Рішення
від 15.04.2024 по справі 629/96/24
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/96/24

Номер провадження 2/629/336/24

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі головуючого судді Ткаченко О.А., за участю секретаря Торенко Ю.П., представника позивача адвоката Остапенко С.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Лозівської міської територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області, третьої особи: приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Тетяни Василівни, про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

Позивач з урахуванням уточнень звернувся до суду з позовною заявою до відповідача, третьої особи, в якій просить визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий строк, терміном два місяці, для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обґрунтування позовних вимог зазначає, що після смерті його рідної сестри залишилося спадкове майно, спадкоємцем якого за заповітом є він. Про існування заповіту йому стало відомо випадково, коли знайшов його в документах сестри після її смерті. З метою оформлення спадщини звернувся до приватного нотаріуса, однак з`ясувалося, що 6-ти місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини пропустив, тому змушений звернутися до суду з даним позовом.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, його представник адвокат Остапенко С.Ю. в судовому засіданні на задоволенні позовних вимог наполягала, з наведених в позові підстав.

Представник відповідача Лозівської міської територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області Кушнір О.Г. в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, вирішення справи залишила на розсуд суду.

Третя особа приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Т.В. в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані до суду докази у їх сукупності було

встановлено наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Як вбачається з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 20.06.2023 року, ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на день смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.8).

Після її смерті залишилось спадкове майно житлова квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , належне їй на праві приватної власності.

За життя, 24.04.2017 року, ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем Орільської селищної ради, Лозівського району, Харківської області Рясною А.І., зареєстрований в реєстрі за №52, яким заповіла ОСОБА_1 після її смерті житлову квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .(а.с.9).

Згідно заяви №78/01-16 приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Т.В. від 29.02.2024, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась (а.с.38)

Частиною 2 ст.1220ЦК України передбачено, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно до ст.1216 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі статтею 1233ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно статті 1223ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

22.12.2023 року ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Т.В. з заявою про прийняття та оформлення спадку, після смерті ОСОБА_2 , але останньому було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, в зв`язку з тим, що він пропустив встановлений Законом шестимісячний строк для прийняття спадщини (а.с.10).

Статтею 1270ЦК України встановлено строк для прийняття спадщини у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Як встановлено в судовому засіданні, позивач пропустив строк для прийняття спадщини оскільки на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем не проживав, про наявність заповіту складеного на його користь дізнався поза межами строку для прийняття спадщини, а також в зв`язку із перебуванням на лікуванні в денному стаціонарі КНП «Лозівське ТМО» в період з 08.12.2023 по 19.12.2023.

З правових позицій пункту24Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від30.05.2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» вбачається, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно правової позиції яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі №6-496цс17, у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81ЦПК України докази в їх сукупності, враховуючи свободу заповіту ОСОБА_2 , як фундаментальний принцип спадкового права, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем ОСОБА_1 поважними та визначити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.12,13,76,81,89,259,264,265,268ЦПК України ст.1268,1270,1272 ЦК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Лозівської міської територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області, третьої особи: приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Тетяни Василівни, про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , додатковий строк, достатній для подання заяви до нотаріальної контори на прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном два місяці.

Рішення може бути оскаржено в Харківський апеляційний суд через Лозівський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Представник позивача: адвокат Остапенко Світлана Юріївна, адреса робочого місця адвоката6 Харківська область, м.Лозова, вул.Ярослава Мудрого, б.14.

Відповідач: Лозівська міська територіальна громада в особі Лозівської міської ради Харківської області, юридична адреса: Харківська область, м.Лозова, вул.Ярослава Мудрого,1, ЄДРПОУ 06716633.

Третя особа: приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Руденко Тетяна Василівна, місцезнаходження за адресою: Харківська область, м.Лозова, вул.Свято-Миколаївська, б.4/1.

Суддя Олександр ТКАЧЕНКО

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118369427
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —629/96/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні