Рішення
від 15.04.2024 по справі 939/1912/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/1912/23

РІШЕННЯ

Іменем України

15 квітня 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої судді - Герасименко М.М.,

за участі секретаря Рассказової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області, Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області, третя особа відділ освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради, про визнання дій, які порушують право дитини на освіту, протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, мотивуючи його тим, що є батьком ОСОБА_2 , яка 16 червня 2023 року отримала свідоцтво про здобуття базової середньої освіти, тобто закінчила 9 класів Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради. Заяву про випуск із Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради він, як батько ОСОБА_2 , не подавав, а тому останню директор закладу освіти своїм наказом повинна була перевести та зарахувати до 10 класу, проте, його (позивача) особисто було повідомлено про те, що його дочку та інших учнів 9 класу переводити до 10 класу не будуть, оскільки 10-11 класи не будуть набиратися взагалі. У зв`язку з отриманням даної інформації, він разом із іншими батьками батьківського комітету, подав директору Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради звернення з вимогою перевести учнів 9 класу, в тому числі і його дочку, до 10 класу. Також звернувся до відділу освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради. За результатами розгляду вказаних звернень було надано відповіді, з яких вбачається, що станом на 01 вересня 2024 року Мигалківський ліцей Пісківської селищної ради буде реорганізовано в гімназію, яка забезпечуватиме здобуття базової середньої освіти, а отже не зможе випускати 10-11 класи. Позивач вважає, що оскільки Мигалківський ліцей Пісківської селищної ради згідно Статуту надає освітні послуги щодо здобуття повної загальної середньої освіти, що передбачає навчання у 10-11 класах, управлінських рішень щодо реорганізації вказаного закладу станом на момент виникнення спірних правовідносин прийнято не було, то дії директора Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради щодо не переведення його (позивача) дочки ОСОБА_2 , учениці 9 класу, після здобуття нею базової загальної освіти, до 10 класу є неправомірними та такими, що порушують її право на освіту, тому з метою належного захисту прав дитини на освіту просив визнати дії Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради неправомірними та зобов`язати зарахувати його дочку до 10 класу ліцею.

За ухвалою суду від 14 серпня 2023 року було відкрито провадження у даній справі та ухвалено провести розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

За ухвалою суду від 05 вересня 2023 року було ухвалено провести розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження і замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

13 вересня 2023 року до суду від відповідача Пісківської селищної ради надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти позову та вважає його таким, що не підлягає задоволенню. Вказав, що Мигалківський ліцей є комунальним закладом освіти, засновником якого є Пісківська селищна рада. Рішенням Пісківської селищної ради від 04 серпня 2022 року затверджено Програму оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти на території Пісківської селищної об`єднаної територіальної громади на 2022-2024 роки. Відповідно до вказаної Програми Мигалківський ліцей і ще 2 навчальні заклади припиняють набір учнів до 10 класу для проведення реорганізації цих закладів у 2024 році з типу закладів освіти «ліцей» на «гімназії». 19 квітня 2023 року Пісківською селищною радою прийнято рішення про проведення громадського обговорення. Проект рішення «Про зміну найменування та типу закладу загальної середньої освіти Мигалківського ліцею» було оприлюднено 24 квітня 2023 року. Громадські обговорення з питання зміни з 01 вересня 2024 року типу закладу Мигалківського ліцею на тип закладу освіти «гімназія» призначено до слухання на 02 жовтня 2023 року. Для забезпечення доступності та якості повної загальної середньої освіти виконавчим комітетом Пісківської селищної ради було прийнято рішення від 27 квітня 2023 року про закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти, відповідно до якого за Пісківським ліцеєм «Лідер» закріплено територія селища Пісківка, с. Мигалки та с. Раска. Таким чином, на сьогодні в ліцеї «Лідер», який забезпечує відповідно до Програми оптимізації повну загальну середню освіту, сформовано 2 десяті класи із загальною кількістю 55 учнів та організовано відділом освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради підвезення шкільними автобусами дітей і педагогічних працівників до Пісківського ліцею «Лідер» та в зворотному напрямку за рахунок місцевого бюджету. Виходячи з наведеного вважав, що рішення Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради про припинення набору до 10 класу з 01 вересня 2023 року прийняте відповідно до Програми та не порушує чинне законодавство про повну загальну середню освіту, а Пісківська селищна рада забезпечує процес реформування, дотримуючись чинного законодавства України. З огляду на зазначене, просив відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в повному обсязі.

13 вересня 2023 року до суду від відповідача Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради надійшов відзив на позов, відповідно до якого відповідач заперечує проти позовних вимог і вважає їх такими, що не підлягають задоволенню з аналогічних підстав зазначених у відзиві Пісківської селищної ради. Додатково зазначив, що відповідно до інформації наданої ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України», ОСОБА_2 з 14 вересня 2023 року навчається у ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України». З огляду на викладене, просив залишити заявлені позовні вимоги без задоволення.

13 вересня 2023 року до суду від представника третьої особи відділу освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради надійшли письмові пояснення на позовну заяву, відповідно до яких представник просив залишити позовні вимоги без задоволення, посилаючись на аналогічні обставини, викладені у відзивах на позов, поданих відповідачами.

02 жовтня 2023 року до суду від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Смірнової Т.В. надійшли відповіді на відзиви відповідачів, у яких сторона позивача з позицією відповідачів не погоджується з огляду на таке. Процес реорганізації, зміна типу навчальних закладів Пісківської громади, в тому числі й Мигалківського ліцею, можливе лише після оприлюднення не менше ніж за один рік проекту відповідного рішення. У даному випадку проект рішення був опублікований лише 19 квітня 2023 року, тобто, процес реорганізації, зміни типу можливо розпочати не раніше 19 квітня 2024 року. Програма оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти на території Пісківської селищної ради на 2022-2024 роки, на яку посилається відповідач Мигалківський ліцей як на обґрунтування законності своїх дій, це лише комплекс узгоджених заходів для досягнення певної цілі, тоді як у своїй діяльності Мигалківський ліцей в особі директора повинен керуватися лише вимогами чинного законодавства. Станом на даний час, тип навчального закладу Мигалківського ліцею, не змінений, отже він повинен надавати освітні послуги, передбачені його Статутом, зокрема, освітні послуги щодо здобуття повної загальної середньої освіти, що передбачає навчання у 10-11 класах. Також представник позивача не погоджується з твердженням відповідача стосовно того, що директор Мигалківського ліцею діяла відповідно до розпорядження секретаря Пісківської селищної ради щодо припинення набору до 10 класів, оскільки зазначене розпорядження датоване 30 серпня 2023 року, тоді як позивачеві було відмовлено в зарахуванні його дочки до 10 класу ще в червні 2023 року. Крім того, згідно розпорядження секретаря Пісківської селищної ради № 131-ОД від 30 серпня 2023 року «Про затвердження мережі закладів освіти Пісківської селищної ради на 2023/2024 навчальний рік» Мигалківський ліцей у вказаному навчальному році забезпечує здобуття освіти для 15 учнів 11 класу, надаючи тим самим освітні послуги щодо здобуття повної загальної середньої освіти. Подання дочкою позивача заяви на навчання до ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» було зумовлене порушенням її права на освіту в Мигалківському ліцеї, яке допустила директор закладу. Отже, навчання дочки позивача на даний час в іншому навчальному закладі не є перешкодою для повернення її до навчання у Мигалківський ліцей, за умови поновлення її права на освіту. Вважала, заперечення Мигалківського ліцею, викладені у відзиві необґрунтованими, а тому просила позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

За ухвалою суду від 02 лютого 2024 року було закрито підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду.

У судовому засіданні позивач і його представник адвокат Смірнова Т.В. позов підтримали та просили його задовольнити.

Представник відповідача Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області Чобану Р.В. у судовому засіданні позов не визнала та просила відмовити в його задоволенні.

Представник відповідача Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області Родак А.А. у судовому засіданні позов не визнав і просив відмовити в його задоволенні.

Представник третьої особи відділу освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради Пухальська Д.А. у судовому засіданні просила позовні вимоги ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що позивач є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7-8, 10).

16 червня 2023 року ОСОБА_2 закінчила Мигалківський ліцей Пісківської селищної ради та отримала свідоцтво про здобуття базової середньої освіти (а.с. 11).

Згідно з п. 5 Порядку переведення учнів закладу загальної середньої освіти на наступний рік навчання, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України 14 липня 2015 року № 762, учні дев`ятих класів, які завершили здобуття базової середньої освіти, переводяться до десятого класу цього самого закладу загальної середньої освіти відповідно допункту 2цього Порядку чи випускаються із закладу загальної середньої освіти (за власною заявою (у разі досягнення повноліття) чи заявою одного з батьків, інших законних представників).

Позивач стверджує, що заяву про випуск із Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради він, як батько ОСОБА_2 , не подавав, проте, його (позивача) було особисто повідомлено про те, що його дочку та інших учнів 9 класу переводити до 10 класу не будуть, оскільки 10-11 класи не будуть набиратися взагалі. Вказані обставини не заперечувались і відповідачами.

06 та 09 червня 2023 року батьки учнів Мигалківського ліцею звернулись із запитом на отримання публічної інформації та колективним зверненням до відділу освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради, у яких просили підтримати їхню позицію щодо збереження статусу «ліцею» за навчальним закладом, де навчаються їхні діти та надати документи, на підставі яких не можна переводити учнів 9 класу Мигалківського ліцею до 10 класу цього самого навчального закладу, оскільки Мигалківський ліцей відмовляється переводити учнів 9 класу до 10 класу (а.с. 104, 106-107).

09 червня 2023 року батьківський комітет учнів 9 класу звернувся до Мигалківського ліцею із зверненням № 4, в якому висловив вимогу про переведення дітей до 10 класу даного навчального закладу, оскільки юридичні підстави та документи щодо випуску учнів 9 класу з навчального закладу відсутні (а.с. 12).

Того ж дня батьки учнів Мигалківського ліцею звернулись також і до Пісківської селищної ради із колективним зверненням, у якому просили підтримати їхню позицію щодо збереження статусу «ліцею» за навчальним закладом, де навчаються їхні діти (а.с. 73-75).

Листами від 12, 15, 23 червня 2023 року, відділ освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради, Мигалківський ліцей Пісківської селищної ради та Пісківська селищна рада, повідомили батькам учнів Мигалківського ліцею, що 04 серпня 2022 року Пісківською селищною радою було прийнято рішення № 2/25-VIII, яким затверджено Програму оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти на території Пісківської селищної об`єднаної територіальної громади на 2022-2024 роки. Програмою передбачається, що здобуття освіти на І-ІІ рівнях загальної середньої освіти з 01 вересня 2024 року в Пісківській ОТГ забезпечуватимуть три заклади освіти, а саме Тетерівська гімназія імені Ніни Сосніної, Пісківська гімназія і Мигалківська гімназія, які з 01 вересня 2023 року припиняють набір учнів до 10 класів, оскільки відповідно до ліцензійних умов провадження освітньої діяльності в сфері загальної середньої освіти забезпечуватимуть здобуття базової середньої освіти та не зможуть випускати 10-11 класи. 19 квітня 2023 року Пісківською селищною радою прийнято рішення про проведення громадського обговорення та 24 квітня 2023 року опубліковано проект рішення про зміну з 01 вересня 2024 року найменування та типу закладу загальної середньої освіти Мигалківського ліцею на тип закладу освіти «гімназія». Громадські обговорення з вказаного питання призначено до слухання на 02 жовтня 2023 року (а.с. 13, 14-15, 76-77, 108).

Як вбачається з листа Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації № 2062/32.01/32.03-2023 від 10 липня 2023 року жодних управлінських рішень, які стосуються реорганізації Мигалківського ліцею, не прийнято (а.с. 16-17).

Розпорядженнями Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області № 129-ОД, 131-ОД від 30 серпня 2023 року зобов`язано припинити набір до 10 класу з 01 вересня 2023 року, зокрема у Мигалківському ліцеї Пісківської селищної ради. Забезпечено здобуття освіти у вказаному навчальному закладі для 15 учнів 11 класу, для 10 класів здобуття освіти у зазначеному навчальному закладі не забезпечено (а.с. 54, 66-67).

Згідно ч. 3 ст. 12 Закону України «Про освіту» повна загальна середня освіта має три рівні освіти: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п`ять років; профільна середня освіта тривалістю три роки.

У п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Згідно ч. 1 ст. 32 Закону України "Про повну загальну середню освіту"рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники).Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов`язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення(ч. 2 ст. 32 Закону України "Про повну загальну середню освіту").

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України "Про повну загальну середню освіту"установчими документами закладу загальної середньої освіти є рішення засновника (засновників) про його утворення та статут, а також у випадках, визначених цим Законом, засновницький договір, укладений між засновниками.

Згідно зі Статутом Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради, основними видами діяльності Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради є: дошкільна освіта, початкова освіта, загальна середня освіта (п. 1.7 Статуту). Головною метою Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної та повної загальної освіти (п. 1.9 Статуту). З урахуванням освітніх запитів населення, кадрового забезпечення та матеріально-технічної і методичної бази Мигалківський ліцей організовує навчання в старшій школі за одним або декількома профільними напрямами (п. 1.17. Статуту). Навчання у випускних (4-х, 9-х, 11-х) класах закладу завершується державною підсумковою атестацією (п. 2.23 Статуту). Згідно п. 2.28 Статуту здобувачам освіти, які закінчили старшу школу (11-й клас), видається свідоцтво про повну загальну освіту (а.с. 121-139).

Як вбачається з листа Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації № 2062/32.01/32.03-2023 від 10 липня 2023 року жодних управлінських рішень, які стосуються реорганізації Мигалківського ліцею, не прийнято. Вказане не спростовано і відповідачами під час розгляду справи.

Таким чином, як встановлено судом та не заперечувалося сторонами, рішення про реорганізацію Мигалківського ліцею - Пісківською селищною радою не приймалося як на момент виникнення спірних правовідносин, так і на момент розгляду справи. Статут закладу, який передбачає надання освітніх послуг по здобуттю повної загальної середньої освіти є чинним, а тому вказаний навчальний заклад повинен забезпечувати здобувачам освіти здобуття повної загальної середньої освіти.

Враховуючи викладене, оскільки рішення сесії Пісківської селищної ради, як засновника Мигалківського ліцею, про реорганізацію вказаного навчального закладу відсутнє, то відмова Мигалківського ліцею у переведенні дочки позивача ОСОБА_2 , учениці 9 класу, після здобуття нею базової загальної освіти, шляхом видачі наказу про її зарахування до 10 класу, є неправомірною та такою, що порушує право останньої на освіту, а тому позов у вказаній частині підлягає задоволенню.

До того ж слід зауважити, що відповідно до вимог ч. 2 ст. 32 Закону України "Про повну загальну середню освіту" реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення. Як встановлено судом, проект відповідного рішення було опубліковано Пісківською селищною радою 24 квітня 2023 року, а громадські обговорення призначено до слухання на 02 жовтня 2023 року, а тому рішення про реорганізацію, зміну типу Мигалківського ліцею не може бути прийнято раніше ніж 24 квітня 2024 року. Отже, з викладеного вбачається, що Мигалківський ліцей відмовив у переведенні дочки позивача ОСОБА_2 до 10 класу ще до громадських обговорень, які були призначені до слухання лише на 02 жовтня 2023 року та за відсутності відповідного рішення про реорганізацію вказаного навчального закладу, що вказує на неправомірність таких дій з боку відповідача Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради.

Щодо вимоги позивача про зобов`язання директора Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради зарахувати ОСОБА_2 до 10 класу цього навчального закладу, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні вказаних вимог, з огляду на те, що Порядком переведення учнів закладу загальної середньої освіти на наступний рік навчання, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України 14 липня 2015 року № 762, передбачено переведення учнів дев`ятих класів, які завершили здобуття базової середньої освіти до десятогокласу цього самогозакладу загальноїсередньої освіти та повторне здобуття загальної середньої освіти лише для учнів перших або других класів, проте як встановлено судом, що не заперечується і сторонами, ОСОБА_2 з 15 вересня 2023 року навчається у іншому закладі освіти, а саме у ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» за спеціальністю 051 Економіка, у якому, зокрема здобуває повну загальну середню освіту (а.с. 113), що унеможливлює її переведення та зарахування до 10 класу Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради.

Водночас, суд звертає увагу, що, у такому випадку, відповідно до п. 1 Розділу ІІІ Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 16 квітня 2018 року № 367, позивач як батько неповнолітньої ОСОБА_2 не позбавлений можливості, з метою переведення своєї дочки з одного закладу освіти до іншого, звернутися до обраного ним закладу освіти з відповідним письмовим зверненням щодо можливості зарахування його дочки у цей заклад.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача Пісківської селищної ради необхідно стягнути на користь позивача на відшкодування витрат по сплаті судового збору 1073,60 грн.

Керуючись ст. 10-13, 141, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області, Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області, третя особа відділ освіти, молоді, спорту та зовнішніх зв`язків Пісківської селищної ради, про визнання дій, які порушують право дитини на освіту, протиправними та зобов`язання вчинити дії задовольнити частково.

Визнати дії Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради щодо відмови у зарахуванні ОСОБА_2 після здобуття нею базової загальної освіти до 10 класу Мигалківського ліцею Пісківської селищної ради неправомірними.

Стягнути з Пісківської селищної ради Бучанського району Київської області на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Київського апеляційного суду.

Повне рішення суду складено 15 квітня 2024 року.

СуддяМ.Герасименко

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118355136
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій, які порушують право дитини на освіту, протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —939/1912/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні