Ухвала
від 11.04.2024 по справі 757/15918/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15918/24-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 ,, захисника-адвоката: ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурора третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про продовження строку тримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом, -

ВСТАНОВИВ:

09.04.2024 старший групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурор третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , звернувся з клопотанням до слідчого судді про продовження строку тримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст.191, ч. 5 ст.191, ч. 3 ст. 209,ч.1 ст.388, ч.5 ст.27 ч.2 ст.28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у липні 2017 року, більш точний час та місце досудовим розслідуванням встановити не вдалося, у невстановлених на сьогодні осіб виник злочинний умисел, спрямований на незаконне власне збагачення шляхом вчинення корисливих злочинів, підроблення документів, використання підроблених документів, внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації нерухомого майна, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, розтрату чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у складі організованої групи в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2017 році, більш точний час та місце стороною обвинувачення не з`ясовані, не встановлені на сьогодні особи розробили та узгодили між собою злочинний план, спрямований на вчинення злочинів, пов`язаних із розтратою майна в особливо великих розмірах, яке перебувало у володінні та користуванні Акціонерного товариства «Комерційний банк «Земельний капітал» (код ЄДРПОУ 20280450) (далі - АТ «КБ «Земельний капітал»), зокрема коштів клієнтів та вкладників зазначеної банківської установи, шляхом укладення договорів про надання завідомо безповоротних кредитів.

Ураховуючи викладене, ОСОБА_5 вчинив пособництво у розтраті коштами АТ «КБ «Земельний капітал», скоєному організованою групою осіб, в особливо великих розмірах, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Встановлено, що директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи на виконання вказівок невстановлених на даний час осіб в тому числі з числа посадових осіб АТ «КБ «Земельний капітал», з метою надання іншим співучасникам засобів вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із заволодінням коштами АТ «КБ «Земельний капітал», наданими юридичним особам в якості кредитів, будучи службовою особою в силу покладених на нього організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, вчинив службове підроблення за наступних обставин.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 призначений оцінювачем та генеральним директором у ТБ «Дніпропетровська Універсальна» статутом якої визначено предмет діяльності підприємства, в тому числі оцінку об`єктів нерухомого майна.

ОСОБА_5 як оцінювач здійснює свою діяльність на підставі: сертифікату суб`єкта оцінної діяльності № 19/18 від 18.01.2018 видане Фондом державного майна України; кваліфікаційного свідоцтва оцінювача серії НОМЕР_1 видане Фондом державного майна України та Придніпровською Державною академією будівництва та архітектури від 25.04.2009.

Відповідно до свідоцтва від 10.12.2012 № 9533, виданого Фондом державного майна України, інформація про ОСОБА_5 як про оцінювача включена до Державного реєстру оцінювачів та суб`єктів оціночної діяльності.

Крім того, ОСОБА_5 пройшов підвищення кваліфікації оцінювача за напрямом оцінки майна: «Оцінка об?єктів у матеріальній формі» та спеціалізацією в межах напряму, у числі інших, - «Оцінка нерухомих речей (нерухомого майна, нерухомості), у тому числі земельних ділянок та майнових прав на них», за результатами чого отримав відповідне посвідчення від 24.10.2018 серії МФ № 0452-ПК, видане Фондом державного майна України та ТОВ «Формула вартості».

Таким чином ОСОБА_5 станом на 2018 рік мав більше ніж десятирічний досвід роботи оцінювачем та пройшов підвищення кваліфікації.

При цьому оцінювач з експертної грошової оцінки нерухомого майна відповідно до вимог ст.ст. 4, 29, 31 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», маючи права щодо доступу до майна, яке оцінюється, документації та іншої інформації, яка є необхідною та має суттєве значення для оцінки, отримання роз`яснення та додаткових відомостей, необхідних для проведення оцінки майна та складання звіту про оцінку майна, від замовника оцінки та інших осіб, відмови від проведення оцінки майна у разі виникнення обставин, які перешкоджають проведенню об`єктивної оцінки, повинен здійснювати об`єктивну оцінку майна на основі принципу законності, додержання законів України, інших нормативно-правових актів у сфері оцінки, єдності методологічного та інформаційного простору у сфері оцінки нерухомості та зобов`язаний забезпечувати об`єктивність оцінки майна.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що 27.08.2018 з 09 год 56 хв по 15 год 10 хв, на підставі договору № 281-НД/18 від 27.08.2018 на проведення оцінки начебто укладеного з ОСОБА_6 , генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_5 , будучи достовірно обізнаними із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену йому роль пособника, яка полягала в проведенні фіктивної оцінки неіснуючого предмета застави в тому числі для приховання та маскування злочинів пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», перебуваючи у не встановленому досудовим розслідуванням місці, маючи відповідну кваліфікацію, знання та досвід в галузі оцінювання, а отже розуміючи значення своїх дій діючи умисно, достовірно знаючи про відсутність об`єкту нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) провів його фіктивну експертну грошову оцінку, та підписав завідомо неправдивий звіт «Про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3), загальною площею 1842, кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В)» визначивши, що ринкова вартість вказаного неіснуючого нерухомого майна станом на 27.08.2018 становила 74 881 020,00 грн (без урахування податку на додану вартість, далі - без ПДВ).

Так, на сторінці 6 вказаного звіту зазначено, що оцінювач особисто оглянув об`єкт оцінки та провів його фотографування. На 17 сторінці звіту зазначено, що візуальний огляд здійснювався 27.08.2018 у денний час доби, при денному та штучному освітленні. На 32 сторінці звіту містяться фотографії, об`єкту оцінки зроблені оцінювачем.

Крім цього, 12.08.2019, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, на підставі договору № 292-НД/19 від 12.08.2018 на проведення оцінки начебто укладеного з ОСОБА_6 , генеральний директор та оцінювач суб`єкта оціночної діяльності ТБ «Дніпровська універсальна» ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, пов`язаного із розтратою коштами АТ «КБ «Земельний капітал», будучи достовірно обізнаними із загальним планом діяльності злочинної групи щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, достеменно знаючи що інші учасники групи виконують обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану, виконуючи відведену йому роль пособника, яка полягала в проведенні фіктивної оцінки неіснуючого предмета застави для приховання та маскування злочинів пов`язаних із розтратою майна АТ «КБ «Земельний капітал», перебуваючи у не встановленому досудовим розслідуванням місці, маючи відповідну кваліфікацію, знання та досвід в галузі оцінювання, а отже розуміючи значення своїх дій діючи умисно, достовірно знаючи про відсутність об`єкту нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) провів його фіктивну експертну грошову оцінку, та підписав завідомо неправдивий звіт «Про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3), загальною площею 1842, кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В)» визначивши, що ринкова вартість вказаного неіснуючого нерухомого майна станом на 12.08.2019 становила 74 955 181,00 грн (без урахування податку на додану вартість).

Так, на сторінці 6 вказаного звіту зазначено, що оцінювач особисто оглянув об`єкт оцінки та провів його фотографування. На 17 сторінці звіту зазначено, що візуальний огляд здійснювався 12.08.2019 у денний час доби, при денному та штучному освітленні.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями вчинив службове підроблення у складі організованої групи, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

15 лютого 2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Пирятин, Полтавської області, українцю, громадянину України, не одруженому, генеральному директору Товарної біржи «Дніпропетровська Універсальна», який зареєстрований та проживає адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Підозра ОСОБА_5 обґрунтовується наступними доказами, які здобуті стороною обвинувачення у порядку та спосіб, передбачений законодавством, зокрема:

- заявою представника АТ «КБ «Земельний капітал» від 12.01.2022;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_6 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_8 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_9 ;

- матеріалами кредитної справи ТОВ «Укрорганіка»;

- кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018;

- іпотечним договором від 27.08.2018 № 014-2018-1-І;

- анкетою-заявою ТОВ «Укрорганіка» на отримання кредиту від 14.08.2018;

- протоколами оглядів руху коштів по рахунках ТОВ «Укрорганіка», якими встановлена відсутність фінансово-господарських операцій з підприємствами щодо придбання товарів та послуг, копії договорів яких знаходились у кредитній справі ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором № 014-2018 від 14.08.2018, зокрема: ТОВ «Варанаси» (ЄДРПОУ 42096816), ТОВ «Агро-клас» (ЄДРПОУ 30926286), ПСП АФ «Перемога» (ЄДРПОУ 30708200), ТОВ «Аграрник» (ЄДРПОУ 32837277), ПСП «Зелена долина» (ЄДРПОУ 31692239), ФГ «Мирна Долина» (ЄДРПОУ 33470035), ТОВ «Фреско Груп Україна» (ЄДРПОУ 41868803), ТОВ «ВВВВ» (ЄДРПОУ 36719773), ПРАТ «Тернівське» (ЄДРПОУ 30898448), ПОСП «Гарант» (ЄДРПОУ 31148835), ТОВ «Сонях - фабрика смаку» (ЄДРПОУ 41157118), СТОВ АГРОФІРМА «Калмичанка» (ЄДРПОУ 30204757), ТОВ «СФС трейд» (ЄДРПОУ 39548253);

- відповідями ТОВ «Сонях Фабрика Смаку», ТОВ «Фреско груп», ТОВ «Агро-класс», ПОСП «Гарант», ПАТ «Тернівське» від 20.11.2023 та ФГ «Мирна долина», про відсутність взаємовідносин з ТОВ «Украоганіка»;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 27.08.2018;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 06.08.2019;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 02.09.2021;

- звітом про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) від 27.08.2018, підписаного та затвердженого генеральним директором ТД «Дніпровська універсальна», ОСОБА_5 ;

- звітом про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) від 12.08.2019, підписаного та затвердженого генеральним директором ТД «Дніпровська універсальна», ОСОБА_5 ;

- матеріалами реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення (група приміщень № НОМЕР_3) площею 1842 кв. м, розташовані у АДРЕСА_1 (літера В);

- свідоцтвом про право власності серії НОМЕР_2 , виданим 12.09.2007 Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної організації);

- технічним паспортом від 22.08.2018, виготовленим ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості», згідно якого нежитлові приміщення (група приміщень № НОМЕР_3) площею 1842 кв. м, розташовані у АДРЕСА_1 (літера В) побудовані у 2000 році;

- інформаційною довідкою комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 23.08.2018 № НЖ-2018 № 1766;

- відповідями департаменту комунальної власності м. Києва від 15.11.2021 та 19.05.2023;

- відповіддю КП КМР «КМ БТІ » від 15.02.2022;

- відповіддю ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості» від 05.06.2023;

- наказом Міністерства Юстиції України від 09.03.2019 № 695/5 «Про скасування рішень про державну реєстрацію та їх обтяжень», яким скасовано державну реєстрацію на обєкт нерухомого майна - нежилі приміщення (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) ;

- висновком комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації від 05.03.2019 за результатами розгляду скарги об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оперон» від 22.02.2019;

- інформаційно-аналітичною довідкою за результатами проведення аналізу операцій АТ «КБ «Земельний капітал» з кредитування ТОВ «Укрорганіка» від 10.03.2023;

- довідкою АТ «КБ «Земельний капітал» про розмір заборгованості;

- висновком експерта від 14.09.2023 №СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення економічної експертизи стосовно надання АТ «КБ «Земельний капітал» кредиту ТОВ «Укрорганіка»;

- висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_10 від 26.01.2023 № СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення почеркознавчої експертизи;

- висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_10 від 15.02.2023 № СЕ-19/111-23/5612-ПЧ, за результатами проведення почеркознавчої експертизи.

- іншими даними та доказами у їх сукупності.

Отже, ОСОБА_5 відповідно до ст. 12 КК України підозрюється у вчиненні злочинів різного ступень тяжкості, в тому числі особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

19.02.2024 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва до підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , у період з 22 год. 00 хв. до 6 год. 00 хв., наступного дня, в межах строку досудового розслідування, а саме до 15.04.2024.

Двомісячний строк досудового розслідування спливає 15.04.2024, однак закінчити досудове розслідування у даний строк не виявляється можливим внаслідок складності кримінального провадження, а також необхідністю виконання значного обсягу слідчих та процесуальних дій, що можуть підтвердити або спростувати повідомлену підозру і мають суттєве значення для судового розгляду.

Наразі у кримінальному провадженні необхідно:

- провести допит свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ;

- отримати відповіді з ФГВФО, ДПС, ДМС, Пенсійного фонду, Міністерства юстиції України;

- провести додатковий аналіз (перевірку) операцій АТ «КБ «Земельний капітал» з кредитування ТОВ «Укрорганіка»;

- провести пред`явлення учасників кримінальних правопорушень для впізнання;

- встановити всіх учасників вчинення кримінальних правопорушень та повідомити їм про підозру;

- встановити можливих інших свідків вчинення кримінальних правопорушень та допитати їх в якості свідка;

- визначитись з остаточною правовою кваліфікацією дій підозрюваних, їх причетності до додаткових епізодів скоєних кримінальних правопорушень та повідомити про зміну раніше повідомленої підозри;

- виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, у проведенні яких виникне необхідність;

- забезпечити надання сторонам кримінального провадження доступу до матеріалів досудового розслідування в рамках виконання вимог ст. 290 КПК України;

- скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Без виконання вищезгаданих слідчих та процесуальних дій неможливо встановити обставини, які досліджуються під час досудового слідства, а також забезпечити повноту, всебічність, об`єктивність розслідування задля подальшого притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Для проведення та завершення зазначених процесуальних дій необхідний строк не менше одного місяця.

02.04.2024 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 продовжено до 3 (трьох) місяців, тобто до 15.05.2024.

Прокурор в судовому засіданні просив клопотання задовольнити з викладених в ньому підстав.

Підозрюваний та його захисник заперечували щодо продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та просили відмовити у задоволенні вищевказаного клопотання.

Вивчивши клопотання, заслухавши пояснення прокурора, заперечення підозрюваного та його захисника, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Згідно ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У відповідності до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

Згідно зі ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Вказаною статтею передбачено, також, що строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваної, слідчим суддею враховані вимоги п.п.3 і 4 ст.5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Так, судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 від 14.09.2021 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст.191, ч. 5 ст.191, ч. 3 ст. 209,ч.1 ст.388, ч.5 ст.27 ч.2 ст.28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

15 лютого 2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Пирятин, Полтавської області, українцю, громадянину України, не одруженому, генеральному директору Товарної біржи «Дніпропетровська Універсальна», який зареєстрований та проживає адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимому, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Підозра ОСОБА_5 обґрунтовується наступними доказами, які здобуті стороною обвинувачення у порядку та спосіб, передбачений законодавством, зокрема:

- заявою представника АТ «КБ «Земельний капітал» від 12.01.2022;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_6 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_8 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_9 ;

- матеріалами кредитної справи ТОВ «Укрорганіка»;

- кредитним договором від 14.08.2018 № 014-2018;

- іпотечним договором від 27.08.2018 № 014-2018-1-І;

- анкетою-заявою ТОВ «Укрорганіка» на отримання кредиту від 14.08.2018;

- протоколами оглядів руху коштів по рахунках ТОВ «Укрорганіка», якими встановлена відсутність фінансово-господарських операцій з підприємствами щодо придбання товарів та послуг, копії договорів яких знаходились у кредитній справі ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором № 014-2018 від 14.08.2018, зокрема: ТОВ «Варанаси» (ЄДРПОУ 42096816), ТОВ «Агро-клас» (ЄДРПОУ 30926286), ПСП АФ «Перемога» (ЄДРПОУ 30708200), ТОВ «Аграрник» (ЄДРПОУ 32837277), ПСП «Зелена долина» (ЄДРПОУ 31692239), ФГ «Мирна Долина» (ЄДРПОУ 33470035), ТОВ «Фреско Груп Україна» (ЄДРПОУ 41868803), ТОВ «ВВВВ» (ЄДРПОУ 36719773), ПРАТ «Тернівське» (ЄДРПОУ 30898448), ПОСП «Гарант» (ЄДРПОУ 31148835), ТОВ «Сонях - фабрика смаку» (ЄДРПОУ 41157118), СТОВ АГРОФІРМА «Калмичанка» (ЄДРПОУ 30204757), ТОВ «СФС трейд» (ЄДРПОУ 39548253);

- відповідями ТОВ «Сонях Фабрика Смаку», ТОВ «Фреско груп», ТОВ «Агро-класс», ПОСП «Гарант», ПАТ «Тернівське» від 20.11.2023 та ФГ «Мирна долина», про відсутність взаємовідносин з ТОВ «Украоганіка»;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 27.08.2018;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 06.08.2019;

- актом перевірки стану майна та фактичної його наявності за місцем зберігання, запропонованого в заставу фізичною особою ОСОБА_6 в забезпечення кредитних зобов`язань юридичної особи ТОВ «Укрорганіка» за кредитним договором від 02.09.2021;

- звітом про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) від 27.08.2018, підписаного та затвердженого генеральним директором ТД «Дніпровська універсальна», ОСОБА_5 ;

- звітом про оцінку нежилих приміщень (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) від 12.08.2019, підписаного та затвердженого генеральним директором ТД «Дніпровська універсальна», ОСОБА_5 ;

- матеріалами реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення (група приміщень № НОМЕР_3) площею 1842 кв. м, розташовані у АДРЕСА_1 (літера В);

- свідоцтвом про право власності серії НОМЕР_2 , виданим 12.09.2007 Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної організації);

- технічним паспортом від 22.08.2018, виготовленим ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості», згідно якого нежитлові приміщення (група приміщень № НОМЕР_3) площею 1842 кв. м, розташовані у АДРЕСА_1 (літера В) побудовані у 2000 році;

- інформаційною довідкою комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» від 23.08.2018 № НЖ-2018 № 1766;

- відповідями департаменту комунальної власності м. Києва від 15.11.2021 та 19.05.2023;

- відповіддю КП КМР «КМ БТІ » від 15.02.2022;

- відповіддю ТОВ «Бюро технічної інвентаризації оформлення землі та нерухомості» від 05.06.2023;

- наказом Міністерства Юстиції України від 09.03.2019 № 695/5 «Про скасування рішень про державну реєстрацію та їх обтяжень», яким скасовано державну реєстрацію на обєкт нерухомого майна - нежилі приміщення (групи приміщень № НОМЕР_3) загальною площею 1842 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (літера В) ;

- висновком комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації від 05.03.2019 за результатами розгляду скарги об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оперон» від 22.02.2019;

- інформаційно-аналітичною довідкою за результатами проведення аналізу операцій АТ «КБ «Земельний капітал» з кредитування ТОВ «Укрорганіка» від 10.03.2023;

- довідкою АТ «КБ «Земельний капітал» про розмір заборгованості;

- висновком експерта від 14.09.2023 №СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення економічної експертизи стосовно надання АТ «КБ «Земельний капітал» кредиту ТОВ «Укрорганіка»;

- висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_10 від 26.01.2023 № СЕ-19-23/20598-ЕК, за результатами проведення почеркознавчої експертизи;

- висновком головного судового експерта сектору дослідження давності документів відділу почеркознавчих досліджень, технічного дослідження документів та обліку лабораторії криміналістичних видів досліджень Київського НДЕКЦ МВС України ОСОБА_10 від 15.02.2023 № СЕ-19/111-23/5612-ПЧ, за результатами проведення почеркознавчої експертизи.

- іншими даними та доказами у їх сукупності.

Отже, ОСОБА_5 відповідно до ст. 12 КК України підозрюється у вчиненні злочинів різного ступень тяжкості, в тому числі особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

19.02.2024 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва до підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , у період з 22 год. 00 хв. до 6 год. 00 хв., наступного дня, в межах строку досудового розслідування, а саме до 15.04.2024.

Двомісячний строк досудового розслідування спливає 15.04.2024, однак закінчити досудове розслідування у даний строк не виявляється можливим внаслідок складності кримінального провадження, а також необхідністю виконання значного обсягу слідчих та процесуальних дій, що можуть підтвердити або спростувати повідомлену підозру і мають суттєве значення для судового розгляду.

Наразі у кримінальному провадженні необхідно:

- провести допит свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ;

- отримати відповіді з ФГВФО, ДПС, ДМС, Пенсійного фонду, Міністерства юстиції України;

- провести додатковий аналіз (перевірку) операцій АТ «КБ «Земельний капітал» з кредитування ТОВ «Укрорганіка»;

- провести пред`явлення учасників кримінальних правопорушень для впізнання;

- встановити всіх учасників вчинення кримінальних правопорушень та повідомити їм про підозру;

- встановити можливих інших свідків вчинення кримінальних правопорушень та допитати їх в якості свідка;

- визначитись з остаточною правовою кваліфікацією дій підозрюваних, їх причетності до додаткових епізодів скоєних кримінальних правопорушень та повідомити про зміну раніше повідомленої підозри;

- виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, у проведенні яких виникне необхідність;

- забезпечити надання сторонам кримінального провадження доступу до матеріалів досудового розслідування в рамках виконання вимог ст. 290 КПК України;

- скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Без виконання вищезгаданих слідчих та процесуальних дій неможливо встановити обставини, які досліджуються під час досудового слідства, а також забезпечити повноту, всебічність, об`єктивність розслідування задля подальшого притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Для проведення та завершення зазначених процесуальних дій необхідний строк не менше одного місяця.

02.04.2024 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000001143 продовжено до 3 (трьох) місяців, тобто до 15.05.2024.

Так, у відповідності до стандарту доказування «поза розумним сумнівом» (рішення у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»), який застосовується при оцінці доказів, докази можуть «випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту» (рішення у справі «Коробов проти України»).

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя вважає, що дані, які вказують на обґрунтовану підозру, які навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів, містяться у долучених до матеріалів клопотання доказах, та одночасно враховує, що вказане було встановлено судами при ухваленні рішення про застосування запобіжного заходу, яке було предметом апеляційного перегляду та при вирішенні питання про продовження дії запобіжного заходу.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні прокурора та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо нього обмежувального заходу, то з огляду на наведені у клопотанні прокурора дані у слідчого судді є всі підстави для висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, інкримінованого йому стороною обвинувачення.

Вирішуючи клопотання про продовження запобіжного заходу, слідчий суддя враховує тяжкості кримінального правопорушення, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_5 , характеризуючі дані про його особу, конкретні обставини справи, мету застосування даного запобіжного заходу, приймаючи до уваги, те, що прокурором в судовому засіданні доведено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, зокрема те, що ОСОБА_5 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, надходить до висновку, що докази та обставини, на які посилається прокурор у клопотанні, дають достатні підстави слідчому судді вважати, що застосування більш м`яких запобіжних заходів не зможуть належним чином забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного (Khodorkovskiy v. Russia (Ходорковський проти Росії), § 136) та як наслідок буде порушено принцип пропорційності.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що тримання підозрюваного під домашнім арештом у період доби з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступного дня за виключенням необхідності отримання медичної допомоги та необхідності прямування до зони укриття від надзвичайних ситуацій воєнного, техногенного чи природного характеру, а саме: прибувати до слідчого, прокурора, суду у вказаному кримінальному провадженні за першою вимогою; утримуватись від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні;залишити на зберіганні у відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49 Конституції України, ст. ст. 177, 178, 181, 193, 199, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурора третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про продовження строку тримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом - задовольнити частково.

Продовжити строк застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Пирятин, Полтавської області, українця, громадянина України, не одруженого, генерального директора Товарної біржи «Дніпропетровська Універсальна», який зареєстрований та проживає адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, до 15 травня 2024 року, заборонивши йому залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступного дня за виключенням необхідності отримання медичної допомоги та необхідності прямування до зони укриття від надзвичайних ситуацій воєнного, техногенного чи природного характеру.

Продовжити в межах строку досудового розслідування до 15.05.2024 строк виконання покладених на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду у вказаному кримінальному провадженні за першою вимогою;

- утримуватись від спілкування із свідками у даному кримінальному провадженні;

- залишити на зберіганні у відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

В решті вимог клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118378482
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —757/15918/24-к

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні