Рішення
від 15.04.2024 по справі 904/719/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024 Справа № 904/719/24

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б.

за позовом Публічного акціонерного товариства "УКРНАФТА", м.Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІЯ", м.Кривий Ріг Дніпропетровська область

про стягнення 11 478,00 грн

Представники сторін в судове засідання не викликались

СУД ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

Публічне акціонерне товариство "УКРНАФТА" (далі-Позивач) 20.02.2024 року звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІЯ" (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь 11478,00 грн та судові витрати.

В обґрунтування позову Позивач посилається на невиконання Відповідачем зобов`язань за Договором №23/1411-МТР купівлі-продажу від 27.07.2023 року.

2. Процесуальні питання, вирішені судом

21.02.2024 ухвалою суд прийняв позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідач заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та без виклику сторін не подав, про розгляд справи повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням (арк.с. 33).

Ухвала суду від 21.02.2024 була направлена судом на електронну адресу Відповідача - ukrindustria@ukr.net, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (арк.с. 34), а також була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, доступ до яких є вільним, цілодобовим і безкоштовним.

З огляду на наведене, суд вважає, що Відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки з повідомлення про розгляд справи.

3. Позиції інших учасників справи

Заперечення проти позову від Відповідача не надійшли.

4. Обставини, встановлені судом під час розгляду справи по суті

27.07.2023 року між Публічним акціонерним товариством "УКРНАФТА" (далі-Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІЯ" (далі - Продавець) укладено Договір №23/1411-МТР купівлі-продажу (далі-Договір).

Відповідно до умов Договору:

1.1. Предмет закупівлі (ДК 021:2015); 42670000-3 Частини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні в асортименті) Лот №1 42670000-3 Частини та приладдя до верстаті» (Пластини твердосплавні змінні та опорні) та Лот №5 42670000-3 Чистини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні прохідні та різьбові).

1.2. У порядку та на умовах, визначених цим Договором, Продавець зобов`язується передати продукцію, що визначена в Додатку №1 та №2 до Договору (далі - Товар) у власність Покупця, а Покупець прийняти Товар та сплатити за нього відповідну грошову суму.

1.3. Асортимент, кількість, якість, вартість та інші характеристики Товару визначені в Додатках до цього Договору, які є невід`ємною частішою цього Договору.

3.1. Ціни Товару встановлюються в національній валюті та вказуються у відповідних Додатках до цього Договору.

Загальна сума Договору по Лоту №1 становить 72 780,00 грн (сімдесят дві тисячі сімсот вісімдесят гривень 00 коп.), у тому числі ПДВ (20%) - 12 130,00 грн (дванадцять тисяч сто тридцять гривень 00 коп.).

Загальна сума /Договору по Лоту №5 становить 42 000,00 грн (сорок дві тисячі гривень 00 коп.), у тому числі ПДВ (20%) - 7 000,00 грн (сім тисяч гривень 00 коп.).

3.2. Оплата вартості Товару здійснюється (на умовах, визначених Додатками), після отримання Покупцем примірника, належним чином підписаного Сторонами оригіналу Договору.

5.1. Продавець зобов`язується передати Покупцю Товар у строк та на умовах, визначених цим Договором та відповідними Додатками до цього Договору.

5.3. Датою постачання Товару вважається дата передачі його Покупцю у місці призначення без зауважень по кількості, комплектності та якості, якщо інше не встановлено Додатками до Договору га/або Додатковими угодами.

Факт передачі Товару підтверджується підписаною Сторонами без зауважень видатковою накладною та/або відповідним Актом приймання-передачі Товару.

Право власності на Товар переходить від Продавця до Покупця з дати підписання Покупцем без зауважень видаткової накладної та/або Акт у приймання-передачі Товару.

10.1. Сторони домовилися, що цей Договір набуває чинності з дати його підписання Сторонами і діє до 31.12.2023р., але у будь-якому разі, - до повного виконання взаємних зобов`язань Сторонами.

Позивач та Відповідач підписали Додаток №1 та Додаток №2 до Договору, в яких визначили Специфікації на Товар, що поставляється (арк.с. 14-18), а саме:

в Специфікації Додатку №1 сторони визначили предмет закупівлі - 42670000-3 Частини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні в асортименті) Лот №1 42670000-3 Частини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні змінні та опорні);

умови поставки (ІНКОТЕРМС 2020р): DDР - склад покупця. Транспортні витрати по доставці Товару в місце призначення включені в ціну товару;

умови оплати: по факту поставки Товару протягом 30 календарних днів;

термін поставки: протягом 50 календарних днів з моменту підписання Договору, але не пізніше 20.09.2023 року (в залежності від того, яка подія настане раніше).

В Специфікації Додатку №2 сторони визначили предмет закупівлі -42670000-3 Частини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні в асортименті) Лот №5 42670000-3 Частини та приладдя до верстатів (Пластини твердосплавні прохідні та різьбові);

умови поставки (ІНКОТЕРМС 2020р): DDР - склад покупця. Транспортні витрати по доставці Товару в місце призначення включені в ціну товару;

умови оплати: по факту поставки Товару протягом 30 календарних днів;

термін поставки: протягом 50 календарних днів з моменту підписання Договору, але не пізніше 20.09.2023 року (в залежності від того, яка подія настане раніше).

Як зазначає Позивач у позові, Продавець товар не поставив, отже, порушив строки поставки Товару, визначені в п.3 Додатку №1 до Договору - Специфікація на Товар, що поставляється, оскільки термін поставки: протягом 50 календарних днів з моменту підписання Договору, але не пізніше 20.09.2023 року (в залежності від того, яка подія настане раніше), у зв`язку з чим Позивач нарахував Відповідачу суму штрафу.

За порушення строку постачання Товару, його приналежностей та/або документів, що його стосуються, у тому числі викликане виявленням нестачі Товару або постачанням Товару, який не відповідне якості та комплектності, що обумовило необхідність заміни або додаткового постачання Товару у порядку, визначеному п. 5.12, п. 5.13 Договору, Продавець сплачує Покупцю штраф у розмірі 2%, а в разі прострочення термінів поставки на 30 і більше календарних днів у розмірі 10% від вартості Товару не поставленого вчасно (п. 6.9. Договору).

Згідно з розрахунком Позивача сума штрафу у розмірі 10% від вартості Товару не поставленого вчасно складає 11 478,00 грн.

Під час розгляду справи Відповідач доказів погашення заборгованості не надав.

5. Норми права та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з частинами 1 і 7 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору; а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається крім випадків, передбачених законом.

Згідно з ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема:

1) припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору;

2) зміна умов зобов`язання;

3) сплата неустойки;

4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно з частиною першою статті 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

В силу ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі, стягнення збитків та застосування штрафних санкцій.

Враховуючи наведені норми чинного законодавства та матеріали справи, факт невиконання Відповідачем зобов`язань поставки товару суд вважає доведеним.

8. Висновок господарського суду за результатами вирішення спору

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами і тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

За результатами вирішення спору судові витрати у справі повністю покладаються на Відповідача в порядку ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства "УКРНАФТА" до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІЯ" задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРІНДУСТРІЯ" (50005, Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, вул.Тбіліська, буд. 11, код ЄДРПОУ 31223849) на користь Публічного акціонерного товариства "УКРНАФТА" (04053, м.Київ, провулок Несторівський, 3-5, код ЄДРПОУ 00135390) 11478,00 грн та 3028,00 грн судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 ГПК України).

Згідно з частиною 2 статті 256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 15.04.2024

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118353291
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 478,00 грн

Судовий реєстр по справі —904/719/24

Судовий наказ від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні