Рішення
від 15.04.2024 по справі 566/357/24
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 566/357/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2024 року селище Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Феськова П.В.

при секретарі: Подолець Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Млинів Рівненської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Острожецька сільська рада Дубенського району у Рівненській області, ОСОБА_2 про встановлення юридичного факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення юридичного факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В обґрунтуванняпозову зазначила,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба - ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина, яку вона має намір успадкувати. Вона разом чоловіком, дітьми та сестрою ОСОБА_2 , проживали у будинку разом з бабою по АДРЕСА_1 . Останні два роки перед смертю баба хворіла та не могла себе обслуговувати, а тому вона здійснювала догляд за нею до смерті та похоронила за власні кошти.

За життя ОСОБА_3 30.10.1997 року склала заповіт, згідно якого усе своє майно, що буде належати їй на момент смерті і на що вона матиме право заповіла їй та її сестрі ОСОБА_2 ..

При зверненні до нотаріуса щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_3 , їй було відмовлено у зв`язку з тим, що вона пропустила строк подачі заяви про прийняття спадщини, окрім того нею було надано недостатньо доказів фактичного прийняття спадщини.

Просить встановити факт її постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання заявник та його представник адвокат Лейковський М.П не з`явились. Заявник звернулась до суду з письмовою заявою про розгляд справи у її відсутності, заявлені вимоги підтримує з підстав, зазначених у заяві, просить їх задовольнити. (а.с.28)

Представник заінтересованої особи Острожецької сільської ради Дубенського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з письмовою заявою в якій вказав, що Острожецька селищна рада Рівненської області не заперечує проти задоволення заявлених вимог, просить справу розглядати у його відсутності. (а.с.25)

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, звернулася до суду з письмовою заявою в якій вказала, що не заперечує проти задоволення заявлених вимог, просить справу розглядати у її відсутності. (а.с.26)

Дослідивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Уїздці Млинівського району Рівненської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 06.07.2012 року серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Уїздецької сільської ради Млинівського району Рівненської області. (а.с.6)

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 11 вересня 1975 року батьками заявника є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . (а.с.8)

Згідно свідоцтва про смерть, виданого Уїздецької сільскою радою 20.07.2004 року серії НОМЕР_3 батько заявника - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 54 роки, про що зроблено відповідний актовий запис за №14. (а.с.7)

Внаслідок укладення шлюбу з ОСОБА_6 заявник змінила прізвище із ОСОБА_7 на ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 14.01.1995. (а.с.9)

Згідно витягу з реєстру територіальної громади №2023/001655745 від 23.02.2023 ОСОБА_1 з 09.11.1992 року зареєстрована за адресою по АДРЕСА_1 . (а.с.10)

Згідно довідки Острожецької сільської ради Рівненської області від 28.02.2024 року №63, ОСОБА_1 на момент смерті баби ОСОБА_3 проживала разом з нею в одному будинку по АДРЕСА_1 . (а.с.11)

Як вбачається із заповіту, посвідченого головою Уїздецької сільської ради народних депутатів 30.10.1997 року, зареєстрованого в реєстрі за №28 ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження : цегляний жилий будинок, цегляний хлів, льох та все те, що буде належати їй на день смерті за законом заповіла по частині ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . (а.с.12)

Після смерті баби заявника відкрилась спадщина на право на земельну частку (пай), яка належить спадкодавцю на підставі державного акта серії ЯЖ №340107, який виданий на підставі розпорядження голови Млинівської районної адміністрації від 05.10.2007 року №338. (а.с.13)

22 березня 2024 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу гр. ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частину земельної ділянки загальною площею 1,74 га, у зв`язку з тим, що нею не надано достатніх доказів проживання за однією адресою із спадкодавцем ОСОБА_3 та пропущено строк для подачі заяви про прийняття спадщини. (а.с.14).

Згідно з вимогами ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Зазначені особи вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків їхньої відмови від спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст.ст.1216,1217 ЦК Україниспадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Статтею 1218ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст.392 ЦК України).

За правилами статті 131 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади, та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Згідно ч.1 ст.1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Таким чином, беручи до уваги неможливість оформлення спадкових прав у встановленому законом порядку, враховуючи, що заінтересовані особи не заперечують проти задоволення заяви, що не суперечить закону, не порушує законних прав чи інтересів інших осіб, суд вважає, що вимоги заявника слід задовольнити повністю.

Напідставі наведеного,керуючись ст.ст.1221,1225,1268,1270ЦК України ст.ст.7, 8, 18, 76, 81, 133, 141, 206, 263-265, 273, 315, 319, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити юридичний факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційну скаргу може бути подано протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя П.В.Феськов

СудМлинівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118357039
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —566/357/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Феськов П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні