Ухвала
від 15.04.2024 по справі 372/1435/22
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1435/22

2/368/75/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" квітня 2024 р. м. Кагарлик Київської області

Кагарлицький районнийсуд Київської області в складі:

Головуючий - суддя Закаблук О.В.

При секретарі - Токовенко Н.О.

З участі сторін процесу:

Сторона позивача:

Позивач - ОСОБА_1 .

Представник позивача - адвокат Волощенко В.І.

-розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «РОЗА Л», - про визнання Додаткової угоди до договору оренди землі недійсною, витребування земельної ділянки з незаконного чужого користування, суд, -

В С Т А Н О В И В :

13.06.2022року на адресу Обухівського районного суду Київської області надійшла позовназаява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «РОЗА Л», - про визнання Додаткової угоди до договору оренди землі недійсною, витребування земельної ділянки з незаконного чужого користування, (Том № 1, а.с., 2 9), в прохальній частині якої суд просить суд винести судове рішення, на підставі якого:

1. Прийняти дану позовну заяву до розгляду.

2. Визнати недійсною Угоду номер та серія б/н від 04.02.2018 року про збільшення терміну дії договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер 3222287200:05:309:0049, загальною площею 3,6740 га, яка розміщена на території Ставівської сільської ради Кагарлицького району Київської області та витребувати земельну ділянку кадастровий номер 3222287200:05:309:0049 з незаконного чужого володіння.

Позовні вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви, позивач в мотивувальній частині позовної заяви обгрунтовує наступними обставинами справи та нормами права:

01 червня 2022 року Громадянин України ОСОБА_1 (в подальшому Позивач), звернувся до Адвокатського бюро «Волощенко та Партнери» за наданням консультаційної правової допомоги, з питань розпорядження земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049, що належить йому на підставі права власності та була передана Позивачем в оренду TOB «РОЗА-JI» (в подальшому - Відповідач), згідно Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року.

Конкретною підставою для звернення Позивача, була відсутність відповіді з боку Відповідача на лист-повідомлення від 10.01.2022 року, щодо відмови від поновлення (продовження) орендних відносин за договором оренди земельної ділянки серія та номер: б/н від 04 травня 2015 року та лист-вимогу від 13.04.2022 року, щодо закінчення терміну договору та повернення земельної ділянки переданої за договором оренди земельної ділянки серія та номер: б/н від 04 травня 2015 року.

З метою надання правової допомоги, адвокатом Волощенко В.І. було отримано інформаційну довідку з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку кадастровий номер 3222287200:05:309:0049, загальною площею 3,6740 га, яка розміщена на території Ставівеької сільської ради Кагарлицького району Київської області та належить Громадянину України ОСОБА_1 на підставі права власності.

Так, 01 червня 2022 року на підставі отриманої інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земёльну ділянку, ОСОБА_1 було роз`яснено та доведено до відома, що за земельною ділянкою, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049, котра належить йому на праві власності, 04.02.2018 року була укладена та зареєстрована Угода номер та серія б/н від 04.02.2018 року про збільшення терміну дії договору оренди земельної ділянки № Б/Н від 04 травня 2015 року з Товариством з обмеженою відповідальністю «РОЗА-Л», за умовами якої, термін дії договору оренди землі був збільшений на 10 (десять) років.

Підставою для внесення запису (пролонгація договору оренди), визначено Угода про збільшення терміну дії номер та серія б/н 04.02.2018 року до договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар).

В свою чергу, Позивач до моменту отримання інформаційної довідки не володів інформацією щодо наявності вищевказаної Додаткової угоди номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі, котра стала підставою для внесення відповідного запису до реєстру речових прав, щодо пролонгації відповідного Договору оренди землі.

Після роз`яснення ОСОБА_1 про наявність Угоди про пролонгацію Договору оренди землі, Позивач зазначив, що про наявність Додаткової угоди йому не було відомо аж до моменту отримання витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно від оі червня 2022 року, жодних угод про продовження терміну дії договору Позивач не підписував.

Тобто, Позивач Угоду про збільшення терміну дії договору оренди землі не підписував, його підпис було підроблено іншою особою, у нього не було згоди та волевиявлення на укладення цієї Угоди, а тому слід таку угоду вважати недійсною, а реєстрацію права оренди, яке було оформленою на підставі недійсного договору підлягає скасуванню.

Обґрунтування позовних вимог з посиланням на законодавство:

- У відповідності до ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України (далі - ЗК України), Цивільним кодексом України (далі - ЦК України), цим Законом, законами України, іншими нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до положень ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 цього Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 14 ЗУ « Про оренду землі» договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Власник земельної ділянки може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору оренди землі та скасувати таку вимогу. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на земельну ділянку та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

Згідно з ч. 2 ст. 207 Цивільного кодексу України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 202 ЦК України).

За змістом ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Виходячи з вищевикладеного, правочин, як вольова дія, являє собою поєднання волі та волевиявлення, які повинні бути взаємними та двосторонніми. Воля сторін полягає в їхній згоді взяти на себе певні обов`язки, вона повинна бути взаємною, двосторонньою і спрямованою на досягнення певної мети.

Таким чином, підпис є обов`язковим реквізитом правочину. вчиненого в письмовій формі. Наявність підписів підтверджує намір учасників правочину і є доказом їх волевиявлення.

Крім того, волевиявлення є важливим чинником, без якого неможливе вчинення правочину, що узгоджується зі свободою договору, встановлено ст. 627 ЦК України.

Частиною 1 статті 215 ЦК України зазначено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Як роз`яснив Пленум Верховного суду України в п.8 Постанови від об листопада 2009 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», відповідно до частини першої статті 215 ЦК ( 435-15 ) підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК, саме на момент вчинення правочину.

За приписами ст. 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Відповідно до ч.і ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Згідно зі ч. 3 ст. 26 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» у разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цього Закону.

З наведеного випливає, що у разі набрання рішенням суду законної сили в частині визнання додаткової угоди до договору оренди недійсним, Позивач буде мати право звернутись до державного реєстратора із заявою про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, а у випадку отримання відмови у цьому - оскаржити це рішення державного реєстратора у встановленому законом порядку.

Щодо підроблення підпису:

Так як Позивач Додаткову угоду не підписував, його підпис було підроблено іншою особою, тобто у нього не було згоди та волевиявлення на укладення цієї Додаткової угоди, а тому слід таку угоду вважати недійсною, а реєстрацію права оренди оформленою на підставі недійсного договору підлягає скасуванню.

В Постанові Верховного Суду України від 22.04.2015 у справі № 6-48ЦСІ5, в якій Судова палата у цивільних справах переглянувши ухвалу ВССУ від 12.11.2014 у справі за позовом фізичної особи про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та витребування земельної ділянки, крім іншого, дійшла такого висновку: «Судам під час розгляду справи встановлено, що спірний договір, укладений від імені позивача, підписаний не ним, а іншою особою. Таким чином, спірний договір був укладений без волевиявлення ОСОБА_9, а тому суди дійшли правильного висновку про недійсність спірного договору на підставі частини третьої статті 203 та частини першої статті 215 ЦК України».

Вказана позиція щодо недійсності договору, підпис в якому здійснено іншою особою, ніж стороною договору (встановлення факту відсутності волевиявлення особи на укладення договору), знаходила своє неодноразове відтворення в подібних висновках Верховного Суду (наприклад, постанови від 11.06.2020 у справі № 141/875/17-ц, від 19.05.2020 у справі № 624/600/16-ц, від 03.07.2019 у справі № 201/13235/15-ц, від її.об.2018 у справі № 916/613/17 та ін.).

При цьому суди, дійшовши висновку про доведеність позовних вимог у частині недійсності договору (внаслідок його підписання невстановленою особою), також задовольняли позовні вимоги, пов`язані з його недійсністю, як наприклад, зобов`язання повернути майно власнику (постанова Верховного Суду від 03.04.2019 у справі № 479/1049/16-Ц).

Щодо питання про компенсацію витрат на правничу допомогу:

Стаття 59 Конституції гарантує кожному право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з п.п. 1, 2 та 6 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» видами адвокатської діяльності є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Водночас, за змістом ст. 1 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» правова допомога - надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їх відновлення у разі порушення.

Згідно з п. 3.2 рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 № 23-рп/2009 у справі № 1-23/2009, яке відповідно до ст. 151-2 Конституції України є обов`язковим, остаточним і не може бути оскаржено, зазначено, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права.

Отже, з викладеного слідує, що до правової допомоги належать: консультації та роз`яснення з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру; представництво тощо.

Конституційний Суд України зазначив і про те, що гарантування кожному права на правову допомогу в контексті ч. 2 ст. з, ст. 59 Конституції України покладає на державу відповідні обов`язки щодо забезпечення особи правовою допомогою належного рівня. Такі обов`язки обумовлюють необхідність визначення в законах України, інших правових актах порядку, умов і способів надання цієї допомоги. Проте не всі галузеві закони України, зокрема процесуальні кодекси, містять приписи, спрямовані на реалізацію такого права, що може призвести до обмеження чи звуження змісту та обсягу права кожного на правову допомогу.

Частиною 2 статті 15 Цивільного процесуального кодексу України визначено що Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.

Частина 2 статті 137 Цивільного процесуального кодексу України встановлює, що для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу та їх відшкодування за рахунок опонента у судовому процесі, сторонам необхідно надати суду такі докази:

- договір про надання правничої допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.);

- документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження та ін.);

- докази щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт (акти наданих послуг, акти виконаних робіт та ін.);

- інші документи, що підтверджують обсяг, вартість наданих послуг або витрати адвоката, необхідні для надання правничої допомоги.

В свою чергу надає до суду у якості додатків, орієнтовний попередній розрахунок судових витрат та витрат на правничу допомогу, які Позивач вже поніс та планує понести у зв`язку з розглядом справи в суді, а також документи що підтверджують повноваження представника.

Згідно імперативних присів ст. 41 Конституції України право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 152 ЗК України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю. Захист прав громадян на розпорядження земельними ділянками здійснюється, зокрема шляхом визнання угоди недійсною та застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ст. ст. 4, 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Шляхом пред`явлення даного позову, Позивач надає підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч. і ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 2 статті 27 ЦПК України визначено, Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Зважаючи на той факт, що місце реєстрації Відповідача згідно з даними ЄДРПОУ визначено за адресою: АДРЕСА_1 , позов пред`явлено за територіальною підсудністю до Обухівського районного суду Київської області.

Враховуючи всі вищенаведені доводи та факти, керуючись, ст. 1166, 1187, 1188, 1194, Цивільного кодексу України, ст. 4,15,184 Цивільного процесуального кодексу України, - позивач просить суд задовольнити вимоги, викладені в прохальній частині позовної заяви.

13.06.2022року автоматизованою системою документообігу суду на підставі п. 15.4) Перехідних Положень ЦПК України для розгляду даної справи по суті було обрана суддя Обухівського районного суду Київської області Сташеків Т.Г., присвоєно справа № 372/1435/22, провадження № 2 103/22, (Том № 1, а.с., 28).

17.06.2022року Обухівським районним судом Київської області (під головуванням судді цього ж суду Сташків Т.Г.), - винесено ухвалу, згідно з якою дану справу направлено за підсудністю до Кагарлицького районного суду Київської області, (Том № 1, а.с., 29 30).

25.10.2022року дана справа надійшла на адресу Кагарлицького районного суду Київської області, (Том № 1, а.с., 39).

09.11.2022року автоматизованою системою документообігу суду на підставі п. 15.4) Перехідних Положень ЦПК України для розгляду даної справи по суті був визначений суддя Кагарлицького районного суду Закаблук О.В., (а.с., 42), присвоєно справа № 372/1435/22, провадження № 2/368/478/22.

09.11.2022року Кагарлицьким районним судом на підставі ст.ст. 175, 177, 185, 187, 260 ЦПК України винесено ухвалу про відкриття провадження у справі, прийнято процесуальне рішення про слухання справи в порядку загального позовного проваджененя, призначено справу до підготовчого судового засідання на 16 год. 00 хв. 30.11.2022 року, (Том № 1, а.с., 43 44).

30.11.2022 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшло письмове клопотання позивача про витребування доказів, (Том № 1, а.с., 50 54), в якому позивач просить суд винести судове рішення у виді ухвали, згідно якої:

1. Прийняти клопотання про витребування доказів;

2. Витребувати у Товариства обмеженою відповідальністю "Роза-Л", код ЄДРПОУ: 39633783, (08707, Київська обл., Обухівський р-н, село Перше Травня, вул. П. Гудима, будинок 23), - оригінали документів, а саме:

- Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «РОЗА Л» (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер: 3222287200:05:309:0049;

- Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня року на підставі, якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

- Первинні бухгалтерські документи за підписом ОСОБА_1 , що посвідчують отримання орендної плати по договору оренди землі за договором б/н від 04 травня 2015 року;

3. Витребувати у Відділі державної реєстрації Ржищівської міської територіальної громади (09230, Київська обл., Обухівським р-н, м. Ржищів, вул. Соборна 15/2) оригінали документів, а саме:

- Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер: 3222287200:05:309:0049;

- Додаткову угоду номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049.

30.11.2022року проведення підготовчого судового засідання відкладлено на 15 год. 00 хв. 09.01.2023 року в зв`язку з неявкою сторін.

08.12.2022 року Кагарлицьким районним судом було здійснено запит до відповідача, - ТОВ «РОЗА Л», (Том № 1, а.с., 59), в якій суд вимагав від відповідача надати на адресу суду наступні документи:

1. Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" щодо аренди земельної ділянки, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

2. Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

3. Первинні бухгалтерські документи за підписом ОСОБА_1 , що посвідчуюють отримання орендної плати по договору оренди землі за договором від 04 травня 2015 року.

09.01.2023 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської області надійшло письмове клопотання позивача про витребування доказів, (Том № 1, а.с., 63 66), в якому позивач просить суд винести судове рішення у виді ухвали, згідно якої:

1. Прийняти клопотання про витребування доказів;

2. Витребувати у Товариства обмеженою відповідальністю "Роза-Л", код ЄДРПОУ: 39633783, (08707, Київська обл., Обухівський р-н, село Перше Травня, вул. П. Гудима, будинок 23), - оригінали документів, а саме:

- Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, укладеного між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «РОЗА Л» (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер: 3222287200:05:309:0049;

- Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року на підставі, якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

3. Витребувати у Відділі державної реєстрації Ржищівської міської територіальної громади (09230, Київська обл., Обухівським р-н, м. Ржищів, вул. Соборна 15/2) оригінали документів, а саме:

- Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер: 3222287200:05:309:0049;

- Додаткову угоду номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049.

09.01.2023 року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 09 год. 00 хв. 24.01.2023 року в зв`язку з клопотанням представника відповідача, (Том № 1, а.с., 71 72).

24.01.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 15 год. 00 хв. 22.02.2023 року в зв`язку з неявкою сторін по справі, (Том № 1, а.с., 76).

31.01.2023 року Кагарлицьким районним судом було здійснено другий запит до відповідача, - ТОВ «РОЗА Л», (Том № 1, а.с., 78), в якій суд вимагав від відповідача надати на адресу суду наступні документи:

1. Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" щодо аренди земельної ділянки, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

2. Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

3. Первинні бухгалтерські документи за підписом ОСОБА_1 , що посвідчуюють отримання орендної плати по договору оренди землі за договором від 04 травня 2015 року.

22.02.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 09 год. 00 хв. 15.03.2023 року в зв`язку з неявкою сторін по справі, (Том № 1, а.с., 88).

22.02.2023 року Кагарлицьким районним судом було здійснено третій запит до відповідача, - ТОВ «РОЗА Л», (Том № 1, а.с., 90), в якій суд вимагав від відповідача надати на адресу суду наступні документи:

1. Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" щодо аренди земельної ділянки, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

2. Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

3. Первинні бухгалтерські документи за підписом ОСОБА_1 , що посвідчуюють отримання орендної плати по договору оренди землі за договором від 04 травня 2015 року.

15.03.2023року в підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 16 год. 00 хв. 10.04.2023 року, (Том № 1, а.с., 92 93).

10.04.2023 року на адресу Кагарлицького районного суду Київської облсті надійшла уточнена позовна заява позивача, (Том № 1, а.с., 99 102), в якій позивач просить суд винести рішення, на підставі якої:

1. Прийняти дану позовну заяву до розгляду.

2. Визнати недійсною Угоду номер та серія б/н від 04.02.2018 року про збільшення терміну дії договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, укладеноу між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер: 3222287200:05:309:0049, загальною площею 3,6740 га, яка розміщена на території Ставівської сільської ради Кагарлицького району Київської області, та витребувати земельну ділянку кадастровий номер 3222287200:05:309:0049 з незаконного чужого володіння.

10.04.2023 року в підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 17 год. 00 хв. 25.04.2023 року, (Том № 1, а.с., 106 108).

25.04.2023року справа була знята з розгляду, в зв`язку з перебуванням головуючого судді в нарадчій кімнаті в кримінальній справі № 375/67/22, призначено наступне підготовче судове засідання на 16 год. 00 хв. 24.05.2023 року, (Том № 1, а.с., 113).

24.05.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 12 год. 00 хв. 21.06.2023 року в зв`язку з неявкою сторін по справі, (Том № 1, а.с., 119).

21.06.2023року проведення підготовчого судового засіданн відкладено на 11 год. 00 хв. 24.07.2023 року в зв`язку зщ неявкою сторін по справі, ( Том № 1, а.с., 127).

24.07.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 14 год. 00 хв. 04.10.2023 року в зв`язку з неявкою сторін по справі, (Том № 1, а.с., 133).

04.10.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 14 год. 00 хв. 08.11.2023 року в зв`язку з клопотанням представника відповідача, (Том № 1, а.с., 143).

08.11.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 09 год. 00 хв.ю 07.12.2023 року в зв`язку з клопотанням представника позивача, (Том № 1, а.с., 154).

07.12.2023року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 15 год. 00 хв. 29.01.2023 року в зв`язку з неявкою сторін, (Том № 1, а.с., 158).

29.01.2024 року на адресу Кагарлицького районного суду надійшло письмове клопотання позивача про витребування доказів, (Том № 1, а.с., 166 167), в якому позивач просить суд винести судове рішення у виді ухвали, на підставі якого:

1. Прийняти клопотання про витребування доказів;

2. Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Роза-Л", код ЄДРПОУ: 39633783 (08707, Київська обл., Обухівський р-н, село Перше Травня, вул. П. Гудима, будинок - 23) оригінали документів, а саме:

- Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

- Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

3. Витребувати у Відділі державної реєстрації Ржищівської міської територіальної громади (09230, Київська обл., Обухівський р-н, м. Ржищів, вул. Соборна 15/2), оригінали документів, а саме:

- Договір оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-П" (Орендар), щодо земельної ділянки площею, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049; - Додаткову угоду, номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

4. Витребувати у Обухівській Районній Державній Адміністрації (Код ЄДРПОУ: 04054725. Адреса: 08700, Київська обл., м. Обухів, вул. Малишка, 10) оригінали документів, а саме:

1. Договір оренди землі № б/н від 04 травня 2015 року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер 3222287200:05:309:0049; 2. Додаткову угоду номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

29.01.2024року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 10 год. 00 хв. 06.03.2024 року в зв`язку з неявкою сторін, (Том № 1, а.с., 168).

06.03.2024року проведення підготовчого судового засідання відкладено на 11 год. 00 хв. 15.04.2024 року в зв`язку з клопотанням представника відповідача, (Том № 1, а.с., 176).

В підготовчомусудоворму засіданні,яке відбулося15.04.2024року,позивач ОСОБА_1 підтримав утоічнене клопотання про витребування доказів.

В підготовчому судоворму засіданні, яке відбулося 15.04.2024 року, представник позивача ОСОБА_1 , -адвокат ВолощенкоВ.І. підтримав уточнене клопотання про витребування доказів, відмовившись лише від витребування таких доказів від Ржищівської міської територіальної громади, так як зазначив, що таких доказів у вищевказаній установі немає, а вони знаходяться в Обухівській РДА.

В підготовчому судовому засіданні, яке відбулося 15.04.2024 року, представник відповідача ТОВ «РОЗА Л», - адвокат Клапчук Ф.П., - не заперечував проти задоволення уточненого клопотання сторони позивача про витребування доказів.

Суд,Ю вислухавши сторону позивача (позивача, його представника) про витребюування доказів, вислухавши представника відповідача, який не зеперечував проти задоволення клопотання, дослідивши матеріали справи (в частині, що стосується необхідності витребування доказів), приходить до висновку щодо задоволення уточненого клопотання сторони позивача про витребування доказів, - шляхом винесення судового рішення у виді ухвали, як окремого процесуального документу (з постановленням в нарадчій кімнаті), обгрунтовуючи своєж рішення наступним.

Фактичні обставини справи, встановлені в судовому засіданні, та застосування до них норм права:

- Так, як вбачається з матеріалів справи та позиції сторони позивача, -01червня 2022року на підставі отриманої інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, - ОСОБА_1 (відповідачуу справі) було роз`яснено та доведено до відома (сталовідомо),що заземельною ділянкою, кадастровий номер 3222287200:05:309:0049, котра належить йому на праві приватної власності, - 04.02.2018 року була укладена та зареєстрована Додаткова угода номер та серія б/н від 04.02.2018 року, - про продовження договору оренди земельною ділянкою до 2032 року за Товариством з обмеженою відповідальністю «РОЗА-Л».

Підставою для внесення запису (пролонгація договору оренди), визначено Додаткова угода номер та серія б/н 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, яка укладена між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар).

В своючергу,у Позивачавідсутня додатковаугода додоговору орендиземлі б/н від 04 травня 2015 року, яка стала підставою для внесення відповідного запису про продовження терміну дії договору оренди землі, до реєстру речових прав.

Позивач стверджує, що не укладав жодних додаткових угод з Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л", що тим самим обмежує його право на належне розпорядження своєю власністю.

Так, 02.06.2022 року на адресу ТОВ « РОЗА-Л» (08707, Київська обл., Обухівський р-н, село Перше Травня, вул. П. Гудима, будинок 23) за допомогою оператора поштового зв`язку АТ «Укрпошта» було відправлено адвокатський запит про надання інформації та належних чином засвідчених копій документів, а саме:

- Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року укладеного між ОСОБА_1 (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер 3222287200:05:309:0049; Додаткової угоди номер та серія б/н від 04.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від 04 травня 2015 року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

Однак на момент подання даної заяви до суду відповідь на адвокатський запит від ТОВ «РОЗА-Л» так і не було отримано.

Відповідно до п.2. Договору, цей Договір укладено у трьох екземплярах, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий в орендаря, третій в органі, який провів його державну реєстрацію.

Згідно з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень № 9668333 від 08.05.2015 року, державним реєстратором Реєстраційної служби Ржищівського міського управління юстиції Київської області Войтенко Лесьою Валентівною було здійснено реєстраційну дію якою було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 08.05.2015 року, відповідно до якого Договір оренди землі б/н від 04.05.2015 року було продовжено до 04.05.2032 року.

Відповідно, суб`єктом, який провів державну реєстрацію Додаткової угоди Договору оренди землі б/н від є Реєстраційна служба Ржищівського міського управління юстиції Київської області.

У зв`язкуз ліквідацієюДержавної реєстраційноїслужби тапередачі органаммісцевого самоврядуваннячастини їїфункцій,на підставіПостанови КабінетуМіністрів України«Питання оптимізаціїдіяльності центральнихорганів виконавчоївлади системиюстиції» від21січня 2015року №17,суб`єктом уякого знаходитьсяекземпляр даноїугоди єВідділ державноїреєстрації Ржищівськоїміської територіальноїгромади (09230, Київська обл., Обухівський р-н, м. Ржищів, вул. Соборна 15/2).

Під час здійснення реорганізації, Відділом державної реєстрації Ржищівської міської територіальної громади було передано оригінали документів до Кагарлицької РДА, яка в свою чергу підпорядкована Обухівській РДА Київської області, якій і були передані документи, які цікавлять суд.

У п. 1 розділу 8 Наказу Міністерства юстиції «Про затвердження Порядку формування та зберігання реєстраційних справ» від 18.11.2016 року зазначається, що доступ до документів реєстраційної справи відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та статті 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» забезпечує посадова особа із зберігання реєстраційних справ відповідного суб`єкта, що забезпечує зберігання реєстраційних справ.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом.

Суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи, у паперовій та електронній формі у разі їх відсутності в Єдиному державному реєстрі. Копії документів у паперовій формі повинні бути пронумеровані, прошиті та завірені печаткою. До реєстраційної справи долучаються копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також копія опису вилучених документів.

З метоювстановлення істиниу розглядісправи,Позивачем напідтвердження викладениху позовнійзаяві вимог,планується поданнядо судуклопотання пропроведення судовоїпочеркознавчої експертизипідписів надодатковій угодідо договоруоренди договоріоренди земліта первиннихбухгалтерських документах.

Однак, для проведення даного виду експертизи необхідні оригінали вищевказаних документів, котрі знаходяться у Відповідача та Обухівській Районній Державній Адміністрації.

Разом з тим, суд вважає, що Позивач об`є\ктивно позбавлений можливості подати дані документи в оригінальних примірниках, і, з огляду на обставини справи, - такі документи можуть бути витребувані виключно ухвалою суду.

Згідно ч.ч. 1 3 ст. 84 ЦПК України:

1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

2. У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

3. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи вищевикладене, суд констатуе наступне:

- сторона позивача об`єктивно позбавлена можливості надати на адресу суду для приєднання до матеріалів справи докази, які слід витребувати на підставі даної ухвали, в той же час суд вважає, що оригінали документів, які слід витребувати на підставі даної ухвали, - є важливими доказами у справі, оскільки вони необхідні для проведення судової почеркознавчої експертизи в рамках даного цивільного провадження, та яка може підтвердити факт підроблення підпису Позивача на Додатковій угоді номер та серія б/н від од.02.2018 року до Договору оренди землі б/н від од травня 2015 року, - шо і стало підставою для звернення до суду з позовною заявою, або спростувати таке твердження позивача;

- сторона відповідача об`єктивно ігнорує не тільки вимогу позивача про надання оригіналу угод, але і ігнорує повністю вимоги суду про надання таких документів (судом було направлено на адресу відповідача тричі запити про витребування оригіналів документів, але сторона відповідача ніяким чином не відреагувала на вимогу суду), а тому суд вважає, що такі документи мають бути витребувані судом на підставі судового рішення у виді ухвали, яка підлягає до виконання.

Враховуючи вищевикладене,керуючись ст. 84, п. 1 ч. 1 ст. 258, ст. 259 261, 263, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Уточнене клопотання сторони позивача про витребування доказів, - задовольнити.

Зобов`язати Товариствоз обмеженоювідповідальністю "Роза-Л", код ЄДРПОУ: 39633783 (08707, Київська обл., Обухівський р-н, село Перше Травня, вул. П. Гудима, будинок - 23) в строкдо 14.05.2024року надатина адресуКагарлицького районногосуду Київськоїобласті (Київська область, Обухівський район, м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, 3), оригінали документів, а саме:

-Договір орендиземлі,№ б/нвід 04травня 2015року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельної ділянки площею кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

-Додаткову угоду,номер тасерія б/нвід 04.02.2018року -до Договоруоренди земліб/нвід 04травня 2015року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049;

-Первинні бухгалтерськідокументи запідписом ОСОБА_1 ,що посвідчуютьотримання орендноїплати по договору оренди землі за договором б/н від 04 травня 2015 року.

Зобов`язати відповідальнихпосадових осібОбухівської РайонноїДержавної Адміністрації (Код ЄДРПОУ: 04054725. Адреса: 08700, Київська обл., м. Обухів, вул. Малишка, 10), в строкдо 14.05.2024року надатина адресуКагарлицького районногосуду Київськоїобласті (Київська область, Обухівський район, м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, 3), оригінали документів, а саме:

-Договір орендиземлі №б/нвід 04травня 2015року, який укладено між ОСОБА_1 (Орендодавець), та Товариством з обмеженою відповідальністю "Роза-Л" (Орендар), щодо земельноїділянки площеюкадастровий номер3222287200:05:309:0049;

-Додаткову угодуномер тасерія б/нвід 04.02.2018року,-до Договоруоренди земліб/нвід 04травня 2015року, на підставі якої було продовжено строкове платне користування земельною ділянкою кадастровий номер 3222287200:05:309:0049.

В зв`язку з витребуванням доказів у справі, - оголосити перерву в підготовчому судовому засіданні до 09 год. 00 хв. 15.05.2024 року.

Ухвала в частині витребування доказів та оголошення перерви окремо відрішення суду в порядку, який передбачений ст. 353 ЦПК України, - апеляційному оскарженню не підлягає, на неї може бути подана апеляційна скарга в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 353 ЦПК України.

Суддя: О.В. Закаблук

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118375760
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання Додаткової угоди до договору оренди землі недійсною, витребування земельної ділянки з незаконного чужого користування, суд

Судовий реєстр по справі —372/1435/22

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 16.06.2022

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні