Рішення
від 16.04.2024 по справі 235/1100/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.04.24

Провадження № 2/235/579/24

Справа № 235/1100/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

16 квітня 2024 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Тищенко І.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_2 , до Мирноградської міської ради Донецької області, третя особа ОСОБА_3 про визнання права власності на житловий будинок, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 через представника ОСОБА_2 06 лютого 2024 року звернулася до суду із позовом до Мирноградської міської ради Донецької області, третя особа ОСОБА_3 про визнання права власності на житловий будинок, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_4 , після смерті якого відкрилася спадщина на 1/2 частину житлового будинку, яка складає квартиру АДРЕСА_1 , які належали йому на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Красноармійського нотаріального округу Донецької області Богатовою І.О., від 18.09.1996 року, реєстровий № 5334. Інша 1/2 частина вищевказаного будинку (квартира АДРЕСА_2 ) належить тертій особі ОСОБА_3 .

Батько заповіт на своє майно не складав, позивачка є єдиним спадкоємцем за законом першої черги. Протягом шести місяців з дня відкриття спадщини вона подала приватного нотаріусу Покровського районного нотаріального округу Донецької області Богатову С.Г. заяву про прийняття спадщини. Зараз вона бажає отримати свідоцтво про право на спадщину на вищевказану 1/2 частину жилого будинку. Однак, приватний нотаріус Богатов С.Г. своєю постановою від 17.02.2023 року відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з тим, що в будинку здійснено переобладнання та добудови, які не зареєстровані відповідно чинного законодавства.

Позивач просить суд визнати за нею право власності на 1/2 частину жилого будинку, яка складає квартиру АДРЕСА_3 .

06 лютого 2024 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

07 лютого 2024 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 07 березня 2024 року.

Ухвалою судді від 07 лютого 2024 року зобов`язано приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Богатова С.Г. надати Красноармійському міськрайонному суду Донецької області інформаційну довідку зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_4 .

У підготовче судове засідання позивач не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі. Відповідач у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Третя особа ОСОБА_3 у підготовче засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 21 березня 2024 року.

21 березня 2024 року розгляд справи відкладено на 16 квітня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд справи у їх відсутності. На задоволенні позовних вимог наполягають.

Представник відповідачаМирноградської міськоїради Донецькоїобласті про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Третя особа ОСОБА_3 про дату, час і місце судового засідання повідомлена належним чином, в судове засідання не з`явилася без повідомлення причин.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню за наступних підстав:

Судом встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 11 зворотна сторона).

Відповідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , (мовою оригіналу) ОСОБА_5 родилась 6 июня 1970 года, в графе «Отец» зазначено: ОСОБА_4 (а.с.9).

Відповідно свідоцтва про укладення шлюбу № НОМЕР_3 , виданого 27.07.1992 року, (мовою оригіналу) ОСОБА_6 и ОСОБА_5 27 июля 1992 года заключили брак. После заключения брака присвоена фамилия жене - Бескровная (а.с.9 зворотна сторона).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на 1/2 частину житлового будинку, яка складає квартиру АДРЕСА_1 , які належали йому на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Красноармійського нотаріального округу Донецької області Богатовою І.О., від 18.09.1996 року, реєстровий № 5334 (а.с. 11).

Інша 1/2 частина вищевказаного будинку (квартира АДРЕСА_2 ) належить тертій особі ОСОБА_3 , що підтверджується листом КП «Бюро технічної інвентаризації» від 18.11.2022 року (а.с. 5 зворотна сторона).

Приватний нотаріус Богатов С.Г. своєю постановою від 17.02.2023 року відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з тим, що в будинку здійснено переобладнання та добудови, які не зареєстровані відповідно чинного законодавства (а.с.8 зворотна сторона).

Вартість житлового будинку згідно звіту про оцінку майна від 30.01.2024 року складає 94100 грн. (а.с.10).

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку.

Частина 1 стаття 4 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Одним із способів захисту цивільних прав відповідно до п.1 ч.2 ст.16 ЦК України є визнання права.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

В силу ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема правочинів; право власності вважається набуте правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону або законність набуття права власності не встановлено судом.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців які прийняли спадщину в порядку установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За життя ОСОБА_4 здійснив перебудову належної йому 1/2 частини будинку, в результаті якої змінився розмір її житлової площі, та без дозвільних документів побудував лазню і гараж.

Згідно договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Богатовою І.О., від 18.09.1996 року, реєстровий № 5334, житлова площа 1/2 частини жилого будинку, яка переходить до конкретного користування покупця ОСОБА_4 , складає 37,7 кв.м (а.с. 11).

Згідно технічного паспорта на будинок садибного типу, складеного 09.01.2023 року ТОВ «Земля і право», затвердженого інженером з інвентаризації нерухомого майна ОСОБА_7 , номер кваліфікаційного сертифікату АТ 007969, житлова площа 1/2 частини жилого будинку (квартира АДРЕСА_4 ), складає 40,6 кв.м, загальна 73,1 кв.м (а.с. 6-8). Однак, згідно примітки (стор. 4) технічного паспорту, збільшення житлової площі відбулося внаслідок проведення оздоблювальних робіт, що не належить до самочинного будівництва згідно постанови КМУ № 406 від 07.06.2017 року «Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об`єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію». Будівлі Ж-1 лазня 2000 року будівництва та З-1 гараж 2000 року будівництва збудовані самочинно.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного вище та керуючись ст..ст. 16, 386, 392, 1216, 1261, 1268 ЦК України, статтями 4-5, 175-177, 263-265, 282 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовнівимоги ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_2 , задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину жилого будинку, яка складає квартиру АДРЕСА_5 та господарські споруди: 1/2 частина сарай Б-1, вбиральня Г-1, 1/2 частина паркану №1, паркан № 4, що розташовані за адресою: АДРЕСА_6 .

Рішення суду є правовстановлюючим документом та підлягає державній реєстрації.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційні скарги можуть бути подані протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_7 .

Відповідач: Мирноградська міська рада, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04052956, місцезнаходження: м. Мирноград, Донецької області, вул. Центральна, 9.

Третя особа: ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий, місце реєстрації: АДРЕСА_8 .

Дата складання повного тексту рішення 16 квітня 2024 року.

Суддя О.Є. Філь

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118370192
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —235/1100/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні