Рішення
від 15.04.2024 по справі 484/629/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/484/523/24

Справа № 484/629/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024 Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Шикері І.А.

за участю секретаря судового засідання - Бикової О.П.

розглянувши y відкритому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , інтереси яких представляє адвокат Сікорський Микола Миколайович до Мигіївської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду з позовною заявою до Мигіївської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько ОСОБА_3 . Після смерті батька відкрилась спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1 . Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його дружина ОСОБА_4 , як спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, проте за життя не переоформила спадщину на своє ім`я. ІНФОРМАЦІЯ_2 мати позивачів - ОСОБА_4 померла. Позивачі є спадкоємцями першої черги спадкувапння, в зв`язку з чим, звернулись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, проте постановою нотаріуса від 02.02.2024 їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, в зв`язку з чим, вони звернулись до суду із вказаним позовом.

Позивачі та їх представник - адвокат Сікорський М.М. в судове засідання не з`явились, проте представник позивачів направив до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивачів, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача - Мигіївської сільської ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку, проте на адресу суду сільський голова направив заяву з клопотанням про розгляд справи у відсутність представника сільської ради, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, заяви сторін у справі, інвентаризаційну справу на житловий будинок АДРЕСА_1 , копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_4 , суд дійшов таких висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мигія Первомайського району Миколаївської області помер батько позивачів ОСОБА_3 , що підтверджується ксерокопією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 04.06.2002.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на житловий будинок, що розташований з адресою: АДРЕСА_1 , що належав померлому на підставі свідоцтва про право особистої власності, виданого викорначим комітетом Первомайської районної ради народних депутатів № 6 від 09.10.1986 року.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його дружина ОСОБА_4 , як спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, що підтверджується відповіддю Другої Первомайської державної нотаріальної контори № 355/01-16 від 05.04.2024.

ІНФОРМАЦІЯ_2 мати позивачів - ОСОБА_4 померла, проте за життя, спадщину, яка залишилась після смерті чоловіка - ОСОБА_3 на своє ім`я не переоформила.

Згідно фотокопії спадкової справи № 234/2021, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину померлої звернулись позивачі: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Інші спадкоємці - відсутні.

Постановою державного нотаріуса Другої Первомайської нотаріальної контори від 02.02.2024, позивачам у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Згідно зі ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення`діями, що свідчать про прийняття спадщини, є фактичний вступ заявника в управління чи володіння спадковим майном у межах шестимісячного строку з дня відкриття спадщини.

Згідно з ч. 2 ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла до інших осіб.

Відповідно до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Статтею 1268 ЦК України передбачено право спадкоємця за законом чи заповітом прийняти спадщину або не прийняти її.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

З роз`яснень, наданих Постановою Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» вбачається, що особа яка не має змоги реалізувати своє право на отримання свідоцтва про право на спадщину у нотаріальному порядку набуває право на звернення до суду у порядку позовного провадження із вимогами щодо визнання права на спадщину.

Враховуючи вищевикладене та те, що відповідач визнав позов позивачів, позивачі є спадкоємцями першої черги за законом після смерті матері, які прийняли спадщину, тому з метою захисту прав позивачів на спадкування, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про визнання за позивачами права власності на спадкове майно слід задовольнити.

Керуючись ст.ст.4,12,81,263-265,268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , інтереси яких представляє адвокат Сікорський Микола Миколайович до Мигіївської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Мигія Первомайського району Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Мигія Первомайського району Миколаївської області.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1 ст. 354 ЦПК України.

Повний текст судового рішення складено 15.04.2024.

Відомості про часників справи:

Позивачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка проживає по АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 РНОКПП НОМЕР_3 , яка проживає по АДРЕСА_2 .

Представник позивачів: адвокат Сікорський Микола Миколайович, вул. Чегодаєва, 39, м. Первомайськ Миколаївської області.

Відповідач: Мигіївська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04376937, місцезнаходження якої: вул. Первомайська, 50, в с. Мигія Первомайського району Миколаївської області.

С У Д Д Я: І.А. ШИКЕРЯ

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118347995
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —484/629/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні