Ухвала
від 10.04.2024 по справі 133/462/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 133/462/22

Провадження №11-кп/801/492/2024

Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач: ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

із секретарем ОСОБА_5

за участю:

прокурора ОСОБА_6

захисника -адвоката ОСОБА_7

обвинуваченої ОСОБА_8

розглянув у відкритому судового засіданні в м. Вінниці клопотання прокурора Хмільницької окружної прокуратури ОСОБА_6 про продовження строку тримання під вартою відносно ОСОБА_8 , засудженої вироком Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області від 13.02.2024 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, -

в с т а н о в и в :

До Вінницького апеляційного суду надійшли матеріали кримінального провадження за апеляційними скаргами прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 , обвинуваченої ОСОБА_8 , адвоката ОСОБА_7 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_8 на вирок Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області від 13.02.2024, яким ОСОБА_8 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Обвинуваченій ОСОБА_8 залишено запобіжний захід у виді тримання під вартою до набрання вироком законної сили, але не більше 60 днів.

Прокурор Хмільницької окружної прокуратури ОСОБА_6 подав до Вінницького апеляційного суду клопотання про продовження строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно обвинуваченої ОСОБА_8 , посилаючись на те, що остання обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, санкція за ч. 1 ст. 115 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років, строк тримання під вартою закінчується, обставини, що стали підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, на даний час не змінились.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_6 підтримав своє клопотання, просив його задовольнити.

Обвинувачена ОСОБА_8 та її захисник - адвокат ОСОБА_7 заперечили проти задоволення клопотання прокурора.

Заслухавши суддю-доповідача, виступи учасників провадження, дослідивши матеріали провадження, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 цього Кодексу.

Вирок чинності не набув. В апеляційній скарзі прокурора ставиться питання про збільшення терміну відбуття строку покарання обвинуваченій ОСОБА_8 , тому перебуваючи на волі, остання, побоюючись посилення покарання, може ухилятися від суду.

Підстав чи обставин, які б заважали утримувати обвинувачену ОСОБА_8 під вартою суд не вбачає.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що строк тримання під вартою у обвинуваченої ОСОБА_8 закінчується 12.04.2024.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акту чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, при розгляді питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою аргументами на користь такого рішення є, у тому числі: серйозність звинувачення та ризик втечі обвинуваченого. Крім цього, «суворість передбаченого покарання» є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів.

Апеляційний суд, дійшов висновку, що строк тримання під вартою обвинуваченої ОСОБА_8 - слід продовжити до завершення апеляційного розгляду, оскільки підстави, які були враховані при обранні їй такого запобіжного заходу, не змінились, існують ризики того, що вона з огляду на санкцію статті обвинувачення може ухилятися від явки до суду, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення. Жоден із більш м`яких запобіжних заходів крім тримання під вартою не забезпечить запобігання цим ризикам.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 331, 401 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Хмільницької окружної прокуратури ОСОБА_6 - задовольнити.

Продовжити обвинуваченій ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянці України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до завершення апеляційного розгляду кримінального провадження.

Копію ухвали негайно направити учасникам судового провадження і начальнику Вінницької установи виконання покарань УДПтС України у Вінницькій області.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118352842
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —133/462/22

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Вирок від 13.02.2024

Кримінальне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні