Рішення
від 09.04.2024 по справі 191/616/24
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/616/24

Провадження № 2-о/191/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Костеленко Я.Ю., за участю секретаря Омельченко К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області про встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з про встановлення опіки та призначення опікуна, в якій зазначає, що вона є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її брат має першу «А» групу інвалідності у зв`язку з захворюванням у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеня. Він є інвалідом дитинства, не пристосований до самостійної праці та не може керувати своїми діями. Страждає на психічний розлад здоров`я, не здатний усвідомлювати значення своїх дій. Рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 21.04.2022 її брата - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та над ним встановлено опіку, призначивши їх матір - ОСОБА_3 опікуном. Тобто той факт, що ОСОБА_2 є недієздатним та орган опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області визнав цей факт, підтверджується рішенням суду від 21.04.2022. ІНФОРМАЦІЯ_2 їх мати - ОСОБА_3 , померла. Після її смерті її брат - ОСОБА_2 залишився без опіки. Він не пристосований до самостійної праці, не може керувати своїми діями, потребуючи стороннього догляду та допомоги, внаслідок хронічного захворювання страждає стійким психічним розладом здоров`я, не може висловлювати свої думки, не здатний до самообслуговування, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому, у зв`язку з чим потребує постійного догляду та встановлення над ним опіки. Просить встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити її його опікуном.

Заявник ОСОБА_1 до початку судового засідання надала заяву про розгляд справи без її участі. Заявлені вимоги підтримала та просила задовольнити.

Заінтересована особа - орган опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області у судове засідання свого представника не направив, однак до його початку надав подання щодо призначення ОСОБА_1 опікуном над її братом ОСОБА_2 .

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, приходить до наступного.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 19 січня 2004 року виконкомом Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у селищі Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області, та його матір`ю є ОСОБА_3 .

Рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 21 квітня 2022 року, яке набрало законної сили 24 травня 2022 року, визнано недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , встановлено над ним опіку та опікуном призначено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 16 січня 2024 року.

Відповідно до повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 23 січня 2024 року ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 в смт.Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області та її матір`ю є ОСОБА_3

Згідно з витягом №184/07-18 від 05 лютого 2024 року ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та разом з нею з 2018 року по теперішній час зареєстрований ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Поданням органу опіки та піклування Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, оскільки ОСОБА_2 залишився без опіки, не здатен до самостійного обслуговування, не може керувати своїми діями, потребує постійного стороннього догляду та допомоги, має інвалідність І групи з дитинства внаслідок хронічного психічного захворювання, враховуючи, що ОСОБА_1 є його сестрою, здійснює догляд за ним, піклується про стан його здоров`я, вирішено, що вона може бути призначена опікуном над братом ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.4 ст.82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч.1ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 58 ЦК Українипередбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч.1ст.60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно дост. 62 ЦК Україниопіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Пунктом 3.1 Правил опікиі піклування,затверджених наказомДержавного комітетуУкраїни усправах сім`їта молоді,Міністерства освітиУкраїни,Міністерства охорониздоров`яУкраїни,Міністерства праціта соціальноїполітики Українивід 26травня 1999року №34/166/131/88,визначено, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згіднозі ст. 64 ЦК Україниопікуном або піклувальником не може бути фізична особа, яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Аналізуючи встановлені в судовому засіданні обставини, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 в повному обсязі, оскільки її брата ОСОБА_2 рішенням суду визнано недієздатним, однак призначений судом опікун мати ОСОБА_3 померла. У зв`язку з захворюванням ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, заявник є сестрою недієздатного ОСОБА_2 , постійно піклується про нього та проживає за однією адресою.

Керуючись ст.4,293, 294, 300, 315,316 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , призначити ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 в смт.Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області.

На рішення протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, а у разі її подання після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Я. Ю. Костеленко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118368842
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —191/616/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні