джерела його придбання, а вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має установити факти спільного проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки (статті 3, 74 СК України)».

Відповідно до п.1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщин є останнє місце проживання спадкодавця. Згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно п.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину ,у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Заявниця ОСОБА_1 у встановлений законодавством термін подала заяву про прийняття спадщини до Зачепилівської державної нотаріальної контори.

Згідно ст. 1258, ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають, особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 постійно проживала зі спадкодавцем ОСОБА_2 однією сім`єю понад п`ять років до часу відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 ,а саме з 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 ( час смерті Спадкодавця), тобто 23 роки поспіль.

Наведене підтверджується довідкою виданою старостою Чернещинського старостинського округу № 9 Зачепилівської селищної ради № 48 від 07.03.2024 року, та показами свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку про законність та обґрунтованість заявлених вимог ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 12, 81, 258, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Зачепилівська селищна рада Красноградського району Харківської області, Зачепилівська державна нотаріальна контора Харківської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 зі спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в період часу з 2000 року по ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення шляхом подання апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий, суддя Є.І.Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118335842
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —952/205/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні