Рішення
від 15.04.2024 по справі 910/86/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

15.04.2024Справа № 910/86/24За позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" (03087, м. Київ, вул. Єреванська,1, ідентифікаційний номер 23697280)

до Публічного акціонерного товариства "Закритий венчурний недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Мігліор" (01010, м. Київ, вул. Підвисоцького,6-В, ідентифікаційний код 37500382)

про стягнення 47 937,31 грн.

Суддя Мандичев Д.В.

Представники учасників: не викликались.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк "Укргазбанк" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Закритий венчурний недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Мігліор" про стягнення заборгованості у розмірі 47 937,31грн. за неналежне виконання умов Договору №40005037/15 від 08.09.2017 про обслуговування рахунку в цінних паперах.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

Ухвала про відкриття провадження у справі була доставлена до електронного кабінету позивача 05.01.2024 о 20:54, що підтверджується повідомленням про доставлення процесуального документа до електронного кабінету особи від 06.01.2024.

Також, ухвала суду про відкриття провадження від 05.01.2024 направлена відповідачу рекомендованим листом із повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: а саме: 01010, м. Київ, вул. Підвисоцького,6-В.

Проте конверт із копією вищенаведеної ухвали повернуто на адресу суду підприємством поштового зв`язку без вручення відповідачу, оскільки останній не зареєстрований за вказаною адресою.

Згідно з частиною 7 статті 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

Таким чином, ухвала суду про відкриття провадження у справі направлялася за адресою місцезнаходження відповідача згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за відсутності заяви про зміну його місцезнаходження.

За приписами частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, судом також враховано, що згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Частиною 2 статті 178 ГПК України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 ГПК України та ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.01.2024, не подав до суду відзиву на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Приписами статті 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

13.11.2015 між Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк «Укргазбанк» (далі - Депозитарна установа) та Публічним акціонерним товариством "Закритий венчурний недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Мігліор" (далі - Депонент) укладено Договір про обслуговування рахунка в цінних паперах №40005037/15 (далі - Договір), за умовами якого Депозитарна установа зобов`язалася у порядку, передбаченому законодавством, внутрішніми документами та цим Договором, надавати послуги щодо відкриття та обслуговування рахунку у цінних паперах Депонента в системі депозитарного обліку, проводити депозитарні операції за рахунком у цінних паперах Депонента на підставі розпоряджень Депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством України, а також надавати інші послуги у процесі провадження депозитарної діяльності.

08.09.2017 між сторонами укладено Додатковий договір № 1 до Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах №40005037/15 від 13.11.2015 (далі - Додатковий договір), згідно якого Сторони домовились викласти умови Договору у новій редакції.

За змістом п. 1.1. Договору, депозитарна установа зобов`язалася у порядку, передбаченому законодавством, внутрішніми документами та цим Договором, надавати послуги щодо обслуговування рахунку у цінних паперах Депонента в системі депозитарного обліку, проводити депозитарні операції за рахунком у цінних паперах Депонента на підставі розпоряджень Депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством України, а також надавати інші послуги у процесі провадження депозитарної діяльності.

Згідно пункту 2.1.1 Договору, депозитарна установа відкриває Депоненту рахунок у цінних паперах протягом трьох банківських днів після подання Депонентом визначених законодавством України документів для відкриття рахунку в цінних паперах.

Відповідно пункту 6.1. Договору, Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і скріплення печатками та діє протягом трьох років.

У пункті 2.2.9. Договору передбачено, що Депозитарна установа має право вносити зміни до внутрішніх документів Депозитарної установи та Тарифів Депозитарної установи.

Згідно пункту 2.2.10. Договору, Депозитарна установа має право закрити рахунок у цінних паперах Депонента, на якому не обліковуються цінні папери, права на цінні папери, без розпорядження (наказу) Депонента про закриття рахунку в цінних паперах при умові, що з дня проведення останньої операції минуло не менше одного року та відсутня заборгованість Депонента перед Депозитарною установою за цим Договором, в тому числі по оплаті за послуги Депозитарної установи, що були надані раніше.

Відповідно пункту 4.1. Договору Депонент оплачує послуги Депозитарної установи згідно з цим Договором та відповідно до Тарифів (Додаток №1 до Договору), виставлених Депозитарною установою. Депонент погоджується з розміром Тарифів, встановленими Депозитарною установою на дату укладення Договору та порядком внесення змін до них.

Пунктом 4.2. Договору погоджено, що Депозитарна установа має право змінювати Тарифи протягом дії цього Договору. Зміна Тарифів не потребує згоди Депонента.

Тарифи, які були змінені Депозитарною установою після підписання цього Договору, та строк їх введення в дію доводяться до відома Депонента не пізніше ніж як за п`ять банківських днів до їх введення у дію шляхом розміщення повідомлення про зміну Тарифів Депозитарної установи у мережі Інтернет www.ukrgasbank.com (пункт 4.3. Договору).

За змістом пункту 4.4. Договору Депонент не звільняється від оплати послуг Депозитарної установи за новими Тарифами у разі, якщо він не ознайомився або не мав змоги ознайомитися з новими Тарифами, які були змінені Депозитарною установою під час дії цього Договору, при умові належного виконання Депозитарною установою п. 4.3. цього Договору.

Відповідно пункту 4.7. Договору Оплата послуг Депозитарної установи здійснюється Депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно Акту-рахунку (Додаток №2 до Договору), який надсилається особисто в день надання депозитарних послуг або надсилається Депозитарною установою Депоненту засобами поштового зв`язку не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому надавались послуги. У Акті-рахунку (Додаток №2 до Договору) містяться розшифровки розрахованої до оплати суми за надані послуги відповідно до діючих тарифів Депозитарної установи.

Оплата послуг Депозитарної установи здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування Депонентом грошових коштів на рахунок Депозитарної установи зазначеній в розділі 9 Договору та в Акті-рахунку (Додаток №2 до Договору), що надається Депозитарною установою Депоненту.

На виконання умов договору позивачем відкрито відповідачу рахунок у цінних паперах №40005037, що підтверджується випискою про стан рахунку в цінних паперах станом на 18.12.2023.

У період з 30.04.2019 до 30.11.2023 позивач направляв згідно зі списками згрупованих поштових відправлень із чеками на адресу відповідача Акти-рахунки прийому-здачі депозитарних послуг згідно з Договором, копії яких наявні в матеріалах справи.

Також у матеріалах справи наявна виписка про операції із цінними паперами на рахунку в цінних паперах №40005037 за період з 13.11.2015 до 18.12.2023.

Оскільки відповідач зобов`язання за Договором належним чином не виконав, оплату за надані послуги не здійснив, за останнім станом на 11.12.2023 утворилась заборгованість у сумі 47 937,31 грн., з якої: заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи строкова - 500,00 грн; заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи прострочена - 27 500,00 грн.; пеня за несвоєчасне погашення грошових зобов`язань за сплатою комісії депозитарної установи за період з 11.12.2022 по 11.12.2023 - 11 095,56 грн.; 3% річних у сумі 1 878,25 грн.; інфляційні втрати в сумі 6 963,50 грн.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про наступне.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договором, в розумінні ст. 626 Цивільного кодексу України, є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 194 Цивільного кодексу України передбачено, що цінним папером є документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, яка має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов`язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам.

За змістом статті 6 Закону України "Про депозитарну систему України" депозитарний облік цінних паперів - облік цінних паперів, прав на цінні папери та їх обмежень на рахунках у цінних паперах (далі - депозитарний облік). При цьому облік прав на цінні папери конкретного власника ведеться виключно депозитарними установами (крім обліку прав на цінні папери, які обліковуються на рахунку номінального утримувача), Національним банком України у визначених цим Законом випадках і депозитаріями-кореспондентами, номінальними утримувачами чи їх клієнтами, а облік цінних паперів і прав за цінними паперами - виключно Центральним депозитарієм або Національним банком України.

Згідно з частиною 2 статті 8 Закону України "Про депозитарну систему України" виписка з рахунка в цінних паперах номінального утримувача є документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери на рахунку номінального утримувача, що належать клієнтам номінального утримувача або клієнтам клієнта номінального утримувача, та не є підтвердженням права власності на цінні папери.

Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у ідей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Із наданого позивачем розрахунку вбачається, що станом на 18.12.2023 за відповідачем утворилась за Договором заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи строкова - 500,00 грн., заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи прострочена - 27 500,00 грн.

При цьому, наявність та обсяг заборгованості відповідача підтверджуються наявними в матеріалах справи актами-рахунками прийому - здачі депозитарних послуг із доказами їх направлення відповідачу, випискою про стан рахунку в цінних паперах станом на 18.12.2023, випискою про операції із цінними паперами на рахунку в цінних паперах №40005037 за період з 13.11.2015 до 18.12.2023.

У той же час, відповідачем не надано контррозрахунку боргу або доказів відсутності обов`язку зі сплати заборгованості, у зв`язку з чим позов у відповідній частині підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 546 ЦК України виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом частини 1 статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Згідно з частиною 3 вищезазначеної статті пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання (частина 1 статті 550 ЦК України).

Частиною 1 статті 552 ЦК України встановлено, що сплата (передання) неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов`язку в натурі.

Приписами статті 230 ГК України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Преамбулою Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що цей Закон регулює договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань. Суб`єктами зазначених правовідносин є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та господарювання, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності.

Згідно статей 1, 3 цього Закону платники грошових коштів за прострочення платежу сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за погодженням сторін. Зазначений розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Пунктом 5.4 Договору Сторони погодили, що за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань, які передбачені цим Договором, Депонент зобов`язаний сплатити Депозитарній установі пеню, яка обчислюється від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення виконання зобов`язання, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період за який сплачується пеня.

У той же час суд звертає увагу на положення частини 6 статті 232 ГК України, за якими нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Із наданого позивачем розрахунку суми пені вбачається, що нарахування вказаної штрафної санкції здійснено за період з 11.12.2022 по 10.12.2023 наростаючим підсумком, тобто не суперечить приписам частини 6 статті 232 ГК України.

Здійснивши перерахунок заявленої позивачем до стягнення пені, суд дійшов висновку, що до стягнення з відповідача підлягає пеня в заявленому розмірі, а саме в сумі 11 095,56 грн.

За умовами частини 2 статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З урахуванням наведених вище обставин, суд здійснив власний розрахунок суми трьох процентів річних та інфляційних втрат за період з 03.06.2019 по 10.12.2023 та дійшов висновку, що до стягнення з відповідача підлягають три проценти річних у розмірі 1 878,25 грн. та інфляційні втрати в сумі 6 963,50 грн.

За приписами частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Закритий венчурний недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Мігліор" (01010, м. Київ, вул. Підвисоцького,6-В, ідентифікаційний код 37500382) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" (03087, м. Київ, вул. Єреванська,1, ідентифікаційний номер 23697280) 28 000 (двадцять вісім тисяч) грн. 00 коп. заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи, 11 095 (одинадцять тисяч дев`яносто п`ять) грн. 56 коп. пені, 1 878 (одну тисячу вісімсот сімдесят вісім) грн. 25 коп. трьох процентів річних, 6 963 (шість тисяч дев`ятсот шістдесят три) грн. 50 коп. інфляційних втрат, 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 15.04.2024

Суддя Д.В. Мандичев

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118353899
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47 937,31 грн

Судовий реєстр по справі —910/86/24

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні