Рішення
від 03.04.2024 по справі 180/437/24
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/437/24

2-о/180/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 р.

Марганецький міський суд Дніпропетровської області, у складі:

Головуючої судді Тананайської Ю.А.,

за участю секретаря судового засідання Павлович Н.С.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Марганці цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Державний професійно-технічний навчальний заклад «Марганецький професійний ліцей» про встановлення факту, що має юридичне значення

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з заявою, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт належності їй диплому серії НОМЕР_1 , виданий 24.06.1996 року, виданого Професійно-технічним училищем № 68 на ім`я ОСОБА_3 .

В обґрунтування заявлених вимог заявник зазначає, що ОСОБА_4 в період з 01.09.1993 року по 21.06.1996 року навчалася в Професійно-технічному училищі № 68, яке в 2009 році реорганізовано на Державнй професійно-технічний навчальний заклад «Марганецький професійний ліцей», без одержання середньої освіти з присвоєнням кваліфікації кравець 5 розряду.

При заповненні диплому та додатку до нього відповідальною особою ПТУ № 68 було допущено описку щодо написання прізвища заявниці та зазначено прізвище Підопригора.

29.01.2024 року заявник звернулася до Державного професійно-технічного навчального закладу «Марганецький професійний ліцей» з проводу виправлення описки, але було їй відмовлено.

Просить встановити факт належності ОСОБА_2 диплому на ім`я ОСОБА_5 .

Ухвалою Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 6 березня 2024 року відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні представник заявника адвокат Бардадим О.К. просила заяву задовольнити, пояснила, що встановлення факту необхідно, якщо в майбутньому виникнуть питання при оформлені пенсії, свідоцтво про неповну середню освіту чи атестат надавити відмовляється, будь-яких клопотань не має.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату та час судового засідання.

Відповідно до паспорту громадянина України, серії НОМЕР_2 , виданого Марганецьким МВУМВС України 17 жовтня 1997 року прізвище заявниці ОСОБА_2 .

Згідно свідоцтва про шлюб НОМЕР_3 , виданого повторно 23 березня 2023 року, Томаківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) , ОСОБА_5 6 вересня 1997 року зареєструвала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_6 .

З диплому серії НОМЕР_4 , виданого професійно-технічним училищем № 68 м.Марганця Дніпропетровської області, вбачається, що він виданий 24 червня 1996 року ОСОБА_3 .

Відповідно до свідоцтва про народження (заповненого російською мовою) серії НОМЕР_5 « ОСОБА_5 » народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З копії трудової книжки НОМЕР_6 , наданої заявницею, вона первинно заповнена ІНФОРМАЦІЯ_2 на ім`я ОСОБА_3 , на підставі свідоцтва про одруження від 6.09.1997 року змінено прізвище на ОСОБА_6 .

Відповідно до листа Державного професійно-технічного навчального закладу «Марганецький професійний ліцей» № 38 від 2 січня 2024 року згідно поіменної книги ПТУ № 68 м.Марганець ОСОБА_5 було зараховано до ПТУ № 68 за професією «Кравець». Згідно наказу на відрахування від 30.06.1996 року відраховано ОСОБА_3 . У всіх документах, наданих ДПТНЗ «Марганецький професійний ліцей» прізвище заявниці зазначено Підопригора , в російському перекладі Подопригора.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 2 цієї статті у судовому порядку можуть встановлюватися також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Так, судовим розглядом встановлено, що прізвище заявника Подопригора, а з диплому про освіту, виданому ПТУ № 68 м.Марганець ДБ 3 003667 вбачається, що він виданий на ім`я Підопригора.

Згідно зі ст. 318 ЦПК України в заяві про встановлення юридичного факту повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт.

Установлення певних фактів має на меті підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи, або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. У окремому провадженні можуть бути встановлені факти, що мають юридичне значення, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Заявником не зазначено які її особисті чи майнові права залежать від визнання даного факту, хто саме ці права не визнає, або оспорює.

Представник заявника зазначає, що можливо в майбутньому при оформлені пенсії виникнуть питання з цього приводу, та не зазначає мету встановлення зазначеного факту.

Верховний Суд України у листі від 01 січня 2012 року "Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення" роз`яснив, що у цих справах суд встановлює належність особі правовстановлюючих документів, а не тотожність прізвища, імені, по батькові, неоднаково названих у різних документах, неприсвоєння чи залишення одного з них.

До заяви про встановлення факту, у якій зазначається мета, з якою заявник просить встановити цей факт, можуть додаватися такі документи та докази: 1) докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, особові справи, виписки з домових книг та інші документи; 2) довідки органів реєстрації актів цивільного стану; 3) пояснення свідків.

Відповідно до ст. 12,81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і учасників справ, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

В судовому засіданні представнику заявника роз`яснено зазначені норми. Заяв, клопотань про витребування доказів, виклик свідків, не подано.

Оскільки заявник не надала жодного доказу, що диплом серії НОМЕР_4 на ім`я Підопригори належить їй, а не іншій особі, суд дійшов висновку, що заява не є обґрунтованою та не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.4,76-81,258,259,263-265,293-294,315-319,354 ЦПК України, суд, -

Ухвалив:

В задоволенні заяви ОСОБА_2 , заінтересована особа: Державний професійно-технічний навчальний заклад «Марганецький професійний ліцей» про встановлення факту, що має юридичне значення відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через Марганецький міський суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Повний текст рішення складено 12 квітня 2024 року.

Відомості про сторін:

Заявник ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа: Державний професійно-технічний навчальний заклад «Марганецький професійний ліцей» м. Марганець, вул.Єдності 41

Суддя: Ю. А. Тананайська

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118343370
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —180/437/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Тананайська Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні