Рішення
від 08.04.2024 по справі 129/203/24
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/203/24

Провадження по справі № 2/129/390/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" квітня 2024 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючої судді Бондар О.В.,

з участю секретаря Чаленко А.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Клименко І.Ф.,

заочно розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Гайсині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування Ладижинської міської ради про позбавлення батьківських прав, -

установив:

26.09.2022 р. до суду надійшла позовна заява, в якій ОСОБА_1 просить суд позбавити відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; в обґрунтування заявлених вимог вказує на такі обставини: рішенням Гайсинського районного суду від 17.03.2020 р. шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, ОСОБА_2 з донькою не проживає протягом тривалого часу з квітня 2018 р., не піклується про її стан здоров`я та не забезпечує належний фізичний та духовний розвиток дитини, не цікавиться донькою і не бере участі у її утриманні та вихованні, не виявляє до доньки щонайменшої батьківської турботи, ніяких стосунків з нею не підтримує, таким чином батько ухиляється від виховання дитини та від виконання своїх батьківських обов`язків, матір дитини ОСОБА_1 перебуває у шлюбі із ОСОБА_4 з вересня 2023 р., удвох виховують доньку позивачки ОСОБА_5 , піклуються про неї.

Позивач та представник позивача позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечили.

Відповідач в судове засідання не прибув, відзиву не подавав, належним чином у порядку ч.11 ст. 128 ЦПК України повідомлений про час і місце розгляду справи через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України не пізніше, ніж за десять днів до дати судового засідання.

Представник третьої особи ОСОБА_6 у поданій до суду заяві просила розгляд справи провести у її відсутність.

З урахуванням позицій сторін та досліджених доказів, суд визнає за необхідне позов задовольнити повністю з таких міркувань.

Встановлено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Вінниця Вінницької області, батьками в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.8); рішенням Гайсинського районного суду від 17.03.2020 р. шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано (а.с.7). Відповідно до акту обстеження умов проживання № 14 від 04.12.2023 р. ОСОБА_1 , відповідно до якого сім`я ОСОБА_1 проживає у трикімнатній квартирі, об лаштованій необхідними меблями та технікою, дитина ОСОБА_7 має окрему кімнату, в якій є ліжко, стіл для підготовки домашніх завдань, шафа для одягу; батько дитини ОСОБА_2 з квітня 2018 року проживає окремо від дитини в росії (а.с.9-10); згідно довідки № 01-40/368 від 07.12.2023 р. ОСОБА_8 є ученицею 4-А класу Ліцею №4 Ладижинської міської ради Вінницької області, батько ОСОБА_2 контакту з учбовим закладом не підтримує, із вчителями не спілкується (а.с.11); відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 ОСОБА_4 та ОСОБА_1 уклали шлюб 28.09.2023 р. (а.с.13).

Свідки ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 своїми показаннями в судовому засіданні підтвердили, що батько дитини ОСОБА_3 з донькою не проживає протягом тривалого часу з квітня 2018 р., не піклується про її стан здоров`я та не забезпечує належний фізичний та духовний розвиток дитини, не цікавиться донькою і не бере участі у її утриманні та вихованні, не виявляє до доньки щонайменшої батьківської турботи, ніяких стосунків з нею не підтримує.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Ладижинської міської ради від 26.02.2024 р. в інтересах дитини ОСОБА_3 позбавити її батька ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.25-26).

Згідно з ч. 1 ст. 3 Конвенції Організації об`єднаних націй (ООН) "Про права дитини", за якою в усіх діях щодо дітей першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (принцип верховенства інтересів дитини).

Відповідно до ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Відповідно до роз`яснень, що містяться пунктах 15, 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що розглядаючи справи даної категорії, судам слід мати на увазі, що позбавлення батьківських прав, тобто наданих батькам до досягнення дитиною повноліття прав на її виховання, захист її інтересів, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування вирішується лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи та характеру ставлення батьків до дітей.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Судом не встановлено, що відповідачу чинилися перешкоди належним чином виконувати свої батьківські обов`язки, або що відповідач не виконував і не виконує батьківські обов`язки з поважних причин.

Оскільки, рішенням Гайсинського районного суду від 17.03.2020 р. шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, ОСОБА_2 з донькою не проживає протягом тривалого часу з квітня 2018 р., не піклується про її стан здоров`я та не забезпечує належний фізичний та духовний розвиток дитини, не цікавиться донькою і не бере участі у її утриманні та вихованні, не виявляє до доньки щонайменшої батьківської турботи, ніяких стосунків з нею не підтримує, таким чином батько ухиляється від виховання дитини та від виконання своїх батьківських обов`язків, матір дитини ОСОБА_1 перебуває у шлюбі із ОСОБА_4 з вересня 2023 р., удвох виховують доньку позивачки ОСОБА_5 , піклуються про неї, то задля якнайкращого забезпечення інтересів дитини, з метою захисту її прав відповідача ОСОБА_2 необхідно позбавити батьківських прав щодо його малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з тим, суд роз`яснює сторонам, що відповідно до ч. 1 ст. 169 Сімейного кодексу України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Відповідно до ч. 4 зазначеної статті суд при поновленні батьківських прав перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Згідно ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір 1211,20 грн. необхідно стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 у зв`язку із задоволенням позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 3 Конвенції Організації об`єднаних націй (ООН) «Про права дитини», ст. 164 СК України, ст. 9, 12, 13, 81, 89, 211, 223, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 процесуальні витрати на сплату судового збору в сумі 1211,20 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення судом виготовлено 16.04.2024 р.

Суддя:

СудГайсинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118380817
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —129/203/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні