Рішення
від 12.04.2024 по справі 203/1765/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №203/1765/24

Провадження №2-о/0203/69/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.04.2024 року Кіровський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Католікяна М.О.,

при секретарі Гапоновій К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса), про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,

у с т а н о в и в:

1. 9 квітня 2024 року заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, зазначивши в якості заінтересованої особи Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). Свої вимоги заявник обґрунтував тим, що його мати - ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України, а саме в с. Миколаївка Бердянського району Запорізької області. Свідоцтво про смерть було видано за місцем смерті, але документи, видані окупаційними органами російської федерації, на території України не є чинними. Викладене стало причиною звернення заявника до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 (а.с.а.с. 1 - 3).

2. Заявник до суду не з`явився, звернувшись із заявою про розгляд справи за його відсутності (а.с. 4).

3. Представник заінтересованої особи до суду також не з`явився, був повідомлений належним чином.

4. Справу розглянуто без фіксування звукозаписувальними технічними засобами на підставі частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК).

5. Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

6. Відповідно до частини 1, пункту 5 частини 2 статті 293 ЦПК окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

7. Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 315 ЦПК суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

8. За правилами, встановленими абзацом другим частини 1 статті 317 ЦПК, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

9. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 « Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» визначено, що територія с. Миколаївка Бердянського району Запорізької області є тимчасово окупованою територією.

10. Судом встановлено, що заявник доводиться сином ОСОБА_2 , громадянці України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці с. Миколаївка Бердянського району Запорізької області. Таким чином, за змістом статті 317 ЦПК ОСОБА_1 є належним заявником у цій справі (а.с.а.с. 5 - 7, 9 - 13).

11. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 померла у с. Миколаївка Бердянського району Запорізької області (причина смерті - застійна серцева недостатність, атеросклеротична хвороба серця). Викладене опосередковано підтверджується довідкою про смерть та свідоцтвом про смерть, виданими окупаційними органами російської федерації (а.с.а.с. 14 - 16).

12. Таким чином, оскільки матір заявника померла у с. Миколаївка Бердянського району Запорізької області, яке віднесено до кола тимчасово окупованих російською федерацією населених пунктів, суд вважає, що подана заява підлягає задоволенню.

13. Встановлення факту смерті матері заявника не суперечить чинному законодавству і не порушує чиїх-небудь прав або охоронюваних законом інтересів.

14. При цьому суд виходить з того, що попри відсутність належних доказів на підтвердження факту смерті матері заявника, їх сукупність може бути джерелом фактів, що підлягають оцінці й використанню судом для захисту й реалізації прав заявника, які за правилами статті 3 Конституції України визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

15. Керуючись статтями 5, 7, 10 - 13, 19, 23, 76 - 81, 89, 209 - 211, 213, 223, 228, 229, 258, 259, 263 - 265, 293, 294, 315, 317, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ), заінтересована особа - Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса), про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України задовольнити.

Установити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Миколаївка Бердянського району Запорізької області (Україна) ОСОБА_2 (стать - жіноча), громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки села Миколаївка Бердянського району Запорізької області (Україна) (причина смерті - застійна серцева недостатність, атеросклеротична хвороба серця; місце проживання - Україна, Запорізька область, Бердянський район, село Миколаївка, вулиця Набережна, 71).

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаного строку не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Суддя М.О. Католікян

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118343201
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —203/1765/24

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні