Ухвала
від 15.04.2024 по справі 753/5057/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/5057/24

провадження № 2/753/4747/24

У Х В А Л А

про закриття провадження

"15" квітня 2024 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Комаревцева Л.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Амбасадор Агро" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів за невиконання грошового зобов`язання,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2024 року до суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Амбасадор Агро" (неадалі - позивач-1) до ОСОБА_1 (надалі - відповідач -1), ОСОБА_2 (надалі - відповідач -2) про стягнення коштів за невиконання грошового зобов`язання.

Ухвалою суду від 11.03.2024 відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Представник відповідача подав до суду клопотання, в якому просить суд передати дану справу до Господарського суду Кіровоградської області, зважаючи на те, що позов обґрунтовано укладанням між ТОВ "Амбасадор Агро" та ФОП ОСОБА_1 договору фінансової допомоги №23/06/16. Відтак зважаючи на суб`єктний склад правовідносин та місцезнаходження відповідача -1, заявлене клопотання підлягає задоволенню.

Представник позивача погодився з доводами представника відповідача щодо підсудності даної справи Господарському суду Кіровоградської області.

Суд вивчивши заявлене клопотання, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Статтею 20 ГПК України визначено, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Звертаючись до суду з заявленим позовом позивач посилається на те, що 30.03.2017 відповідач-1, з метою уникнення виконання взятих на себе зобов`язань щодо повернення позивачу 210000 грн. припинив свою господарську діяльність, згідно із записом №24430060003005407 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У постанові Великої Палати Верховного суду від 04.02.2023 у справі №591/1068/22 та у постанові від 09.08.2023 у справі №447/2883/21 зазначено наступне: «Фізична особа-підприємець відповідає за зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення (частина перша статті 52 ЦК України). Отже, у разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою як її права, так і обов`язки за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як за фізичною особою.

15 грудня 2017 року набрав чинності ГПК України у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-УІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», відповідно до якого господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за пунктом 1 частини 1 статті 20 ГПК України спорів, в яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, яку раніше здійснювала зазначена фізична особа, зареєстрована підприємцем. Таким чином, фізична особа, яка мала статус суб`єкта підприємницької діяльності, але на дату подання позову втратила його, до 15 грудня 2017 року не могла бути стороною у господарському процесі. З часу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи спори за її участю, зокрема пов`язані з підприємницькою діяльністю, що здійснювалася нею раніше, слід було розглядати за правилами цивільного судочинства, за винятком випадків, коли провадження у відповідних справах було відкрите у господарському суді до настання таких обставин. Відтак, з 15 грудня 2017 року господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за пунктом 1 частини першої статті 20 ГПК України спорів, в яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.».

Ст. 31 ЦПК України системно входить до Глави 2. «Цивільна юрисдикція», § 3. «Територіальна юрисдикція» та регулює порядок передачі справи, що належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Правила територіальної підсудності необхідні у цивільному судочинстві для того, що розмежувати компетенцію щодо розгляду підвідомчих судам справ між однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх діяльність. Таке просторове розмежування компетенції персоніфікує суди щодо розгляду справ, визначає який конкретно суд може розглянути конкретну справу у першій інстанції.

З огляду на зазначене, положення ст. 31 ЦПК України не передбачає можливості та не містить порядку і процедури направлення судом першої інстанції справи до суду іншої юрисдикції.

За викладених обставин, клопотання відповідача щодо направлення справи за підсудністю до Господарського суду Кіровоградської області задоволенню не підлягає. Натомість зважаючи на суб`єктний склад сторін та правовідносини, що виникли між ними, заявлений позов має розглядатись за правилами господарського судочинства, а тому на підставі ч.1 п.1 ст. 255 ЦПК України, провадження у справі підлягає закриттю.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;.

Керуючись ст. ст. 10, 19, 255, 259-261 ЦПК України, суддя-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідача про передачі справи Товариства з обмеженою відповідальністю "Амбасадор Агро" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів за невиконання грошового зобов`язання до Господарського суду Кіровоградської області - залишити без задоволення.

Закрити провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Амбасадор Агро" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення коштів за невиконання грошового зобов`язання.

Роз`яснити, що позовна заява підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга на ухвали суду подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала підписана суддею 15.04.2024

Суддя: Комаревцева Л.В.

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118357739
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —753/5057/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні