Ухвала
від 15.04.2024 по справі 910/2240/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.04.2024Справа № 910/2240/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пераспера"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерінвестстрой»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Пахниць Наталія Вікторівна

про визнання недійсним договору про передачу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю та акту приймання-передачі частки у статутному капіталі.

Представники учасників судового процесу: згідно протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Пераспера» про визнання недійсним договору про передачу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю та акту приймання-передачі частки у статутному капіталі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Договір про передачу частки у статутному капіталі ТОВ «Інтерінвестстрой» від 30.01.2023 та Акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Інтерівестстрой», посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пахниць Н.В. за реєстровим №№ 93,94, укладені представником ОСОБА_1 всупереч волевиявленню позивача та без отримання повноважень на вчинення такого правочину.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.03.2024 судом залишено позовну заяву без руху, встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом п`яти днів з дня вручення ухвали суду та спосіб їх усунення.

12.03.2024 до Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, поставлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерінвестстрой» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача та приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Пахниць Наталію Вікторівну в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, підготовче судове засідання призначено на 15.04.2024.

03.04.2024 представником відповідача подано відзив на позовну заяву.

04.04.2024 позивачем подано заяву про відмову від позову.

У судове засідання 15.04.2024 представники учасників справи не з`явились.

Дослідивши подану позивачем заяву про відмову від позову, суд дійшов наступного висновку.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України визначено, що крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з ч. 1 та ч. 3 ст. 191 ГПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 231 ГПК України визначено, що Господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відтак, оскільки позивачем подано заяву про відмову від позову і така відмова не суперечить законодавству та не порушує прав третіх осіб, суд приймає таку відмову від позову позивача, в зв`язку з чим, провадження у справі № 910/2240/24 підлягає закриттю.

Також, позивач у клопотанні про відмову від позову, просить вирішити питання про повернення 50% судового збору у відповідності до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір».

Як вбачається з матеріалів справи, при зверненні із позовною заявою, позивач сплатив судовий збір на загальну суму 6 056,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 130 ГПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, враховуючи, що позивачем подано заяву про відмову від позову до початку розгляду справи по суті та судом прийнято таку відмову та вирішено закрити провадження у справі, суд дійшов висновку про повернення позивачу 3 028,00 грн., що становить 50 % судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви.

Керуючись статтями 46, 130, 191, 231, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Прийняти заяву ОСОБА_1 про відмову від позову.

2. Провадження у справі № 910/2240/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пераспера", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерінвестстрой», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Пахниць Наталія Вікторівна, про визнання недійсним договору про передачу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю та акту приймання-передачі частки у статутному капіталі закрити.

3. Повернути ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер картки платника податків: НОМЕР_1 ) з Державного бюджету України п`ятдесят відсотків судового збору у розмірі 3 028 (три тисячі двадцять вісім) грн. 00 коп., сплаченого згідно квитанції № 8247-9538-6133-0469 від 09.03.2024 на суму 6 056,00 грн.

Ухвала набирає законної сили 15.04.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Суддя О.А. Грєхова

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118353893
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —910/2240/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні