Ухвала
від 15.04.2024 по справі 691/61/24
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 691/61/24

провадження № 2/691/172/24

УХВАЛА

15 квітня 2024 року м. Городище

Суддя Городищенського районного суду Черкаської області Савенко О.М., розглянувши клопотання представника відповідача ОСОБА_1 про її участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції під час розгляду цивільної справи за позовною заявою Виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області до Публічного Акціонерного Товариства Національна Акціонерна Страхова Компанія «Оранта», ОСОБА_2 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП,-

встановив :

В провадженні Городищенського районного суду Черкаської області перебуває на розгляді цивільна справа за позовною заявою Виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області до Публічного Акціонерного Товариства Національна Акціонерна Страхова Компанія «Оранта», ОСОБА_2 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП.

15 квітня 2024 року через підсистему «Електронний суд» представник відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. надіслала клопотання про її участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, вказавши причину значну територіальну віддаленість від місця розташування суду в яковому розглядається цивільна справа м.Городище Черкаської області та місця проживання представника відповідача м.Черкаси, введення воєнного стану в Україні.

Розглянувши клопотання представника відповідача, приходжу до наступного рішення.

Згідно ч.ч.1,2,3 ст.212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до пунктів 8, 45, 49 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15- 21, з 01 жовтня 2022 року доступ користувачів до сервісу відеоконференцзв`язку ЄСІТС (ВКЗ), в тому числі секретарів судових засідань, можливий тільки через Електронний кабінет Електронного суду httrs://cabinet.court.gov.ua. Для входу через Електоронний суд необхідно авторизуватися за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису. Перевірити, щоб в профілі користувача Електронного суду було зазначено ту саму адресу електронної пошти, що і на сайті ВКЗ, в іншому випадку, змінити зазначену електронну адресу в Електронному суді.

Із змісту клопотання встановлено, що представник відповідача мають доступ до Електоронного суду та можливість авторизуватися за допомогою свого кваліфікованого електронного підпису з використанням електронного цифрового підпису.

Враховуючи необхідність забезпечення права учасників судового процесу на доступ до правосуддя, дотримання розумних строків розгляду справи в суді, наявність технічної можливості проведення судового засідання у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою Електронного кабінету Електронного суду httrs://cabinet.court.gov.ua, слід розглядати клопотання представника позивача, як обгрунтоване. З метою забезпечення оперативності судового провадження, суд вважає за можливе проведення дистанційного судового розгляду справи із участю представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. з використанням власних технічних засобів, в порядку статті 212 ЦПК України, з роз`ясненням, що ризики технічної неможливості участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку, тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Так, порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 08.04.2020 № 169 "Про затвердження Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду".

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електроного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Враховуючи відстань між місцем розташування суду в якому розглядається цивільна справа м.Городище Черкаської області та місцезнаходження представника представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. м.Черкаси Черкаської області, суд має можливість забезпечити присутність сторони у судовому засіданні шляхом забезпечення проведення відеоконференції поза межами приміщення суду, у зв`язку з проведенням підготовчого засідання, з використанням її власних технічних засобів.

Керуючись ст.ст.212, 222, 260 ЦПК України, суд, -

постановив :

Клопотання представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів задовольнити.

Провести підготовче засідання у цивільній справі за позовною заявою Виконавчого комітету Мліївської сільської ради Черкаського району Черкаської області до Публічного Акціонерного Товариства Національна Акціонерна Страхова Компанія «Оранта», ОСОБА_2 про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП, 17 квітня 2024 року 10 год 00 хв за участю представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В., дистанційно за допомогою сервісу відеоконференцзв`язку ЄСІТС через Електронний кабінет Електронного суду httrs://cabinet.court.gov.ua, поза межами приміщення Городищенського районного суду Черкаської області з використанням її власних технічних засобів.

Звернути увагу представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. на те, що відповідно до частини 5 статті 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учаснику справи представнику відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В. необхідно:

- використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення;

- попередньо зареєструватись з використанням власних електронних підписів в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою httrs://cabinet.court.gov.ua та перевірити наявні у них власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам;

- зайти та авторизуватися в Системі за 10 хвилин до часу судового засідання;

- активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи;

- очікувати запрошення секретаря до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити, представнику відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В., що підтвердження особи учасника відбувається шляхом його авторизації в Системі із застосуванням електронного підпису.

Система не дає можливості участі в судовому засіданні у режимі відеоконференції неавторизованим учасникам.

Звернути увагу, представника відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В., на необхідність забезпечення участі у відеоконференції з приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму).

Копію ухвали суду негайно направити представнику відповідача ПАТ НАСК «Оранта» Гончаренко І.В., для відому та виконання.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя О.М.Савенко

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118341583
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —691/61/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Савенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні