Ухвала
від 09.04.2024 по справі 752/7338/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/7338/24

Провадження по справі № 1-кс/752/2950/24

У Х В А Л А

"09" квітня 2024 р. слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу заявника АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, -

встановив:

08.04.2024 представник АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» адвоката ОСОБА_3 подала скаргу на бездіяльність посадових осіб прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка полягає у невчинені дій із внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення за заявою АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго», яка була направлена на офіційну електрону адреса прокуратури 16.02.2024. Вважає, що посадові особи прокуратури допустили бездіяльність, оскільки згідно із ч.1 ст. 214 КПК України на прокурора покладено обов`язок не пізніше 24 години після подання заява про кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та надати заявнику витяг з ЄРДР.

Також просила поновити строк на подання скарги в порядку ст. 303 КПК України, оскільки у визначений законом строк вона подала скаргу до Печерського районного суду м Києва, який ухвалою суду повернув їй у зв`язку із порушенням підсудності. Вказана ухвала отримана нею 04.04.2024, після чого, враховуючи, що відомості по зазначеній нею заяві до ЄРДР не внесені, подала відповідну скаргу до належного суду. Просить вважати причини пропуску строку на оскарження бездіяльності уповноважених осіб прокуратури такими, що є поважними та відповідно до вимог ч.1 ст. 177 КПК України поновити їх.

Просить зобов`язати прокуратуру Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внести відомості до ЄРДР за заявою АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» про вчинене кримінальне правопорушення від 16.02.2024 та надати заявнику витяг з ЄРДР.

В судове засідання представник заявника АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» адвоката ОСОБА_3 не звилася. Просила провести розгляд скарги за її відсутності.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, бездіяльність прокурорів якої оскаржується, в судове засідання для розгляду скарги уповноваженого прокурора не направила. Про час, місце та дату розгляду скарги повідомлялась належним чином, шляхом направлення судової повістки на електронну адресу, тобто відповідно до вимог ст.132 КПК України. Причини неявки суду не відомі.

Вказані обставини відповідно до ч.3 ст.306 КПК України не перешкоджають розгляду скарги. Враховуючи строки розгляду скарги, передбачені КПК України, слідчий суддя вважає за можливе проводити розгляд скарги на підставі наявних матеріалів.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Щодо вимог скарги про поновлення строку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які серед іншого полягають у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст. 304 КПК України скарга на бездіяльність може бути подана протягом 10 днів з моменту вчинення бездіяльності.

Так, судом встановлено, що заяву про злочин було подано 16.02.2024. Точний час її подання не встановлено. Тобто, рішення про внесення відомостей до ЄРДР повинно було бути здійснено до 17.02.2024 (включно). Таким чином строк подання скарги на бездіяльності визначається до 27.02.2024 включно. Відповідна зава була подана до Печерського районного суду м. Києва 21.02.2024, тобто у визначений КПК строк. 13.03.2024 ухвалою суду скарга повернута як та, що подана у порушення правил підсудності. Згідно даних картки руху документів Електронного суду, відповідна ухвала доставлена до електронного суду 04.04.2024. До Голосіївського районного суду м. Києва, скарга подана захисником 08.04.2024.

Вказані обставини дають підстави для дійти висновку, що строк на оскарження бездіяльності прокурора пропущений з поважних причин та відповідно до ч.1 ст. 117 КПК України підлягає поновленню.

Щодо вимог скарги про бездіяльність.

Згідно із ч.1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як вбачається із додатків, доданих до скарги, заява про вчинене кримінальне правопорушення була подана 16.02.2024 головним бухгалтером, в.о. генерального директора АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» ОСОБА_4 на електронну адресу Прокуратура Автономної республіки Крим та м.Севастополя: ІНФОРМАЦІЯ_1. Вказана електронна адреса відповідає тій, яка зазначена на офіційній сторінці прокуратури Автономної республіки Крим та міста Севастополя.

Згідно із п. 25 ч.1 ст. 3 КПК України заявник є учасником кримінального провадження.

Згідно із ч.1 ст. 60 КПК України заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим. Відповідне застереження щодо неможливості заявника у кримінальному провадженні бути потерпілим також міститься у ч.3 ст. 55 КПК України.

Згідно із висновків, що викладені у постанови ВС від 25.05.2022 у справі № 185/8331/21 (провадження № 51-5492км21), представником юридичної особи, яка є заявником у кримінальному провадженні, можуть бути суб`єкти, визначені у статтях 63, 64-1, 64-2 КПК, а саме: особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником; керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими документами; працівник юридичної особи за довіреністю. Такий суб`єкт на підтвердження своїх повноважень має подати документи, передбачені КПК України. Зокрема у разі подання відповідної заяви про кримінальне правопорушення керівником чи іншою особа, уповноважена законом або установчими документами, такими документами є копія установчих документів юридичної особи, якщо представником є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа.

Вищезазначені вимоги КПК України представником юридичної особи (заявником), яка підписала заяву - головним бухгалтером, в.о. генерального директора АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» ОСОБА_4 не виконані. Крім того, суд звертає увагу, що за текстом заяви про вчинене кримінальне правопорушення йдеться про те, що АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» вважає себе потерпілим від неправомірних дій певних осіб.

Між тим, згідно із ч.4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається. Отже, вимоги ст. 214 КПК України, не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також зсування повноважень у осіб, звертаються з відповідними заявами, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Положення ч.1 ст. 36 КПК України зобов`язують прокурора здійснювати свої повноваження відповідно до вимог КПК України.

За таких обставин прокурор (уповноважена особа) прокуратура Автономної Республік Крим та міста Севастополя, яка уповноважена здійснювати внесення відомостей до ЄРДР за заявою про вчинене кримінальне правопорушення, яке надійшло по електронній адресі, в порушення вимог ч.1 ст.214 КПК України, не здійснив визначені законодавством процесуальні дій після отримання відповідної заяви, невідкладно, але не пізніше 24 годин, не вніс відомості до ЄРДР й не повідомив про це заявника. Тобто допустив бездіяльність, яка є протиправною, тому скарга адвоката ОСОБА_3 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

В судове засідання з приводу даної скарги уповноважений прокурор не з`явився, пояснень, з приводу того, хто саме з прокурорів 16.02.2024 повинен був вносити відомості до ЄРДР, подані на електронну адресу суду. За таких обставин суд позбавлений можливості встановити особу прокурора, який допустив бездіяльність та якого слід зобов`язати вчинити певні дії.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про зобов`язання прокуратури Автономної Республік Крим та міста Севастополя, виконати у визначений законом строк положення ч.1 ст. 214 КПК України за заявою АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» від 16.02.2024

Враховуючи викладене вище, керуючись ст.214, 303-306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Поновити представнику заявника АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» адвокату ОСОБА_3 строк на звернення до суду зі скаргою на бездіяльність прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Задовольнити скаргу представника заявника АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» адвоката ОСОБА_3 .

Визнати бездіяльність прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя щодо невнесення протягом строків, визначних у ч.1 ст. 214 КПК України, відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не повідомлення про внесені відомості до нього за заявою АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» від 16.02.2024

Зобов`язати уповноваженого прокурора прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою головного бухгалтера, в.о. генерального директора АТ «Енергетична компанія «Севастопольенерго» ОСОБА_4 від 16.02.2024 про кримінальне правопорушення та повідомити заявника про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118341920
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —752/7338/24

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні