Рішення
від 13.03.2024 по справі 175/3090/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3090/22

Провадження № 2/175/902/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13березня 2024 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Озерянської Ж.М.,

з участю секретаря Лещенко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Слобожанське за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

В жовтні 2023 року позивач звернувся до суду з позовною заявою Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за заповітом, в якому просив суд ухвалити рішення, яким визнати за ним, ОСОБА_1 права та обов`язки забудовника (замовника будівництва) згідно з декларацією про початок будівельних робіт за реєстраційним номером ДП082171300797, що зареєстрована Департаментом архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області 03.05.2017 (заява №100431635) та Містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, виданих Відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства Дніпропетровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області 14 червня 2016 року № 19-10/16-1, по об`єкту незавершеного будівництва «Будівництво житлового будинку» за адресою: АДРЕСА_1 , з основними технічно-економічними показниками об`єкта будівництва: 2 поверховий житловий будинок загальною площею - 659,67 кв. м., житловою площею 155,9 кв.м. (згідно з проектом), в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з правом подання необхідних документів з цього питання до будь-яких уповноважених органів, здачі даного житлового будинку в експлуатацію та отримання на своє ім`я документів, що посвідчують право власності на житловий будинок

Представник позивача ОСОБА_1 за ордером на надання правничої допомоги ОСОБА_3 надав заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач Новоолександрівська сільськарада Дніпровськогорайону Дніпропетровськоїобласті надали заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Повно та всебічно вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Встановлено, що позивач є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно, зокрема на земельну ділянку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,1512 га та кадастровим номером: 1221486200:05:004:0004 з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд(присадибна ділянка).

17 лютого 2012 року державним нотаріусом Олександрійської районної державної нотаріальної контори Ліб В.В. було посвідчено заповіт, згідно якого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на випадок своєї смерті зробила розпорядження, згідно якого усі права та обов`язки , які можуть належать їй у майбутньому, та усе її майно, де б воно не було і з чого б не складалось , і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона буде мати право, заповіла ОСОБА_1 .

Так згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 17 червня 2021 року ОСОБА_1 отримав у спадок після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 земельну ділянку яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,1512 га та кадастровим номером: 1221486200:05:004:0004 з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд(присадибна ділянка).

Після отримання свідоцтва про право на спадщину позивач вирішив здійснити будівництво на зазначеній земельній ділянці та через свого представника звернувся до Державної інспекції архітектури та містобудування України з запитом щодо надання декларації про початок будівельних робіт на земельній ділянці з кадастровим номером 1221486200:05:004:0004.

18 липня 2022 року Державна інспекція архітектури та містобудування України надала відповідь за зазначений запит, згідно якого у реєстрі будівельної діяльності за параметрами пошуку «Дозвільні документи за заявником», а саме: ОСОБА_2 наявна інформація щодо декларації про початок будівельних робіт за реєстраційним номером ДП082171300797, зареєстрована Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області 03 травня 2017 року № заяви 100431635 по об`єкту «Будівництво Житлового будинку; АДРЕСА_1 », замовник ОСОБА_2 . Іншої інформації та документів в розпорядженні ДІАМ не виявлено.

11 жовтня 2022 року ОСОБА_1 , через свого представника за довіреністю ОСОБА_3 звернувся до приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Стенюхіної І. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, яка складається з прав та обов`язків забудовника (замовника будівництва) згідно з декларацією про початок будівельних робіт за реєстраційним номером ДП082171300797, зареєстрована Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області 03 травня 2017 року № заяви 100431635 по об`єкту «Будівництво Житлового будинку; АДРЕСА_1 ».

Постановою приватного нотаріуса Олександрійського районного нотаріального округу Кіровоградської області Стенюхіної І. від 11 жовтня 2022 року ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, оскільки не надано документів, необхідних для видачі свідоцтва.

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно дост.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статей 1233, 1234, 1235, 1236 ЦК України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов`язків, що є пропорційною до одержаних ними прав. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 1247 ЦК України заповіт складається у письмовій формі з зазначенням місця та часу складання заповіту. Заповіт має бути підписаний заповідачем. Крім того, відповідно дост. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно зст.1268ЦК Українипередбачено,що спадкоємецьза заповітомчи зазаконом маєправо прийнятиспадщину абоне прийнятиїї. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Керуючись ст.1296ЦК України,спадкоємець,який прийнявспадщину,може одержатисвідоцтво проправо наспадщину. Якщоспадщину прийнялокілька спадкоємців,свідоцтво проправо наспадщину видаєтьсякожному зних ізвизначенням іменіта частоку спадщиніінших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Абзаци 2, 3 п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, передбачають, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження. Крім того, у відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема, рішень судів, що набрали законної сили.

Згідно з пунктом 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини.

Якщо об`єкт будівництва не був завершений спадкодавцем чи не був прийнятий в експлуатацію, або право власності не було за ним зареєстроване, то до складу спадщини входять усі належні спадкодавцеві як забудовнику права та обов`язки, а саме: право власності на будівельні матеріали та обладнання, які були використані спадкодавцем у процесі цього будівництва; право завершити будівництво (як правонаступник спадкодавця - замінений у порядку спадкування забудовник); право передати від свого імені для прийняття в експлуатацію завершений будівництвом об`єкт; право одержати на своє ім`я свідоцтво про право власності та зареєструвати право власності.

Таким чином, спадкоємець має право звернутись до суду з позовом про визнання за ним майнових прав забудовника як таких, що входять до складу спадщини.

Зазначений висновок щодо застосування норм права у подібних правовідносинах наведено у постанові Верховного Суду від 01 квітня 2020 року у справі № 707/1803/16-ц (провадження № 61-1132св17).

Подібні висновки Верховний Суд зробив також у постановах від 12 серпня 2019 року у справі № 607/9408/16-ц (провадження № 61-27922св18) та від 28 травня 2020 року у справі № 2-2317/11 (провадження № 61-13194св18).

На підставі викладеного, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог, суд приходить до висновку, про необхідність задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за заповітом.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 15, 16, 1216, 1217, 1218, 1233-1236, 1247, 1268, 1296 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, ст. 5, 12, 13, 141, 263-266 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання прав та обов`язків забудовника в порядку спадкування за заповітом, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 права та обов`язки забудовника (замовника будівництва) згідно з декларацією про початок будівельних робіт за реєстраційним номером ДП082171300797, що зареєстрована Департаментом архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області 03.05.2017 (заява №100431635) та Містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, виданих Відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства Дніпропетровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області 14 червня 2016 року № 19-10/16-1, по об`єкту незавершеного будівництва «Будівництво житлового будинку» за адресою: АДРЕСА_1 , з основними технічно-економічними показниками об`єкта будівництва: 2 поверховий житловий будинок загальною площею - 659,67 кв. м., житловою площею 155,9 кв.м. (згідно з проектом), в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з правом подання необхідних документів з цього питання до будь-яких уповноважених органів, здачі даного житлового будинку в експлуатацію та отримання на своє ім`я документів, що посвідчують право власності на житловий будинок.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Озерянська Ж.М.

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118345254
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —175/3090/22

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні