Рішення
від 04.04.2024 по справі 475/55/24
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Вознесенський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/55/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.04.2024смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої- судді: Єгорової Н.І..,

при секретареві : Маковецькій Л.А.,

за участю представника позивача: ОСОБА_1 ,

відповідача: ОСОБА_2 ,

третьої особи: ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Доманівка, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Прибузької сільської ради, Вознесенського району Миколаївської області до ОСОБА_2 , треті особи- ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та та піклування Прибузької сільської ради, Вознесенського району Миколаївської області звернулися до суду з позовом в інтересах неповнолітніх дітей до ОСОБА_2 , треті особи- ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей, встановлення опіки та призначення опікуна посилаючись на те, що відповідачка ОСОБА_2 є матір"ю ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_5 . Діти з матір`ю не проживають, так як відповідно до рішення виконавчого комітету Прибузької сільської ради малолітні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , тимчасово влаштовані в сім`ю ОСОБА_3 ,який є їх дядьком та виявив бажання опікуватися дітьми.

Діти Циганеску (до жовтня 2023р. Зажерило) ОСОБА_10 та Циганеску (до жовтня 2023р. Зажерило) ОСОБА_11 наразі проживають зі своїм батьком - ОСОБА_4 .

Матір повністю усунулася від виконання своїх батьківських обов`язків по відношенню до малолітніх дітей, не приймає учасмті у їх вихованні, матеріальному утриманні та не цікавиться їхнім здоров`ям, навчанням. Діти перебувають на обліку СЖО Служби у справах дітей Прибузької сільської ради з 08.10.2010 року по теперішній час. Матір часто зловживала алкогольними напоями, тому було прийнято рішення 01.02.2023 року про тимчасове влаштування дітей до КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ради». В березні 2023р. ОСОБА_12 надала довідку від лікаря про проведення хімічного захисту від алкогольної залежності і певний час вона не вживала алкогольні напої і регулярно відвідувала дітей в закладі, та забирала їх додому на вихідні.

Служба у справах дітей звернулася до Прибузької сільської ради з клопотанням про надання житла із комунальної власності ОСОБА_13 з дітьми, так як вона перебувала в складних життевих умовах і не мала власносго житла. Сільська рада задовольнила клопотання та надала відповідачці житло, яке потребувало ремонту.

На період проведення ремонтних робіт ОСОБА_12 разом з дітьми проживала у брата ОСОБА_14 .

Однак, через деякий час відповідачка знову почала зловживати алкогольними напоями. Покинувши дітей у брата, вона залишила місце фактичного проживання. З цього моменту ОСОБА_12 перестала виконувати батьківськиі обов"язки по відношенню до дітей, не приймала участі в їх вихованні та матеріальному утриманні. В наданому житлі вона ремонтні роботи так і не завершила і не пересилилася.

05.09.2023року було проведено чергове обстеження умов проживання неповнолітніх дітей сім`ї ОСОБА_15 за адресою надання житла, але в будинку ніхто не проживає, та зі слів старости сім`я ОСОБА_16 проживає у будинку ОСОБА_17 .

Органом опіки та піклування, за результатами проведеної перевірки, прийнято рішення про позбавлення ОСОБА_12 батьківських прав відносно дітей та призначити опікуном ОСОБА_3 , який є рідним дядьком для дітей, займається їх вихованням, так як це буде відповідати інтересам дітей . Малолітні ОСОБА_18 ( ОСОБА_19 та ОСОБА_18 ( ОСОБА_20 передані на виховання батька ОСОБА_4 .

Враховуючи вказані обставини, орган опіки та піклування просить позбавити батьківських прав відповідачку, встановити опіку та призначити опікуна, а крім того, стягнути з відповідачки на утримання дітей аліменти..

Третя особа - ОСОБА_3 - в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив позбавити ОСОБА_12 батьківських прав відносно малолітніх дітей, пояснивши суду,що з вересня 2023р. діти проживають в його родині. Так як ОСОБА_12 покинула дітей і залишила дітей у нього, він бажає бути опікуном племінників ОСОБА_5 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 . Для виховання та утримання дітей наявні всі умови. Діти забезпечені матеріально, одягнуті, завжди накормлені. Мати дітьми не цікавиться, участі в їх вихованні не приймає.

Третя особа - ОСОБА_4 - в судове засіданні надав письмову заяву про розгляд справи без його участі. Не заперечує проти задоволення позовних вимог. Діти ОСОБА_23 та ОСОБА_24 проживають разом із ним.

Відповідачка ОСОБА_2 в судовому засідання позовні вимоги визнала і не заперечувала проти позбавлення її батьківських прав відносно пяти малолітніх дітей. Відповідачка пояснила, що дійсно діти ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 проживають разом із її братом ОСОБА_17 , який їх виховує та матеріально утримує. Діти ОСОБА_23 та ОСОБА_24 проживають разом із батьком ОСОБА_4 , який їх забезпечує та виховує. На даний час у неї житла не має і вона не має куда забрати дітей. Вважає, що дітям краще буде проживати з ОСОБА_25 та ОСОБА_26 .

Вислухавши пояснення представника органу опіки та піклування, відповідача, третю особу, свідків, допитаних в судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку .

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є матір"ю дітей: ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_27 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_28 ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується копіями свідоцтв про їх народження .

Батьком трьох дітей - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зазначено ОСОБА_29 , на підставі ст.135 ч.1 СК України, про що свідчать витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відмомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України .

Батьком дітей ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_31 , ІНФОРМАЦІЯ_9 (до 2023року прізвище дітей ОСОБА_16 ) є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Матір дітей ОСОБА_12 не виконує належним чином свої батьківські обов"язки по відношенню до дітей, що підтверджується дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

Згідно ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Із досліджених судом письмових доказів встановлено, що рішенням виконавчого комітету Прибузької сільської ради № 4 від 15 вересня 2023 року, малолітні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_9 тимчасово влаштовані в сім`ю ОСОБА_3 , який постійно проживає за адресою АДРЕСА_1 .

З жовтня 2023р. діти - ОСОБА_32 та ОСОБА_33 проживають зі своїм батьком - ОСОБА_4 .

Із матеріалів справи вбачається, що діти перебувають на обліку СЖО Служби у справах дітей Прибузької сільської ради з 08.10.2010 року по теперішній час. За період перебування на обліку Службою у справах дітей Прибузької сільської ради регулярно проводилися обстеження умов проживання та виконання матір`ю батьківських обов`язків. Мати - ОСОБА_15 часто зловживала алкогольними напоями та перебуваючи в стані алкогольного сп"яніння ухилялася від виховання та забезпечення дітей, тому було прийнято рішення 01.02.2023 року про тимчасове влаштування дітей до КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей" Южноукраїнської міської ради..

Відповідачка у цей період прийняла заходи до виправлення та надала довідку №2 від 22.03.2023 року від лікаря ОСОБА_34 про проведення «хімічного захисту» від алкогольної залежності та певний час не вживала алкогольні напої і регулярно відвідувала дітей в закладі, та забирала їх додому на вихідні.

Службою у справах дітей було направлено клопотання на виконавчий комітет сільської ради про надання житла із комунальної власності Прибузької сільської ради сім`ї ОСОБА_15 , так як власник будинку, в якому вона проживала вигнав її з помешкання.

Так, як відповідачка перестала зловживати спиртними напроями, було прийнято рішення про повернення дітей в рідну сім`ю. Прибузька сільська рада задовольнитьи клопотання та надала відповідачці житло, яке потребувало ремонту. Після повернення дітей із комунального закладу ОСОБА_12 деякий час займалася вихованням дітей. У період проведення ремонтних робіт у виділеному їй житлі, тимчасово проживала із дітьми у рідного брата ОСОБА_25 ,

Однак, невдовзі знову почала зловживати алкогольними напоями та не виконувати свої батьківські обов`язки. Відповідачка залишила дітей у брата, покинула місце фактичного проживання, а до наданого помешкання не переселилася.

05.09.2023року було проведено обстеження умов проживання неповнолітніх дітей сім`ї ОСОБА_15 за адресою надання житла, але в будинку ніхто не проживав.

З вересня 2023р. діти ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 проживають біля ОСОБА_3 , який доводиться їм рідним дядьком. Малолітні ОСОБА_23 та ОСОБА_24 з жовтня 2023р. проживають з рідним батьком ОСОБА_4 ., про що свідчать рішення виконкому Прибузької сільської ради № 4 від 15.09.2023р. "Про тимчасове влаштування малолітніх дітей" та акт обстеження умов проживання сім"ї ОСОБА_3 .

Допитана в судовому засіданні в якості свідка- староста с.Богданівка, - ОСОБА_35 , підтвердила , що ОСОБА_12 усунулася від виховання та утримання своїх дітей. Діти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживають в сім"ї ОСОБА_36 , який їх вихову., та матеріально забезпечує. Мати залишила малолітніх датей на брата , а сама поїхала у невідомому напрямку. Інші двоє дітей проживають зі своїм батьком ОСОБА_4 . Всі діти проживають в належних умовах, зхабезпечені всім необхідним для навчання, одягнені. ОСОБА_12 продовжує зловживати спиртними напоями, проживає в батьківському будинку, який не пригодний для проживання. Намірів для виправлення не здійснює.

Свідок ОСОБА_37 суду пояснила, що ісм"я ОСОБА_12 тривалий час перебуває на обліку в службі у справах дітей, як родина яка перебуває у складних життевих умовах. ОСОБА_12 надавалася допомога у забезпеченні її житлом, але вона ремонтні роботи не завершила і в будинок не переселилася. Дітей залишила у брата ОСОБА_25 , а сама перебралася в інше житло та продовжила зловживати спиртними напоями. ОСОБА_12 ухиляється від виконання батьківських обов"язків. Залишивши дітей у брата, вона не цікавиться їх здоров"ям, не приймає участі у їх викхованні та забезпеченні. Двоє дітей ОСОБА_23 та ОСОБА_24 забрав до себе батько ОСОБА_38 , який їх виховує та утримує. Вважає, що ОСОБА_12 необхідно позбавити батьківських прав відносно пяти малолітніх дітей, так як це буде відповідати інтересам дітей.

Згідно Висновку органу опіки та піклування Прибузької сільської ради ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 доцільно позбатити батьківськх прав відносно малолітніх ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_30 ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_31 ІНФОРМАЦІЯ_5 , так як це буде відповідати інтересам дітей.

Згідно ст 164 ч. 1 п. 2 СК України - батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов"язків по вихованню дітей.

Згідно ст. 18 Конвенції з прав дитини, ст. 150 СК України батьки зобов"язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя і несуть відповідальність за її виховання та розвиток.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №-3 від 30 березня 2007 року із змінами , внесеними згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №20 від 19.12.2008 року, ухилення батьків від виконання своїх обовязків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток, як складову виконання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Діти ОСОБА_23 та ОСОБА_24 проживають зі своїм батьком - ОСОБА_4 за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується довідкої-характеристикою .

ОСОБА_3 26.09.2023 звернувся з заявою до Органу опіки та піклування Прибузької сільської ради про призначення його опікуном над племінниками: ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_7 07.01.2016 р, які на даний час проживають тимчасово в його сім`ї.

Згідно висновку Служби у справах дітей Прибузької сільської ради Миколаївської області про можливість громадян виконувати обов`язок опікуна/піклувальника , ОСОБА_25 за час проживання на території Богданівського старостинського округу Вознесенського району Миколаївської області ОСОБА_3 зарекомендував себе з позитивної сторони.

За станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна .Малолітні діти перебувають в родинних стосунках з ОСОБА_3 та є його рідними племінниками.

Відповідно до письмової заяви дружина позивача - ОСОБА_39 , не заперечує проти того,щоб її чоловік опікувався дітьми. Згідно довідки -характеристики дружина ОСОБА_25 - ОСОБА_39 , проти оформлення опікунства не заперечує.

Згідно акту обстеження умов проживання за місцем проживання дітей, в будинку ОСОБА_3 наявні всі умови для їх комфортного проживання,є окремі кімнати для дівчат та хлопців, сім"я забезпечена всім необхідним, діти ОСОБА_40 та його племінники разом проводять дозвілля, допомагають по господарству.

ОСОБА_25 позитивно харакетризується за місцем проживання, має доходи, в силу закону не судимий, має належні житлові умови для виховання дітей. Бажає опікуватися пелмінниками та звернувся до служби у справах дітей з відповідною заявою.

Орган опіки та піклування у висновкі вважає можливим та доцільним призначити ОСОБА_36 призначити опікуном над малолітніми дітьми.

Згідно ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В зв`язку з тим, що на протязі тривалого часу відповідачка ОСОБА_12 не виконує свої батьківські обовязки по вихованню дітей, взагалі не цікавиться їх життям, не забезпечує їх матеріально, внаслідок чого трьох дітей залишила біля брата, а двоє інших дітей проживають біля свого батька, суд приходить до висновку про необхідність позбавлення її батьківських прав.

Враховуючи, що діти будуть позбавлені батьківського піклування, суд вважає необхідним встановити над ними опіку та призначити опікуном ОСОБА_40 над малолітіми ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 .

За правилами ч. 2ст. 166 СК України одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

На вимогу позивача, суд вважає необхідним стягнути з відповідачки аліменти на утримання 3 неповнолітніх дітей у розмірі 1/3 частини її заробітку (доходу) до досягнення повноліття дітьми, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку,та на утримання двох дітей - у розмірі 1/4 частини її заробітку (доходу) до досягнення повноліття дітьми, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, що відповідатиме вимогам ст. 182 СК України.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 5, 76, 133, 141, 258, 264,265 , 295300 ЦПК , суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги органу опіки та піклування Прибузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області задовольнити .

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродж. с.Виноградний Сад, Доманівського району, Миколаївської області, батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Встановити над малолітніми дітьми ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опіку та призначити опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_12 ..

Стягувати, щомісячно, з ОСОБА_2 ,, ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродж. с.Виноградний Сад, Доманівського району, Миколаївської області , прож. АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , аліменти на користь опікуна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , прож. АДРЕСА_1 , на утримання малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/3 частини з усіх видів доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 22 січня 2024р., до досягнення дітьми повноліття.

Стягувати, щомісячно, з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродж. с.Виноградний Сад, Доманівського району, Миколаївської області , прож. АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , аліменти на користь батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , прож. АДРЕСА_3 , на утримання малолітніх дітей ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_9 в розмірі 1/4 частини з усіх видів доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 22 січня 2024р., до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродж. с.Виноградний Сад, Доманівського району, Миколаївської області , прож. АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , судовий збір на користь держави в розмірі 1211.20 грн. за розгляд справи в Доманівському районному суді.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення набирає чинності після закінчення строку на подачу апеляційної скарги, яка може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Копію рішення суду направити до Доманівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для виконання.

Повниий текст судового рішення виготовлено 10 квітня 2024р.

Суддя : Н. І. Єгорова

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118347623
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —475/55/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні