Ухвала
від 02.04.2024 по справі 753/3224/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/3224/24

провадження № 1-кс/753/1121/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" квітня 2024 р. м. Київ

Дарницький районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого, погоджене прокурором, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 13.02.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024100020000841 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

У С Т А Н О В И В:

28.03.2024 до Дарницького районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження, внесеного 13.02.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024100020000841 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 .

У клопотанні слідчий просить:

- надати тимчасовий доступ до зразків крові трупа гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адресам: АДРЕСА_1 );

- тимчасовий доступ до зазначених документів просить надати старшому слідчому СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 та/або слідчим із призначеної групи слідчих у кримінальному провадженні.

На обґрунтування клопотання зазначає таке.

У провадженні СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 12024100020000841від 13.02.2024 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 115 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 12.02.2024 приблизно о 18 год. 00 хв. ОСОБА_6 , перебував за місцем свого проживання за адресою АДРЕСА_2 , куди прийшли ОСОБА_7 та ОСОБА_5 де разом вживали алкогольні напої та проводили дозвілля.

Так, 13.02.2024 року, приблизно о 00 год. 30 хв., перебуваючи за вказаною адресою, після вживання алкогольних напоїв у ОСОБА_6 виник словесний конфлікт з ОСОБА_5 на побутовому ґрунті.

В ході словесного конфлікту, у ОСОБА_6 виник умисел направлений на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, тобто ОСОБА_5 .

Так, ОСОБА_6 , будучи в стані алкогольного сп`яніння, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на умисне вбивство ОСОБА_5 взяв до своєї руки ніж господарсько-побутового призначення та наніс потерпілому численні хаотичні удари в область тулуба, голови та рук, спричинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження у вигляді проникаючих колото-різаних поранень з ушкодженням внутрішніх органів та крововтратою.

Від отриманого тілесного ушкодження потерпілий ОСОБА_5 помер на місці.

Після цього ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою приховування слідів вчиненого кримінального правопорушення винесли тіло ОСОБА_5 з квартири на вулицю та залишили його біля сміттєвих баків.

13.02.2024 року після проведеного огляду труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 направлено до ІНФОРМАЦІЯ_3 для проведення судово-медичної експертизи. В ході проведеного розтину трупа ОСОБА_5 для забезпечення проведення досліджень та виконання призначеної судово-медичної експертизи в порядку визначеному «Правилами проведення судово-медичної експертизи (дослідження) трупів у бюро судово-медичної експертизи, затверджених наказом МОЗ України № 6 (z0257-95) від 17 січня 1995 року відібрано зразки крові, які зберігаються в ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На даний час в органу досудового розслідування виникла необхідність у вилученні зразків крові трупа ОСОБА_5 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адресам: АДРЕСА_1 ) з метою призначення порівняльних молекулярно-генетичних експертиз за вилученими в ході досудового розслідування речовими доказами та ідентифікації біологічних зразків трупа. Проведення відповідних судових експертиз та ідентифікація біологічних зразків потерпілого мають суттєве значення для досудового розслідування та встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні та отримана в ході їх проведення інформація може бути використана як доказ.

В порядку ч. 5 ст. 163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України до обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, віднесено обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження.

Відтак запитувані речі та документи можуть слугувати доказами в даному кримінальному провадженні, є необхідними для подальшого проведення судових експертиз та подальшого прийняття законного рішення, а отримання їх іншим шляхом окрім здійснення тимчасового доступу на підставі ухвали суду є неможливим.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Оскільки запитувані документи та інформація можуть містити лікарську таємницю та персональні дані осіб, то відповідно до п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України відносяться до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що для швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, необхідно встановити всі обставини, які відповідно до ст. 91 КПК України, підлягають доказуванню та об`єктивно їх дослідити, а також для отримання документів, які сприятимуть найшвидшому прийняттю законного рішення.

Речі (зразки крові) зазначені вище є процесуальними джерелами фактичних даних (доказів), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію та документи не надається можливим.

В судове засідання слідчий не з`явилась, подала заяву про розгляд справи без її участі.

Особа, у володінні якої знаходяться такі документи, в судове засідання не викликалась згідно з ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання з таких мотивів.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У судовому засіданні встановлено, що СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12024100020000841 від 13.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Відповідно до витягу з ЄРДР № 12024100020000841, 13.02.2024 приблизно о 07 год. 00 хв. за адресою: АДРЕСА_3 біля баків для сміття, виявлено труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі слідами насильницької смерті у вигляді ножових поранень тіла (ЄО 6951).

13.02.2024 слідчим СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_8 було проведено огляд трупа ОСОБА_9 .

Постановою слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_10 від 13.02.2024 у межах кримінального провадження № 12024100020000841 призначено судово-медичну експертизу, до проведення якої залучено експертів ІНФОРМАЦІЯ_3 . На вирішення експерта поставлено такі питання:

- яка причина смерті;

- чи є на трупі тілесні ушкодження, якщо є то їх характер, тяжкість, локалізація, кількість та давність;

- механізм утворення тілесних ушкоджень;

- час настання смерті.

Для дослідження експертів надати труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_11 від 13.02.2024 у межах кримінального провадження № 12024100020000841 визнано речовими доказами:

- 1 (один) змив речовини бурого кольору з поверхні асфальту біля трупа, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPP-0120431»;

- 1 (один) змив речовини бурого кольору з поверхні асфальту під № 4, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPP-0120430»;

- 1 (один) недопалок зі ступенів між 5 та 4 поверхами під № 22, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPP-0120432»;

-1 (один) тапок зі слідами речовини бурого кольору між 4 та 5 поверхами, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPP-0120429»;

- в`язаний светр зі слідами речовини бурого кольору, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано;

- покривало червоного кольору зі слідами речовини бурого кольору, яке поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPP-1490915»;

- кросівки коричневого кольору зі слідами речовини бурого кольору, які поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-1490918»;

- 1 (один) змив на стерильний аплікатор із ванної кімнати, а саме з плитки із слідами речовини бурого кольору, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503004»;

- предмет схожий на ніж зі слідами речовини бурого кольору, який поміщено до паперової коробки коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503007»;

- предмет схожий на ніж деформовано-зігнутий зі слідами речовини бурого кольору, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503008»;

- 6 недопалків з житлової кімнати, які поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503005»;

- куртку червоного кольору з механічними пошкодженнями та слідами речовини бурого кольору, яку поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбованого пломбою «NPU-1490919»;

- 3 (три) сліди папілярних узорів (із чашок на кухні), які поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503006»;

- 1 (один) мобільний телефон зі слідами речовини бурого кольору марки «Samsung» синього кольору, який поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503003»;

- 2 (два) кухонних ножі та 1 (одне) лезо з житлової кімнати, які поміщено до паперової коробки коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0490916»;

- 2 (два) пластикових стаканчики з житлової кімнати, які поміщено до паперової коробки коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0490917»;

- футболку сірого кольору зі слідами речовини бурого кольору, яку поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503010»;

- 2 (два) носки світлого кольору із плямами речовини бурого кольору, які поміщено до паперового конверту коричневого кольору та опломбовано пломбою «NPU-0503011».

Зазначені докази після проведення необхідних експертиз передати на зберігання до камери схову речових доказів ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 91 ЦПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження.

За ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду, під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Слідчим доведено, що речі (зразки крові), до яких він просить надати дозвіл на тимчасовий доступ, можуть знаходитись у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Відповідно до п. 2, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити лікарську таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до ст. 40 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров`я» «лікарську таємницю» можливо розуміти інформацію, яка стала відома медичні працівники й інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо, зокрема, про хворобу, медичне обстеження, огляд і результати.

Відповідно до ЗУ «Про захист персональних даних» персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Відповідно до ст. 7ЗУ «Про захист персональних даних» до обробки персональних даних про здоров`я людини пред`являються особливі вимоги. Персональні дані такого характеру можуть бути предметом збору та обробки тільки у разі необхідності охорони здоров`я, встановлення медичного діагнозу, для забезпечення опіки або лікування або надання медичних послуг за умови, що такі дані обробляються медичним працівником або іншою особою закладу охорони здоров`я, на якого покладено обов`язки щодо забезпечення захисту персональних даних і на якого поширюється законодавство про лікарську таємницю.

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що слідчий довів, що під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей (зразків крові), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ), оскільки зразки крові трупа ОСОБА_5 є доказами у кримінальному провадженні, необхідні для подальшого проведення судових експертиз у цьому кримінальному провадженні з метою встановлення важливих обставин скоєного злочину.

Крім того, слідчий довів, що іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей (зразків крові), неможливо.

Керуючись ст. 7, 110, 131-132, 159-166, 309 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого, погоджене прокурором, подане в рамках кримінального провадження, внесеного 13.02.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12024100020000841 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_8 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_11 , ОСОБА_16 , ОСОБА_10 , на тимчасовий доступ до зразків крові трупа гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адресам: АДРЕСА_1 ).

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення щодо неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118357744
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/3224/24

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні