Ухвала
від 11.03.2024 по справі 2-1315/2007
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/2105/24

Справа № 2-1315/2007

Головуючий у першій інстанції Куркан М.М.

Доповідач Стахова Н. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

11.03.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Стахової Н.В.,

суддів: Назарової М.В., Коновалової В.А.

за участю секретаря

судового засідання Булацевської Я.В.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідач - ОСОБА_2

третя особа без самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування виконкому Овідіопольської селищної ради Одеської області

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Одеського апеляційного суду в порядку спрощеного позовного провадження клопотання ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гліщинський Ярослав Валентинович, про зупинення провадження у цивільній справі за апеляційною скаргою ОСОБА_2 , в інтересах якої діє адвокат Бикова Оксана Володимирівна,

на заочне рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 09 липня 2007 року, ухваленого у складі судді Куркана М.М, в приміщенні того ж суду,

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав

ВСТАНОВИВ:

20 лютого 2024 року представник ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гліщинський Я.В., за допомогою підсистеми (модуля) «Електронний суд» звернувся до Одеського апеляційного суду з клопотанням про зупинення провадження у справі посилаючись на те, що з 20 листопада 2017 року ОСОБА_3 є повнолітньою особою, набув повну цивільну процесуальну дієздатність, остаточне рішення суду у справі стосується його прав та обов`язків. З 2019 року ОСОБА_3 перебуває у складі Збройних Сил України, станом на теперішній час є військовослужбовцем військової частини НОМЕР_1 .

На підставі наведеного просив зупинити провадження у справі №2-1315/2007 до припинення перебування ОСОБА_3 у складі Збройних Сил України.

В судовому засіданні представники позивача підтримали заявлене клопотання, просили його задовольнити.

Відповідач таїї представник в судовому засіданні заперечили проти заявленого клопотання.

Колегія суддів,заслухавши суддю-доповідача,учасників справи,ознайомившись ізклопотанням,матеріалами справи,доходить довисновку,що узадоволенні заяви ОСОБА_1 ,в інтересахякої дієадвокат ГліщинськийЯ.В.,про зупиненняпровадження усправі №2-1315/2007до припиненняперебування ОСОБА_3 у складіЗбройних СилУкраїни слідвідмовити,з наступнихпідстав.

Відповідно до п. 6 ч. 1ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Згідно п. 5 ч. 1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках пунктом 6 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Визначаючи наявність підстав, передбачених ст. 251 ЦПК України, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у п. 6 ч. 1 цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішенні питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Отже, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи. Провадження у справі зупиняється до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Зупинення провадження у справі це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

З аналізу наведених норм права вбачається, що підставою для зупинення провадження на підставі п. 6 ч. 1 ст.251ЦПК є об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи у якій рішення не набрало законної сили.

Враховуючи сповіщення військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України за №21 від 27 квітня 2023 року про те, що старший оператор 1 протитанкового відділення протитанкового взводу РВП матрос ОСОБА_3 , 1999 р.н., 23 квітня 2023 року зник безвісті після нанесення артилерійського обстрілу поблизу с.Новокалинове Донецької області збройними силами російської федерації (а.с.128) та те, що ОСОБА_3 не є учасником спірних правовідносин, колегія суддів доходить висновку про відсутність правових підстав для зупинення провадження Одеським апеляційним судом у справі, що розглядається.

Керуючись ст.182ЦПК України, Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Гліщинський Ярослав Валентинович, про зупинення провадження відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Дата складення повного тексту ухвали - 15 березня 2024 року.

Головуючий Н.В. Стахова

Судді В.А. Коновалова

М.В. Назарова

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118373519
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —2-1315/2007

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Рішення від 19.10.2007

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І.М.

Ухвала від 15.11.2007

Цивільне

Петровський районний суд м.Донецька

Мірошниченко В.В.

Рішення від 23.10.2007

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Петренко А.П.

Рішення від 30.08.2007

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Ситенко А.І.

Рішення від 17.10.2007

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Халаджи О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні