Ухвала
від 10.04.2024 по справі 127/16260/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/16260/22

Провадження №11-кп/801/537/2024

Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач: ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого-судді: ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем: ОСОБА_5 ,

за участі прокурора ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 (в режимі відеоконференції)

та його захисника ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали судового провадження за апеляційною скаргою з доповненнями захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2024 року, якою продовжено обвинуваченому ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів,

в с т а н о в и в :

До Вінницькогоміського суду Вінницької області надійшло на розгляд кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_9 , ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 187 КК України, ОСОБА_7 і ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.4 ст. 187 КК України.

Ухвалою цього суду від 28 березня 2024 року задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_6 про продовження строку тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_7 . Мотивуючи прийняте рішення, суд врахував тяжкість злочину, у якому обвинувачується ОСОБА_7 , його особу та існування низки ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України.

Вважаючи ухвалусуду першоїінстанції незаконною,захисник обвинуваченого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_8 в апеляційній скарзі з доповненнями просить її скасувати та змінити запобіжний захід ОСОБА_7 з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт терміном на 60 днів, а у разі залишення особи під вартою, застосувати заставу в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб в сумі 242240, 00 горн.

Апеляційну скаргу мотивує тим, що жоден ризик, передбачений ч.1 ст. 177 КПК України, прокурором не обґрунтований, також прокурором не доведено, що жоден і з більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти вказаним ризикам. Суд першої інстанції надзвичайно критично і поверхнево поставився до характеристики особи ОСОБА_7 , який має стійкі соціальні зв`язки, дружину та двох дорослих синів, має постійне місце проживання, раніше не судимий, у нього наявна гіпертонічна хвороба 2 стадії, був добровольцем добровольчого формування №29 територіальної громади м. Києва спеціального призначення «Хорт», де за час проходження служби зарекомендував себе виключно з позитивного боку, цивільний позов потерпілому був відшкодований.

Заслухавши суддю-доповідача, обвинуваченого ОСОБА_7 та його захисника адвоката ОСОБА_8 , які підтримали апеляційну скаргу з доповненнями, прокурора ОСОБА_6 , який заперечив проти її задоволення, дослідивши ухвалу суду першої інстанції та клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою щодо обвинуваченого, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга з доповненнями задоволенню не підлягає.

При розгляді клопотань про продовження строку дії застосованого запобіжного заходу суд додержується правил, передбачених розділом II КПК України.

У відповідності до вимог ст.177 цього Кодексу метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування або суду; знищення, схову або спотворення будь-яких речей чи документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконного впливу на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та вчиняти інше кримінальне правопорушення або продовжити правопорушення, в якому підозрюється.

Відповідно до вимог ст.178 КПК України при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу (його продовження) враховується вагомість наявних доказів про вчинення кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує особі у разі визнання винуватим у кримінальному правопорушенні; вік та стан здоров`я підозрюваного; міцність соціальних зв`язків підозрюваного в місці його постійного проживання, наявність родини та утриманців; наявність постійного місця роботи, навчання; репутацію, майновий стан підозрюваного; наявність судимостей; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється особа.

Згідно вимог ст.194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

На переконання апеляційного суду, суд першої інстанції, вирішуючи питання про продовження строку тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_7 , дотримався вказаних вимог кримінального процесуального закону.

Так, ОСОБА_7 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого корисливого кримінального правопорушення, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану, санкція ч.4 ст. 187 КК України передбачає покарання до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Судом враховано про існування ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України.

Наявність встановлених ризиків у межах даного кримінального провадження ґрунтується на реальних фактичних даних, наведених прокурором у поданому клопотанні та доведених в судовому засіданні суду першої інстанції, ці ризики на даний час не зменшились та продовжують існувати.

Крім того судом належно враховано особу обвинуваченого, який не працює, не має постійного місця проживання у м. Вінниці, проживає у м. Києві, ОСОБА_7 перебував у складі добровольчого формування №29 територіальної громади м. Києва на добровольчих засадах, під час якого вчинив протиправні дії.

Як під час розгляду клопотання судом першої інстанції, так і під час апеляційного перегляду судового рішення не здобуто даних, які б безумовно свідчили про неможливість тримання ОСОБА_7 під вартою.

Розглядаючи можливість застосування щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді домашнього арешту суд першої інстанції, зваживши на наявні ризики, зазначив про те, що такий запобіжний захід не забезпечить належної процесуальної поведінки обвинуваченого. з чим колегія суддів погоджується.

Також колегія суддів погоджується з рішення суду першої інстанції щодо невизначення застави обвинуваченому з огляду на спосіб вчинення злочину.

Отже, рішення суду щодо продовження ОСОБА_7 строку запобіжного заходу у виді тримання під вартою є законним та обґрунтованим.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 422-1 КПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу з доповненнями захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 залишити без задоволення, а ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 28 березня 2024 року, якою продовжено обвинуваченому ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів, - без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118352857
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строків тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —127/16260/22

Ухвала від 31.05.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Курбатова І. Л.

Ухвала від 31.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Рупак А. А.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Рупак А. А.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Курбатова І. Л.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Курбатова І. Л.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Курбатова І. Л.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні