Рішення
від 10.04.2024 по справі 504/2814/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №504/2814/23

Провадження №2-о/504/83/24

Комінтернівський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2024смт. Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенко В.К.,

присяжних - Пахольчук В.І., Котвіцького В.М.,

секретаря- Завади Ю.А., -

Заявника - Дудник С.В.,

Представника заявника- ОСОБА_1 ,

Свідків - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 15, уточнену заяву ОСОБА_5 , за участі заінтересованої особи - Красносільської сільської ради Одеського району Одеської області про визнання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 безвісно відсутнім, -

ВСТАНОВИВ:

11.07.2023 ОСОБА_5 звернулась до суду із заявою про визнання ОСОБА_7 безвісно відсутнім з 1 січня 2016 року.

Так в поданій заяві заявниця зазначає, що її чоловік ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 від 12.10.1974 виїхав до російської федерації та з 2016 зв`язок з ним відсутній. Жодних відомостей з того часу про нього немає. Встановити місцезнаходження також не виявилось можливим та з часу зникнення його ніхто не бачив.

Надалі в зв`язку з його зникненням в 2021 році заявниця звернулась до правоохоронних органів про, що внесено відомості до ЄРДР.

Факт тривалої відсутності чоловіка заявниці за постійним місцем проживання та реєстрації в АДРЕСА_1 підтверджується актом складеним старостою села.

Визнання ОСОБА_6 безвісно відсутнім необхідно заявниці для оформлення до заінтересованої особи для отримання спадщині, а саме на житловий будинок та земельну ділянку.

Ухвалою судді Комінтернівського районного суду Одеської області 17.11.2023 відкрито провадження по даній справі.

Заінтересована особа Красносільська сільська рада Одеського району Одеської області будучи належним чином сповіщеною про дату та час судового розгляду в судове засідання не з`явилась, про причини неявки не повідомила.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав; суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Згідно з ч. 1 ст. 308 ЦПК України суд розглядає справу про оголошення фізичної особи померлою за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Статтею 46 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ст. 47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Оголошення особи померлою має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців.

Як роз`яснено у п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», на відміну від факту смерті особи, який встановлюється судом за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин, громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, зазначених у ст. 21 ЦК України, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав без вісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Так на підтвердження або спростування факту безвісної відсутності ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . судом допитано свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Зокрема, свідок ОСОБА_2 вказала, що її родина та родина ОСОБА_8 є кумами та мають добрі відносини. Зазначила, що ОСОБА_6 працював водієм далекобійником, однак в останньому рейсі хотів продати машину та назавжди повернутися додому. Наголошує, що в останній раз бачила його в 2015 році, однак 2016 перестав виходити на зв`язок, місцезнаходження його не відомо, колеги також про нього нічого не знають.

Сідок ОСОБА_3 зазначила, що родина ОСОБА_8 є її сусідами, в останнє бачила ОСОБА_6 , взимку 2015 року. Під час спілкування коли ОСОБА_6 перебував дома, дізналась, що останній планував закінчувати працювати. Про те, що ОСОБА_6 не виходить на зв`язок дізналась від його доньки ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_4 , яка є донькою ОСОБА_6 пояснила, що її бать купив машину в росії, там працював довгий час. Після того, як перестав виходити на дзвінок, телефонували до людини у якої він знімав житло, ОСОБА_9 повідомив, що теж не знає про нього нічого. Окрім того вказав, що тато продав авто, де його шукати не знає, бо скрізь ліси.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заявник ОСОБА_5 має особисту цивільну-правову заінтересованість у зміні правового стану особи, яку просить оголосити померлою - свого чоловіка ОСОБА_6 , який відсутній в місці його постійного проживання; відомостей про його місце перебування немає більше ніж 8 років. Така заінтересованість обумовлена можливістю в подальшому реалізувати своє право на спадщину.

Зазначені обставини вказують на загрозу смерті ОСОБА_6 , підтверджуються поясненнями свідків, які вказали на відсутність громадянина ОСОБА_6 за місцем постійного мешкання та обставини, що свідчать про дійсну неможливість встановити місцезнаходження останнього.

Окрім того суд приймає до уваги акт складений старостою села ОСОБА_10 про факт тривалої відсутності чоловіка заявниці за постійним місцем проживання та реєстрації в АДРЕСА_1 .

Інших доказів, які б спростовували ці обставини судом не встановлено.

Оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та неупередженому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що заява про оголошення фізичної особи померлою є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Одночасно суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Таким чином заяву ОСОБА_5 необхідно задовольнити.

Відповідно до ч.3 ст.46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

На підставі наведеного, керуючись ст. 46, 47 ЦК України, ст. 258-260, 293, 294, 305, 308, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Оголосити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Сердлове (нині Іванове) Комінтернівського (нині Одеського) району, Одеської області, останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 померлим.

Роз`яснити, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо справу розглянуто за заявою осіб, визначених частиною другою статті 4 цього Кодексу, рішення суду, що набрало законної сили, є обов`язковим для особи, в інтересах якої було розпочато справу.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя В. К. Барвенко

Присяжні В.І. Пахольчук

В.М. Котвіцький

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118338439
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —504/2814/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні