Рішення
від 11.04.2024 по справі 710/341/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/341/24

Провадження № 2-о/710/18/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.04.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Щербак О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Кисличенко Л.А.,

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про встановлення факту, що має юридичне значення,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Шполянського районного суду Черкаської області із заявою, в якій просить встановити факт належності їй трудової книжки НОМЕР_1 , яка видана на ім`я « ОСОБА_2 ».

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила, що їй належить трудова книжка НОМЕР_1 від 14.07.1983, яка містить відомості про її трудовий ( страховий) стаж та була оформлена на прізвище « ОСОБА_2 ». 24.08.1985 вона вступила в шлюб з ОСОБА_3 та змінила прізвище на « ОСОБА_4 », внаслідок чого внесли зміни до трудової книжки. В момент оформлення паспорта громадянина України 22.02.1999 виникла помилка, де зазначено її прізвище як « ОСОБА_5 ».

У січні 2024 року вона звернулась до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області із заявою від 03.01.2024 №37 щодо призначення пенсії за віком, за розглядом якої було винесено рішення про відмову у призначені їй пенсії від 10.01.2024, так як за доданими до заяви документами до страхового стажу не зараховано періоди роботи відповідно до трудової книжки НОМЕР_2 , оскільки на титульній сторінці запис щодо зміни прізвища здійснено на підставі свідоцтва про укладення шлюбу та період навчання згідно диплому, бо у свідоцтві зазначено прізвище після укладення шлюбу « ОСОБА_4 », а згідно паспорту « ОСОБА_5 ».

Розбіжності виникли внаслідок відхилення від орфографічних норм або правил і принципів міжмовного перетворення прізвищ в ситуації контактного білінгвізму.

Установлення факту належності трудової книжки заявниці необхідне для зарахування трудового стажу для отримання пенсії.

Відповідно до ухвали судді Шполянського районного суду Черкаської області від 13.03.2024 відкрито провадження у справі.

У судовому засіданні заявниця підтримала заяву. Пояснила, що при отриманні паспорту громадянина України спеціаліст паспортного столу відмовилась написати прізвище « ОСОБА_4 », відповідно до свідоцтва про шлюб, пояснивши це тим , що в українській мові такий правопис недопустимий. Вказана помилка перешкоджає їй у оформленні пенсії.

Представник заінтересованої особи: Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області, в судове засідання не з`явився, про дату час та місце слухання справи був належним чином повідомлений.

Суд, заслухавши заявницю, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, встановив наступне.

Згідно з рішенням Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області від 10.01.2024 № №211530007055 ОСОБА_1 відмовлено у призначені пенсії. Із змісту рішення вбачається, що підставою у відмові стало, те що за доданими документами до страхового стажу не зараховано періоди роботи відповідно до трудової книжки НОМЕР_2 , оскільки на титульній сторінці запис щодо зміни прізвища здійснено на підставі свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_3 та період навчання згідно диплому № НОМЕР_4 , оскільки в свідоцтві зазначено прізвище після укладення шлюбу ОСОБА_4 , згідно паспорту заявниця ОСОБА_5 ( а.с. 20).

Головне управління пенсійного фонду України в Черкаській області повідомило ОСОБА_1 про відмову у призначені пенсії за обставин наведених у вказаному рішенні. ( а.с. 21-22).

Згідно з даними паспорта громадянина України серії НОМЕР_5 , виданого 22.02.1999 Новокаховським МВ УМВС України в Херсонській області , прізвище, ім`я та по батькові власника паспорта зазначено, як ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 . Російською мовою прізвище - ОСОБА_6 (а.с.3-5).

Відповідно до картки фізичної особиплатника податків, виданої 07.10.1999, ідентифікаційний код виданий ОСОБА_1 ( а.с.6).

Згідно зі свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_6 , виданого 24.08.1985 Лебединською сільською радою народних депутатів, ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уклали шлюб 24.08.1985. Після реєстрації шлюбу прізвище дружини змінилось на ОСОБА_4 ( а.с. 24).

Із трудової книжки серія НОМЕР_2 від 14.07.1983, яка заповнена російською мовою, прізвище , ім`я та ім`я по батькові заявниці вказане як « ОСОБА_2 », дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 . Прізвище « ОСОБА_8 » закреслене, зазначене « ОСОБА_6 », на підставі свідоцтва про шлюб НОМЕР_6 від 24.08.1985 ( а.с.7-18).

Відповідно до експертного висновку №056/66-m, виданого 16.01.2024 експертом Українського бюро лінгвістичних експертиз, ОСОБА_9 , на запит ОСОБА_1 від 15.01.2024, повідомлено прізвище РАДЗІВІЛО та РАДЗІВИЛО, а також рос. РАДЗИВИЛО є ідентичними. Розбіжності виникли внаслідок відхилення від орфографічних норм або правил і принципів міжмовного перетворення прізвищ в ситуації контактного білінгвізму ( а.с. 19).

Відповідно до частини першоїстатті 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів

Згідно зі ст.293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Положеннями ст.315ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до роз`яснень п.1, 12Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995„Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", із змінами та доповненнями, у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно дост.62Закону України«Про пенсійнезабезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженогопостановою КабінетуМіністрівУкраїнивід 12серпня1993рокуза№ 637 із подальшими змінами, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Відповідно до п.26 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12серпня 1993року №637, якщо ім`я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує стаж роботи, не збігаються з ім`ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом громадянина України або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку.

Згідно з правовою позицією Верховного Суду України, викладеної у постанові від 18.11.2009 у справі №6-21859, встановлення юридичних фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, не зазначених у ч.1ст. 256 ЦПК України, у судовому порядку можливо лише тоді, коли чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення… У судовому порядку може встановлюватися лише факт належності документа про трудовий стаж, якщо ім`я, по-батькові або прізвище в ньому не збігаються з тими, що зазначені в паспорті або в свідоцтві про народження.

Наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, які не викликають сумнівів у їх правдивості, підтверджують належність заявниці трудової книжки серії НОМЕР_2 , дата заповнення 14.07.1983, із зазначенням російською мовою прізвища, імені та по батькові « ОСОБА_2 », дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 та закресленим прізвищем « ОСОБА_8 » і зазначенням « ОСОБА_6 ».

Ураховуючи, що трудова книжка є тим документом, на підставі якого можливе призначення пенсії і встановлення даного факту має для заявниці юридичне значення, суд вважає за можливе задовольнити її заяву в повному обсязі.

Згідно ч.7ст.294ЦПК України судові витрати заявнику не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.82,89,294,315,316,318,319,354,355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Установити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трудової книжки серії НОМЕР_2 , дата заповнення 14.07.1983.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявниця: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий 22.02.1999 Новокаховським МВ УМВС України в Херсонській області, РНОКПП НОМЕР_7 .

Заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, місце знаходження: вул. Смілянська, 23, м. Черкаси ,Черкаська область, код ЄДРПОУ 21366538.

Повний текст рішення складений 15.04.2024.

Суддя О.В.Щербак

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118357539
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —710/341/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні