Рішення
від 11.04.2024 по справі 127/7813/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/7813/24

Провадження № 2-о/127/165/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2024 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Антонюка В.В.,

при секретарі Бойчук Я.П.,

за участі: заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Шутака Б.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Вінниця, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи Вінницької міської ради, про встановлення факту, що має юридичне значення ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, про встановлення факту, що має юридичне значення.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на все майно, що належало їй на праві власності.

Заявник є єдиним спадкоємцем за законом першої черги. Інші спадкоємці за законом чи заповітом відсутні.

17.08.2023 року заявником подано заяву до приватного нотаріуса Вінницького міського нотаріального округу Дібрової Л.О., про прийняття спадщини за законом.

12.09.2023 року приватним нотаріусом Дібровою Л.О. надано письмове роз`яснення заявнику, в якому зазначено, що п.п. 4.2 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №296/5 від 22.02.2012 року, доказом родинних та інших відносин спадкоємців з спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Оскільки ОСОБА_1 не надав документи, які підтверджували його родині відносини із спадкодавцем - видати свідоцтво про право на спадщину за законом на майно померлої ОСОБА_2 на ім`я ОСОБА_1 не можна, оскільки відсутній оригінал свідоцтва про народження.

У зв`язку із тим, що заявник втратив своє свідоцтво про народження, він звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вінницькій області управління держаної реєстрації з заявою про отримання дубліката даного свідоцтва.

В той же час, для отримання дубліката свідоцтва про народження необхідно зробити запит по місцю народження, однак у зв`язку із тим, що заявник народився в м. Сорочинськ Оренбургської області, російської федерації, йому було відмовлено у зв`язку з прийняттям Закону України від 27.05.2022 року «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 2022 року». Закон передбачає зупинення дій у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України 28.03.1997 року.

Враховуючи вищевикладене, станом на сьогоднішній день витребувати необхідний заявнику документ з території російської федерації не представляється можливим за відсутності для цього правових підстав, що стало підставою для звернення заявником до суду із даною заявою про встановлення родинних відносин між ним та його матір`ю ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 11.03.2024 року заяву залишено без руху та заявнику надано строк для усунення виявлених недоліків.

15.03.2024 року на адресу суду надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 18.03.2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

В судовому засіданні заявник підтримав вимоги заяви та просив їх задовольнити. Судові витрати просив залишити за ним.

Представник заінтересованої особи в судовому засідання при вирішені даної справи поклався на розсуд суду.

Суд заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , його батькам є: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 28.11.1973 року (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , 1946 року народження, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 26.09.2022 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Вінниці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) (а.с.8).

Довідками Департаменту адміністративних послуг від 27.07.2023 року за №48006 та від 20.08.2020 року за №37414, підтверджується, що ОСОБА_2 до дня смерті та ОСОБА_1 зареєстровані та проживали в квартирі АДРЕСА_1 (а.с.13, 16).

Витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі №71654126 від 01.03.2023 року, підтверджується, що після смерті ОСОБА_2 , заведена спадкова справа №6/2023, зареєстрована приватним нотаріусом Дібровою Л.О.(а.с.17)

Допитані в ході розгляду справи свідки: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , суду пояснили, що дану сім`ю вони знають давно, оскільки є сусідами та проживають у одному дворі. В квартирі АДРЕСА_2 проживали постійно заявник ОСОБА_1 та його мати ОСОБА_2 . У них були гарні стосунки, ОСОБА_1 постійно допомагав матері по дому, вели спільне господарство.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 , суду пояснила, що вона була вихователькою ОСОБА_1 , та добре знає його матір ОСОБА_2 , оскільки вони дружили, ОСОБА_2 постійно приводила ОСОБА_1 до дитячого садочка, доглядала його.

17.08.2023 року заявником подано заяву до приватного нотаріуса Вінницького міського нотаріального округу Дібрової Л.О., про прийняття спадщини за законом.(а.с.9)

12.09.2023 року приватним нотаріусом Дібровою Л.О. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, оскільки ОСОБА_1 не надав документи, які підтверджували б його родині відносини із спадкодавцем - видати свідоцтво про право на спадщину за законом на майно померлої ОСОБА_2 на ім`я ОСОБА_1 не можна, оскільки відсутній оригінал свідоцтва про народження.(а.с.23-24).

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Частиною 1 ст. 293 ЦПК України передбачено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з вимогами Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд може встановлювати факти, що породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до правової позиції, викладеної Верховним Судом у постанові від 03.11.2021 року у справі №691/1237/20, аналіз положень ст. 315 ЦПК України свідчить про те, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Встановлення юридичного факту, а саме родинних відносин між померлими не несе юридичного наслідку щодо вирішення їхніх прав та обов`язків, оскільки його встановлення буде лише підтвердженням народженням у особи дочки, тобто існування відповідного юридичного факту, що передбачено у Главі 6 Розділу IV ЦПК України, як спеціальний процесуальний інструмент для захисту відповідних прав.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов до висновку, що доводи заявника знайшли своє підтвердження і заява підлягає задоволенню.

Частиною 7 статті 294 ЦПК України встановлено, що при ухваленні судом рішення в справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Судові витрати, за клопотанням заявника, підлягають залишенню за ним.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 315, 316, 318, 319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Судові витрати залишити за заявником.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 15.04.2024 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Вінницька міська рада, код ЄДРПОУ 25512617, адреса місця знаходження: м. Вінниця, вул. Соборна,59.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118336287
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —127/7813/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Антонюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні