Ухвала
від 11.04.2024 по справі 295/5334/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/5334/24

1-кс/295/2610/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.04.2024 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Богунського районного суду м. Житомир скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурси Березівки» про бездіяльність відділу поліції № 1 Житомирського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області, -

В С Т А Н О В И В:

До Богунськогорайонного судум.Житомира звернулосяТовариство зобмеженою відповідальністю«Ресурси Березівки»(даліТОВ «РесурсиБерезівки»)зі скаргоюна бездіяльністьвідділу поліції№ 1Житомирського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Житомирськійобласті (даліВП №1Житомирського РУПГУНП вЖитомирській області).В обгрунтуванняскарги вказали,що 17січня 2024р.від ТОВ«Ресурси Березівки»(кодЄДРПОУ 44697613),в особіфінансового директора ОСОБА_3 звернулося доВП №1Житомирського РУПГУНП вЖитомирській областіз заявоюв якійпросило порушитикримінальне провадженнявідносно гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ,за ст.190КК України;відповідно дост.214КПК Українине пізніше24годин післяподання заявивнести відповіднівідомості доЄдиного державногореєстру досудовихрозслідувань;відповідно доп. п. 2п. 2 ст. 60 КПК України надати документ, що підтверджує прийняття та реєстрацію даної заяви.

08 лютого 2024 р. на адресу ВП № 1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області подано адвокатський запит, в інтересах клієнта - ТОВ «Ресурси Березівки», з метою отримання інформації про стан і результати розгляду заяви фінансового директора ТОВ «Ресурси Березівки» ОСОБА_3 , щодо вчинення шахрайських дій, проте даний адвокатський запит був проігнорований працівниками поліції і жодної відповіді надано не було.

Аналогічні запити направлялися на адресу ВП № 1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області 16 лютого 2024 р., 03.04.2024 р. На вказані запити ТОВ «Ресурси Березівки» отримувало відповіді, що «…по даній заяві проводиться перевірка працівниками сектору кримінальної поліції ВП № 1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області…» але на час направлення скарги до суду, жодних дій, спрямованих на внесення наданих відомостей до ЄРДР не вчинялося.

До судового засідання представники скаржника не з`явилися, про день та час слухання скарги були повідомлені належним чином, направили до суду заяву про слухання скарги без їх представника, наполягали на задоволені скарги.

Прокурор, слідчий до судового засідання не з`явилися, про день та час слухання скарги були повідомлені належним чином.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відповідно до п. п. 1.1, 1.2 п. 1 розділу ІІ Положення про ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 69 від 17.08.2012 р., до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відповідні відомості про кримінальне правопорушення, зазначені в заяві чи повідомленні про його вчинення, при цьому такі відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5 статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

За змістом п. п. 1.3, 1.4 п. 1 розділу ІІ Положення про ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, особа, яка подає заяву чи повідомляє про кримінальне правопорушення під розпис попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення, і така заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважаються поданими саме з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність.

Із системного аналізу зазначених норм можна дійти висновку, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про обставини не щодо усіх (будь-яких) заяв чи повідомлень, а тільки тих, які можуть свідчити про вчинення саме кримінального правопорушення, тобто повинні мати достатні дані про наявність в події ознак складу злочину у розумінні статті 11 КК України.

За таких обставин слідчий суддя дійшов до висновку про задоволення скарги.

Виходячи звикладеного,керуючись ст.ст.214,303,306-307КПК України, Положенням про ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженим наказом Генерального прокурора України № 69 від 17.08.2012,

У Х В А Л И В:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурси Березівки» про бездіяльність відділу поліції № 1 Житомирського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області, задовільнити.

Зобов`язати відповідних посадових осіб ВП № 1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву ТОВ «Ресурси Березівки» від 17.01.2024 р. на адресу начальника ВП № 1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя Богунського районного

суду м. Житомира ОСОБА_1

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118340114
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —295/5334/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні