Рішення
від 02.04.2024 по справі 308/16409/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/16409/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого-судді- Дегтяренко К.С.,

при секретарі судового засідання - Чейпеш В.В.

за участі учасників справи:

представника позивача адвоката Майстренко Н.М.

представника відповідача адвоката Ламбрух О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Майстренко Наталії Миколаївни до ОСОБА_2 про розірвання попереднього договору,-

встановив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвоката Майстренко Наталії Миколаївни звернулася до суду з вказаною позовною заявою, в якій просить розірвати попередній договір від 19.08.2021.

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача:

Позов обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 (надалі - Позивач) на праві власності належить земельна ділянка з кадастровим номером 2110100000:30:001:0177 площею 0,1000 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в районі вул. Кавказької, яку він як учасник бойових дій отримав в порядку безоплатної передачі із земель комунальної власності згідно з рішенням Ужгородської міської ради від 04 червня 2020 року за №1989, пункт 1.10.

19 серпня 2021 року ОСОБА_1 було укладено попередній договір з ОСОБА_2 (надалі - Відповідач), що посвідчений приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Селехманом О.А. за реєстраційним номером 1242, надалі - Попередній договір, про укладення в майбутньому, у строк до 19 серпня 2024 договору купівлі-продажу земельної ділянки кадастровий номер , 2110100000:30:001:0177 площею 0,10 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно з Попереднім договором умовами Основного договору сторони погодили наступні:

1. Предметом договору (об`єктом купівлі-продажу) є земельної ділянки кадастровий номер 2110100000:30:001:0177 площею 0,10 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 ;

2. Земельна ділянка продається за ціною 675000 (шістсот сімдесят п`ять тисяч) гривень, що становить еквівалент 25000 (двадцять п`ять тисяч) доларів США за комерційним курсом банків міста Ужгорода на 19 серпня 2021 року.

Пунктом 2.3. Попереднього договору на Позивача покладено обов`язок до укладення та нотаріального посвідчення Основного договору виготовити всі необхідні для продажу документи, зняти всі обтяження та арешти вказаної земельної ділянки, винести межі в натурі (на місцевості), облаштувати паркан, зареєструвати право власності, надати повну інформацію про земельну ділянку.

Разом з тим, абзацом другим пункту 2.5. Попереднього договору встановлено право його сторін передбачити в Основному договорі інші умови та змінити умови, встановлені Попереднім договором.

Відповідачем передано Позивачу завдаток в сумі 337500 (триста тридцять сім тисяч п`ятсот) гривень, що становило еквівалент 12500 (дванадцять тисяч п`ятсот) доларів США за комерційним курсом банків міста Уоісгорода станом на 19 серпня 2021 року.

З метою виконання обов`язку щодо облаштування паркану з огляду на відсутність можливості проїзду до земельної ділянки Позивач звернувся до Ужгородської міської ради із клопотанням про встановлення сервітуту на користування частиною земельної ділянки площею 0, 0618 га з кадастровим номером 2110100000:30:001:0101, яка (частина ділянки) згідно з детальним планом території, обмеженої вулицями Вірменською, Кавказькою, Університетською та територією житлового комплексу «5 Авеню», затвердженою рішенням Ужгородської міської ради від 11 жовтня 2018 року за №1296, визначена як землі загального користування (під`їзні шляхи, проїзд).

Питання встановлення сервітуту знаходиться на розгляді в Закарпатському апеляційному суді, справа №308/3335/21, та в Ужгородському міськрайонному суді, справа №308/13400/23.

14 жовтня 2022 року Позивачем отримано від Відповідача лист-пропозицію від 06 жовтня 2022 року до Попереднього договору, згідно з якою Відповідачем як покупцем запропоновано Позивачу з`явитися 17 жовтня 2022 року о 10-ій годині до приміщення нотаріальної контори приватного нотаріуса Селехмана О.А. за адресою АДРЕСА_2 , для укладення основного договору щодо купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 2110100000:30:001:0177.

16 жовтня 2021 року Позивачем в порядку статті 646 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) скеровано приватному нотаріусу Ужгородського міського нотаріального округу Олександру Селехману та відповідачу відповідь від 15 жовтня 2023 року на пропозицію Відповідача, яку кожним з них отримано 17 жовтня 2022 року.

Відповіді на вказану пропозицію позивачем до цього часу не отримано.

Свою пропозицію ОСОБА_1 обґрунтовував впливом форс-мажорних обставин, які є наслідками широкомасштабного вторгнення рф на територію України та введення воєнного стану, що потягло за собою масштабну міграцію населення, а відтак, і непередбачувано стрімкий ріст цін на нерухомість в Закарпатській області.

У зв`язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну Торгово-промислова палата України (надалі -ТПП) 28 лютого 2022 року розмістила на своєму офіційному сайті лист, яким засвідчила, що збройна агресія російської федерації є форс-мажорною обставиною в контексті українського законодавства.

Проте, на думку позивача, основний договір не може бути укладеним на умовах, встановлених Попереднім договором, оскільки відсутнє узгодження сторін щодо ціни продажу земельної ділянки через істотну зміну обставин.

Позивачем у зустрічній пропозиції від 15 жовтня 2022 року запропоновано Відповідачу змінити умову Основного договору щодо ціни, за яку вчиняється продаж земельної ділянки та яка є істотною, через істотну зміну обставин.

Так, укладаючи з ОСОБА_2 попередній договір, позивач мав намір за виручені (отримані від угоди) кошти від продажу земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована в районі АДРЕСА_1 , взамін придбати на первинному ринку об`єкт житлової нерухомості - двокімнатну квартиру на стадії чорнової обробки, ціна за 1 кв.м якої на будівельних майданчиках м. Ужгорода становила еквівалент 690-720 доларів США. Станом на 01 жовтня 2022 року ціна 1 кв. м. такого ж об`єкту в такому ж стані у м. Ужгороді становила еквівалент 890-950 доларів США.

Тому, укладаючи Основний договір на умовах, попередньо обумовлених у Попередньому договорі, Позивач значною мірою позбавляється того результату, на який він розраховував, укладаючи таку угоду.

Позивачем було зроблено Відповідачу пропозицію щодо зміни ціни продажу земельної ділянки у розмірі еквіваленту 40000 (сорок тисяч) доларів США.

Однак, судячи з відсутності відповіді на пропозицію Позивача, Відповідачем не прийнято вказані зміни до умов Основного договору. Своєю зустрічною пропозицією Позивач запропонував альтернативне рішення - розірвати Попередній договір і повернути Відповідачу завдаток у розмірі 337500 (триста тридцять сім тисяч п`ятсот) гривень, у разі неприйняття пропозиції про зміну умов Основного договору.

Хоча попереднім договором обумовлена ціна земельної ділянки, яка відчужується за Основним договором, все ж з огляду на зміну істотних обставин, які жодна із сторін договору не може ні змінити, ні скасувати або знехтувати ними, та входячи із засад цивільного законодавства щодо справедливості та розумності, вимога Позивача як продавця щодо встановлення справедливої ціни продажу в Основному договорі, зумовленої зміненими обставинами непереборної сили, є обґрунтованою і небезпідставною.

Відсутність згоди Відповідача як покупця на зміну попередньої умови Основного договору щодо ціни зумовлює вимогу позивача щодо розірвання попереднього договору.

Відповідачем подано відзив на позовну заяву, у якому просить відмовити у задоволенні позову з наступних підстав. Попередній договір створює для сторін одне основне зобов`язання: укласти протягом узгодженого терміну певний тип цивільно - правового договору на заздалегідь узгоджених умовах.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того,на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Разом з тим, відповідач не допускав жодного порушення умов Попереднього договору, що виключає наявність підстав для його розірвання.

Крім того, вважає, що не заслуговують на увагу посилання відповідача на наявність форс - мажорних обставин, які вплинули на можливість укладення Основного договору.

Слід зазначити, що настання форс-мажору не є підставою для зміни умов договору та звільнення від виконання зобов`язання. Навіть, якщо під час війни сторона не може своєчасно виконати свої зобов`язання за договором - це не є підставою для звільнення від відповідальності за таке невиконання.

Посилаючись на форс-мажор як на підставу для звільнення від відповідальності, Позивачу потрібно довести, як саме проявився форс-мажор під час виконання такого зобов`язання. Одного лише посилання на наявність форс-мажору недостатньо.

Обставини непереборної сили засвідчуються сертифікатом Торгово- промислової палати України.

Тож сторона, що посилається на форс-мажорні обставини, повинна надати докази за чотирма складовими події «форс-мажору»: подія (форс- мажорна обставина); непередбачуваність обставин; причинно-наслідковий зв`язок між обставиною (подією) і неможливістю виконання стороною своїх конкретних зобов`язань; неможливість виконання і альтернативного виконання.

З огляду на викладене вважає, шо відсутні підстави для задоволення позовних вимог.

Ухвалою суду від 06.10.2023 відкрито провадження у справі, у загальному позовному провадженні та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 06.12.2023 року справу призначено до судового розгляду.

У судове засідання 02 квітня 2024 року:

представник позивача адвокат Майстренко Н.М. позовні вимоги підтримала в повному об`ємі просила такі задовольнити. Надала пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві. Додатково зазначила, що подання позову було зумовлено настанням форс-мажорних обставин пов`язаних з агресією російської федерації. Укладаючи основний договір на умовах, попередньо обумовлених у Попередньому договорі, Позивач значною мірою позбавляється того результату, на який він розраховував, укладаючи таку угоду, через значний зріст цін на нерухомість;

позивач в судове засідання не з`явився, скористався своїм правом на участь в судовому засіданні через свого представника;

представник відповідача адвокат Ламбрух О.С. відносно задоволення позову заперечував, посилаючись на обставини викладені у відзиві. Додатково зазначив, що представник позивача в судовому засіданні визнала той факт, що зі сторони відповідача не було жодного порушення істотних умов попереднього договору. А щодо форс мажорних обставин на які посилається представник позивача, то збройна агресія рф, що потягла зріст цін теж можуть вплинути і на відповідача.

Судом встановлені наступні фактичні обставини справи:

19 серпня 2021 року позивачем ОСОБА_1 було укладено попередній договір з відповідачем ОСОБА_2 , що посвідчений приватним нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Селехманом О.А. за реєстраційним номером 1242, надалі - Попередній договір, про укладення в майбутньому, у строк до 19 серпня 2024 договору купівлі-продажу земельної ділянки кадастровий номер, 2110100000:30:001:0177 площею 0,10 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до умов договору:

п. 1 Попереднього договору, сторони зобов`язуються в строк до 19.08.2024 року укласти та нотарільно посвідчити договір купівлі - продажу земельної ділянки площею 0,10 га, кадастровий номер 2110100000:30:001:0177, на умовах і в порядку, встановлених цим попереднім договором;

п. 2.4 Попереднього договору, земельна ділянка щодо якої укладається цей договір, продається за суму 675 000 гривень, що становить еквівалент 25 000 доларів США, за комерційним курсом банків міста Ужгорода на 19.08.2021 року.

пунктом 3 Попереднього договору сторони дійшли згоди, що для забезпечення виконання передбаченого вище зобов`язання Покупець передав, а Продавець отримав завдаток в сумі 337500,00 гривень, що становить еквівалент 12500 доларів США, за комерційним курсом банків міста Ужгорода на 19.08.2021 року в рахунок належних йому 675000 гривень, які Покупець повинен сплатити Продавцю при купівлі належної земельної ділянки, вказаної в п. 1 договору;

п.11 Попереднього договору сторони визнають, що у випадку, якщо невиконання договору купівлі - продажу земельної ділянки, вказаної в пункті 1 договору,, станеться з вини Покупця, то сума завдатку залишається у Продавця і не підлягає поверненню. Сторони визнають, що у випадку, якщо договір купівлі - продажу земельної ділянки, не буде укладений та нотаріально посвідчений, з вини Продавця, у строки вказані в п.1, то він зобов`язаний повернути Покупцю суму, що становить 675 000 гривень, що еквівалентно 25 000 доларів США, за комерційним курсом банків м. Ужгорода;

Станом на день розгляду справи основний договір не укладено, граничний термін укладення основного договору не минув.

Позиція суду та оцінка доводів учасників справи:

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази у їх сукупності та кожен окремо, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на захист цивільних прав та інтересів визначено ст. 15 ЦК України.

Способи захисту цивільних прав та інтересів визначені у ст. 16 ЦК України.

Відповідно до вимог ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Положеннямистатті 89 ЦПК Українивстановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно з п. 1 ч. 2 ст.11ЦК Українипідставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст.509ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ч.1 ст.526ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), відповідно до ст. 610 ЦК України.

Відповідно до ст.655ЦК Україниза договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відносини з укладення попереднього договору купівлі-продажу нерухомого майна регулюються ст.635ЦК Українита параграфом 1 Глави 54 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 635 ЦК України, попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору не встановлена, - у письмовій формі.

Положенням ст.657ЦК Українипередбачено, що договір купівлі- продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Згідно до ст.635ЦК Українипопереднім є договір, сторони якого зобов`язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором. Істотні умови основного договору, що невстановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок невстановлений актами цивільного законодавства. Попередній договір укладається у формі встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору невстановлена, - у письмовій формі. Сторона, яка необгрунтовано ухиляється від укладення договору, передбаченого попереднім договором, повинна відшкодувати другій стороні збитки, завдані простроченням, якщо іншене встановлено попереднім договором або актами цивільного законодавства. Зобов`язання, встановлене попереднім договором, припиняється, якщо основний договір не укладений протягом строку (у термін), встановленого попереднім договором, або якщо жодна із сторін не направить другій стороні пропозицію про його укладення.

Відповідно до ч.1ст.655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди (частини перша та другастатті 638 ЦК України).

Вказане узгоджується з правовою позицією, висловленою у постанові Верховного Суду від 18.11.2019 у справі № 750/7467/16-ц.

Під час дії попереднього договору (до моменту його припинення) сторони мають право внести до нього зміни.

Звертаючись з вказаним позовом до суду, позивач просив розірвати попередній договір купівлі-продажу, укладений ним та відповідачем, посилаючись на нормист. 653 ЦК Українита Лист Торгово-промислової палати України від 28.02.22, в обґрунтування чого зазначив, що обставини, якими керувалися сторони під час укладання Попереднього договору змінилися і він як позивач не реалізував свої очікування від укладення договору.

Згідно ізст. 654 ЦК України, зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Порядок розірвання договору: якщо в договорі є положення про порядок його розірвання, то обов`язково має бути порядок проведення взаєморозрахунків та відшкодування шкоди, заподіяної таким розірванням.

Укладений між сторонами Попередній договір не містить порядку його розірвання, а тому для вирішення вказаного питання суд повинен застосовувати положення чинного законодавства.

Відповідно до статті 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін,якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того,на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Разом з тим, відповідач не допускав жодного порушення умов Попереднього договору, що виключає наявність підстав для його розірвання, вказані обставини не заперечувались представником позивача під час надання пояснень у судовому засіданні.

Положеннями ч.1-3ст. 652 ЦК Українипередбачено, що договір може бути розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв`язку з виконанням цього договору.

Відповідно дост.653 ЦК України, у разі розірвання договору зобов`язання сторін припиняються. (ч.2ст.653 ЦК). У разі розірвання договору зобов`язання припиняється з моменту досягнення домовленості про розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір розривається у судовому порядку, зобов`язання припиняється з моменту набрання рішенням суду про розірвання договору законної сили. (ч.3ст.653 ЦК). Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов`язанням до моменту розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом. (ч.4ст.653 ЦК)

Як вбачається з матеріалів справи домовленності між сторонами щодо змін умов укладення договору досягнуто не було.

Крім того, відповідно до листа Торгово-промислової палати України (вих. № 2024/02.0-7.1) від 28.02.2022, який розміщено на офіційному веб-сайті, остання засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію РФ проти України, що стало підставою введення воєнного стану. Враховуючи це, ТПП України підтвердила, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними обставинами для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) (Force Majeure) - це надзвичайні та невідворотні обставини, які об`єктивно впливають на виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов`язків за законодавчими і іншими нормативними актами, дію яких неможливо було передбачити та дія яких унеможливлює їх виконання протягом певного періоду часу.

Дія таких обставин може бути викликана:

-винятковими погодними умовами і стихійним лихом (Acts of God) (епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо);

-непередбаченими обставинами, що відбуваються незалежно від волі і бажання заявника (загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи, але не обмежуючись, ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго), дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дія суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту тощо);

-умовами, регламентованими відповідними рішеннями та актами державних органів влади, закриттям морських проток, ембарго, забороною (обмеження) експорту/імпорту тощо.

Вищезазначений перелік обставин не є вичерпним.

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються Торгово-промисловою палатою України (даліТПП України) за зверненням суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов`язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

У зв`язку з набранням чинності 15.10.2014Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»та відповідно з внесеними змінами доЗакону України «Про торгово-промислові палати в Україні», рішенням Президії ТПП України від 21.10.2014 № 42(3) регіональні ТПП уповноважені за зверненнями суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб засвідчувати та видавати сертифікат про такі обставини.

У зв`язку із запровадженням військового стану Торгово-промислова палата України оприлюднила лист від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1, яким засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), тобто військову агресію Російської Федерації проти України, підтвердивши, що дані обставини з 24.02.2022 до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб.

Проте, як зазначено вище, ці обставини не звільняють від відповідальності за порушення договору чи інших норм законодавства.

Це означає, що введення воєнного стану на території України є форс-мажором та є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договору, але тільки в тому випадку, якщо саме ця обставина стала підставою для невиконання договірних зобов`язань. Тобто, необхідно довести зв`язок між невиконанням зобов`язань та воєнними діями в Україні.

Порядок засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) встановлюється Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами Регламентом засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Підставою для засвідчення форс-мажорних обставин є наявність однієї або більше форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), перелічених уст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні»в редакції від 02.09.2014 року, а також визначених сторонами за договором, контрактом, угодою, типовим договором, законодавчими, відомчими та/чи іншими нормативними актами, які вплинули на зобов`язання таким чином, що унеможливили його виконання у термін, передбачений відповідно договором, контрактом, угодою, типовим договором, законодавчими та/чи іншими нормативними актами.

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, окремим податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов`язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Заява за встановленою ТПП України формою про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (Додатки №№ 1, 2, 3, 4 до Регламенту) подається за підписом керівника підприємства, організації з відбитком печатки підприємства, або за його дорученням -довіреною особою. Заява фізичної особи подається за її підписом особисто або за її дорученням-довіреною особою.

Згідно роз`яснень Торгово-промислової палати від 15.01.2024, розміщених на офіційному сайті установи, з метою позбавлення обов`язкового звернення до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, на сайті ТПП України розміщено 28.02.2022 року загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (за змістом зразка вказаним нижче). Це надасть можливість за необхідністю роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується.

Даний лист, особа, яка порушує свої зобов`язання, у зв`язку із обставинами пов`язаними із військовою агресією РФ проти України, в період дії введеного воєнного стану, має право долучати до свого повідомлення про форс-мажорні обставини, які унеможливили виконання зобов`язань за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів у встановлений термін для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов`язань та вирішення спірних питань мирним шляхом.

При цьому, у разі необхідності, сторона, яка порушила свої зобов`язання в період дії форс-мажорних обставин, також має право звертатися до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП за отриманням відповідного Сертифіката дотримуючись порядку встановленого Регламентом за кожним зобов`язанням окремо.

Позивачем не було надано відповідного Сертифікату в обґрунтування неможливості з її сторони укладення та виконання умов Попереднього договору від 19.08.2021, а тому посилання його саме на цю підставу для розірвання Попереднього договору, суд визнає необґрунтованим та не доведеним.

Отже, суд приходить до висновку, що позивач не довів належними, допустимими, достовірними, а в їх сукупності і взаємозв`язку між собою достатніми доказами своївимоги, а тому підстави для задоволення позову відсутні.

Керуючись статтями7,12,13,81,141,263-265,268,279,280-282 ЦПК України, суд

ухвалив:

У задоволенні позовної заяви представника позивача ОСОБА_1 адвоката Майстренко Наталії Миколаївни до ОСОБА_2 про розірвання попереднього договору відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції, а саме до Закарпатського апеляційного суду

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ), що проживає за адресою адресою: АДРЕСА_3 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , (РНОКПП - НОМЕР_2 ), що проживає за адресою: АДРЕСА_4 .

Повний текст рішення складено 11.04.2024.

Суддя К.С. Дегтяренко

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено16.04.2024
Номер документу118348652
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —308/16409/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні