Ухвала
від 16.04.2024 по справі 288/885/24
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/885/24

Провадження № 1-кс/288/86/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року . смт. Попільня

Слідчий суддя Попільнянського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , представника особи, яка подала скаргу ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області в режимі відеоконференції скаргу Попільнянського кооперативного ринку бездіяльність слідчого Відділення поліції№2ЖитомирськогоРУПГУНП вЖитомирськійобласті, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

До Попільнянського районного суду Житомирської області надійшла скарга Попільнянського кооперативного ринку на бездіяльність слідчого Відділення поліції№2ЖитомирськогоРУПГУНП вЖитомирськійобласті, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На обґрунтування скарги вказують, що 04 квітня 2024 року Попільнянський кооперативний ринок звернувся до Відділення поліції № 2 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, що мають ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ст. 356 (самоправство) громадянами ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , та іншими не встановленими особами.

У заяві повідомлялося, що 04.04.2024 року починаючи з 06:00 години райку вказані вище особі діючи, як ОЗГ за допомогою інших невідомих осіб самоправно знищили колективне майно Попільнянського кооперативного ринку.

За допомогою електроінструменту було порізано па окремі частини капітальну металеву споруду, яка належить скаржнику та розташовувалася на території Попільнянського кооперативного ринку.

Сума збитків нанесених Попільнянському кооперативному ринку протиправною діяльністю сягає станом на 04.04.2024 більше 400 (чотириста) тисяч гривень.

На підтвердженням звернення Попільнянського кооперативного ринку до відділення поліції є відмітка про отримання на копії заяви про злочин, однак до цього часу відомості про кримінальне правопорушення не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а розслідування не розпочато.

Така бездіяльність Відділення поліції № 2 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення у відповідності зі ст. 214 КПК України, чим істотно обмежує права заявника та порушує вимоги ст. 214 КПК України.

В поданій до суду скарзі просить, зобов`язати Відділення поліції № 2 Житомирського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області внести відомості за заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, яка була отримана ВП та на копії якої, відповідальною особою було зроблено відмітку про одержання.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, їх неявка, відповідно до частини третьої статті 306 КПК України, не є перешкодою для розгляду справи.

Представник заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши представника, вивчивши та дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, оцінивши докази окремо та в сукупності, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 04 квітня 2024 року представник Попільнянського кооперативного ринку звернувся до Відділення поліції № 2 Житомирського РУП ГУ НП в Житомирській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Звернення отримано Відділенням поліції № 2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області та зареєстроване в інформаційно технологічній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» за №1279, що підтверджується рапортом інспектора - чергового відділення поліції № 2 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області від 04 квітня 2024 року, як інша подія.

Однак відомості про них до ЄРДР внесено не було, згідно наданих Відділенням поліції№ 2Житомирського районногоуправління поліціїГУНП вЖитомирській області матеріалів зареєстрованих в ІТС ІПНП (журналі ЄО) Відділення поліції№ 2Житомирського районногоуправління поліціїГУНП вЖитомирській області від 04 квітня 2024 року №1279, рішення за заявою не прийнято.

Таким чином, в порушення вимог статті 214 КПК України, слідчим відомості відповідно до заяви про вчинення кримінального правопорушення невідкладно не пізніше 24 годин не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочато розслідування.

Бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі: ЄРДР) у визначений КПК України строк, є видом бездіяльності, оскарження якої допускається відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК.

Статтею 214 КПК Українизакріплено обов`язок слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Відповідно до частини 4 статті 214 КПК Українислідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Обов`язок слідчого або прокурора внесення заяви (повідомлення) до ЄРДР не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, однак подана заява має містити виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» (лист від 12.01.2017 № 9-49/0/4-17), під час розгляду скарг на бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, слідчим суддям необхідно враховувати, щоКПКдійсно передбачає внесення до ЄРДР відомостей на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень.

Разом з тим слід враховувати, що на цьому етапі розвитку правових відносин щодо ймовірного вчинення діяння, відповідальність за яке встановленаКК, не достатньо об`єктивних даних навіть для попередньої констатації наявності або відсутності ознак складу злочину. Саме тому апелювати на цьому етапі до положеньст. 2 КК, яка визначає підставу кримінальної відповідальності, недоцільно.

Згідно з п.1.2 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженогонаказом Генерального прокурора України від 06.04.2016року №139, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5статті 214 КПК України, зокрема, мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Аналіз положеньчастини 5 статті 214 КПК України, яка зазначає зміст відомостей, що вносяться до ЄРДР, дає можливість дійти висновку про те, що особа, яка звернулась з відповідною заявою, зобов`язана викласти в ній обставини таким чином, щоб орган, до якого надійшла така заява, мав можливість переконатись в тому, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення і вчинено саме кримінальне правопорушення, а не лише таке існує в уяві особи, яка звернулась з повідомленням.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР.

Пунктом 3.1. «Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань», затвердженогоНаказом Генеральної прокуратури України 06 квітня 2016 року № 139та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2016 року за № 680/28810, унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначенихКПК Українита цим Положенням, а саме про заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений частиною першоюстатті 214 КПК України.

Зазначені вище обставини свідчать, що скарга на бездіяльність слідчого Відділення поліції№2ЖитомирськогоРУПГУНП вЖитомирськійобласті, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.214, 303,304,306,307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Попільнянського кооперативного ринку бездіяльність слідчого Відділення поліції№2ЖитомирськогоРУПГУНП вЖитомирськійобласті, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Відділення поліції№ 2Житомирського районногоуправління поліціїГУНП вЖитомирській області відповідно до вимог статті 214КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою (повідомленням) Попільнянського кооперативного ринку, зареєстрованого в ІТС ІПНП (журналі ЄО) відділення поліції№ 2Житомирського районногоуправління поліціїГУНП вЖитомирській області 04 квітня 2024 року за №1279 та розпочати досудове розслідування.

Ухвалу для виконання направити до СВ Відділення поліції № 2 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області.

Копію ухвали для відома направити прокурору Попільнянського відділу Коростишівської окружної прокуратури.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Попільнянського

районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118375039
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —288/885/24

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні