Ухвала
від 15.04.2024 по справі 338/477/24
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №338/477/24

15 квітня 2024 року Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

в складі : головуючого - судді Шишка О.А.,

присяжних Середюк І.В.,

Вінтоняк М.В.,

з участю : секретаря Сіщук Г.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Богородчани справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - виконавчий комітет Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про визнання недієздатною баби ОСОБА_2 , заінтересована особа - виконавчий комітет Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, як орган опіки та піклування.

Вимоги заяви обґрунтовує тим, що у його баби протягом останніх років внаслідок вікових змін погіршився стан психічного здоров`я і вона виявляє розлади психіки, у зв`язку з чим, на його думку, не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а відтак потребує як лікування так і постійної сторонньої допомоги. Визнання недієздатною ОСОБА_2 необхідне для оформлення над нею опіки. Зважаючи на те, що для визначення психічного стану ОСОБА_2 обов`язковим є призначення судово-психіатричної експертизи, просить призначити у справі таку експертизу.

Заявник та його представник у судовому засіданні заявлене клопотання підтримали, просили доручити проведення експертизи експертам Львівської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України".

Представник заінтересованої особи - Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, як орган опіки та піклування, в судове засідання не з`явилася, у поданій заяві просила проводити розгляд справи у її відсутності.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, ОСОБА_3 в судовому засіданні щодо призначення експертизи не заперечив.

ОСОБА_2 в судовому засіданні не висловила зрозумілих пояснень з приводу обставин справи.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 перебуває на амбулаторному лікуванні у психіатричному кабінеті КНП "Богородчанська ЦЛ".

Враховуючи те, що в матеріалах справи наявні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, а також брати участь у судовому розгляді та особисто дати пояснення по суті справи потребує спеціальних знань в області психіатрії, то у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, яку направити на виконання експертам Львівської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України".

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103-105, 252, 253 260, 298, 299 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - виконавчий комітет Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічною хворобою?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 в силу свого психічного здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 брати участь у судовому розгляді та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Львівської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України".

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити до закінчення проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Головуючий О. А. Шишко

присяжні І. В. Середюк

М. В. Вінтоняк

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118368895
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —338/477/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Шишко О. А.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Шишко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні