Постанова
від 15.04.2024 по справі 512/901/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3003/24

Справа № 512/901/23

Головуючий у першій інстанції

Брюховецький О.Ю.

Доповідач Вадовська Л. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів:

головуючого (судді-доповідача) - Вадовської Л.М.,

суддів - Комлевої О.С., Сєвєрової Є.С.,

за участю секретаря - Венжик Л.С.,

переглянувши справу №512/901/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю Служби у справах дітей Савранської селищної ради, Служби у справах дітей Вінницької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком за апеляційною скаргою представника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу Савранського районного суду Одеської області від 31 жовтня 2023 року у складі судді Брюховецького О.Ю., -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 , звернувшись 31 жовтня 2023 року до суду з вищеназваним позовом до відповідача ОСОБА_2 , просив визначити місце проживання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який має зареєстроване місце проживання в с. Вільшанка Подільського району Одеської області (а.с.3-9).

Разом з позовною заявою представником ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони:

Державній міграційній службі України, в тому числі усім територіальним органам та територіальним і структурним підрозділам Державної міграційної служби України, оформлення та видачі паспорта громадянина України (проїзного документу) для виїзду за межі території України малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 30 серпня 2019 року Любашівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, до набрання судовим рішенням за позовом про визначення місця проживання дитини законної сили;

Адміністрації Державної прикордонної служби України, в тому числі усім територіальним органам та територіальним і структурним підрозділам Державної прикордонної служби України, оформлення та видачі паспорта громадянина України (проїзного документу) для виїзду за межі території України малолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 30 серпня 2019 року Любашівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, до набрання судовим рішенням за позовом про визначення місця проживання дитини законної сили (а.с.34-36).

Ухвалою судді Савранського районного суду Одеської області від 31 жовтня 2023 року в задоволенні заяви представника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовлено (а.с.38-40).

Ухвалою судді Савранського районного суду Одеської області від 01 листопада 2023 року відкрито провадження у справі (а.с.42-43).

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 15 листопада 2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу про відмову у забезпеченні позову.

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 просить ухвалу суду першої інстанції скасувати і ухвалити нове рішення про задоволення заяви про забезпечення позову (а.с.51-55).

За змістом вимог апеляційної скарги незаконність і необґрунтованість ухвали з підстав невідповідності висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права полягає в наступному. Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано судовим рішенням від 02 лютого 2023 року. Виконавчим комітетом Савранської селищної ради Одеської області 13 липня 2023 року винесено рішення №7/34 про визначення способу участі батька у вихованні дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте ОСОБА_2 вказане рішення не виконує, змінила місце проживання дитини без попереднього повідомлення батька, перешкоджає батьку бачитись з дитиною, наражає дитину на небезпеку. Вважає, що без забезпечення позову у заявлений ним спосіб, є реальна загроза невиконання рішення суду у разі задоволення позову про визначення місця проживання дитини з батьком. Заява про забезпечення позову не порушує прав відповідача, а її задоволення не покладає обмежень у виїзді за межі України ОСОБА_2 . Наявність спрощеної системи перетину державного кордону України дітьми, які не досягли 16-річного віку, яка діє у зв`язку із введенням воєнного стану, і є загрозою для найкращих інтересів ОСОБА_4 умовах, які на даний час склалися на світовому поприщі, безпечна територія - поняття відносне. Судом не наведено доказів небезпечності перебування в межах території Савранської територіальної громади. Суд не вказав, права яких саме осіб будуть порушені у випадку забезпечення позову. Виходячи із закріплених принципів справедливості, добросовісності та розумності, ставлення батька до виконання своїх батьківських обов`язків, дотримуючись балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини і обов`язком батьків діяти в її інтересах, такий заявлений захід забезпечення позову як заборона Державній міграційній службі України та Адміністрації Державної прикордонної служби України оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за межі території України малолітній ОСОБА_5 є співмірними заявленим позовним вимогам.

У відзиві на апеляційну скаргу ОСОБА_2 заперечення щодо змісту і вимог апеляційної скарги обґрунтовує наступним. Вона, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_4 , 2019 року народження; шлюб розірвано судовим рішенням від 02 лютого 2023 року; наразі проживає сім`єю з дитиною та чоловіком ОСОБА_6 в м. Вінниці в житлі матері чоловіка. ОСОБА_7 з вересня 2023 року відвідує в м. Вінниці дошкільний навчальний заклад, перебуває на медичному обліку за місцем проживання. До переїзду на місце проживання в м. Винницю виконувала рішення органу опіки та піклування, який визначив спосіб участі батька у вихованні дитини та спілкуванні з нею. Про переїзд на місце проживання до м. Вінниці повідомила ОСОБА_1 Віддаленість місця проживання є перешкодою для виконання рішення органу опіки та піклування. Безпеку дитині забезпечує в тому числі й з урахуванням воєнного стану. Посилання на ризики унеможливлення виконання судового рішення є припущенням. Враховуватися мають не лише інтереси батьків, а й дитини, при чому інтереси дитини переважають над інтересами батьків. Обраний вид забезпечення позову є неможливим, забезпечення позову шляхом заборони виїзду за межі території України малолітній ОСОБА_5 , 2019 року народження, є зловживанням процесуальними правами (а.с.73-81).

Перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення з огляду на наступне.

Підстави забезпечення позову визначені статтею 149 ЦПК України, відповідно до положень частин 1, 2 даної статті суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 ЦПК України заходів забезпечення, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду.

Позов забезпечується, зокрема, забороною вчиняти певні дії (п.2 ч.1 ст.150 ЦПК України).

Згідно визначеного частиною 3 статті 150 ЦПК України принципу співмірності заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , шлюб між якими розірвано судовим рішенням від 02 лютого 2023 року, є батьками ОСОБА_4 , 2019 року народження.

Після розірвання шлюбу сторони не проживають сім`єю, дитина проживає з матір`ю в м. Вінниці, батько дитини проживає в с. Вільшанка Подільського району Одеської області.

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини ОСОБА_8 з батьком, позовні вимоги просив забезпечити шляхом заборони Державній міграційній службі України та Адміністрації Державної прикордонної служби України оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за межі території України малолітній ОСОБА_5 .

Обраний ОСОБА_1 вид забезпечення позову не узгоджується з визначеним частиною 3 статті 150 ЦПК України принципом співмірності заходів забезпечення позову із заявленими позовними вимогами та порушує права малолітньої дитини на безпеку з огляду на воєнний стан в Україні.

Незалежно від того з ким проживатиме малолітня дитина чи з матір`ю, чи з батьком, кожен з батьків зобов`язаний забезпечити дитині безпеку. Оформлення та видача паспорта громадянина України для виїзду за межі території України малолітній дитині не має наслідком безспірний виїзд дитини за межі України, що позивачем розглядається як перешкода у виконанні рішення суду про визначення місця проживання дитини з батьком. Натомість заборона відповідним компетентним органам здійснити оформлення та видачу паспортного документу дитині є вручання у безпеку дитини, інтереси якої переважають над інтересами батьків, які не бажають у позасудовому порядку вирішити питання участі кожного у житті дитини.

Підстави, з якими процесуальний закон пов`язує забезпечення позову, відсутні, так як істотного ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду через не вжиття обраного позивачем виду забезпечення позову не доведено.

Справа судом апеляційної інстанції призначена до розгляду на 11 квітня 2024 року, інформація про дату, час та місце розгляду справи доступна на сайті «Судова влада»; учасники справи повідомлені завчасно; підстав для подальшого відкладення розгляду справи не встановлено.

Відповідно до положень частин 4, 5 статті 268 ЦПК України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, суд підписує рішення без його проголошення; датою ухвалення рішення за відсутності учасників справи, є дата складання повного судового рішення.

Датою ухвалення призначеного у судове засідання на 11 квітня 2024 року рішення судом апеляційної інстанції відповідно до положень частини 5 статті 268 ЦПК України є дата складання повного судового рішення.

Керуючись ст.ст.367, 368, п.1 ч.1 ст.374, ст.ст.375, 381, 382, 383, 384, 390 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Ухвалу Савранського районного суду Одеської області від 31 жовтня 2023 року про відмову у забезпеченні позову в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю Служби у справах дітей Савранської селищної ради, Служби у справах дітей Вінницької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Повний текст постанови складено 15 квітня 2024 року.

Головуючий Л.М.Вадовська

Судді О.С.Комлева

Є.С.Сєвєрова

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118339560
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —512/901/23

Постанова від 15.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні