Рішення
від 10.04.2024 по справі 334/418/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 10.04.2024

Справа № 334/418/24

Провадження № 2/334/944/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Турбіної Т.Ф.,

при секретарі Шерештан О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжі цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року ОСББ «Звенигородська 18» звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на їх користь заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку у розмірі 6588,68 грн., судовий збір у сумі 3028,00 грн., 2800,00грн. витрат на правничу допомогу.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідачка зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 44,82 кв.м.

24 лютого 2021 року на загальних зборах співвласників ОСББ «Звенигородська 18» прийнято рішення, що оформлене протоколом №3 від 24.02.2021 про затвердження розміру та порядку оплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, відповідно до якого, власники житлових приміщень повинні сплачувати внески у розмірі 7,00грн. за один квадратний метр загальної площі квартири (нежитлового приміщення).

ОСББ «Звенигородська 18» забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів за утримання будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідачка у період з 01.04.2022 по 31.12.2023 отримувала житлово-комунальні послуги з утримання будинку, але не сплачувала їх.

Станом на 31.12.2023 у відповідачки утворилась заборгованість у розмірі 6588,68 грн.

Неналежне виконання відповідачкою зобов`язань порушує право позивача на одержання плати за надані послуги з управління будинком в установлений законом строк, тому просить стягнути з відповідачки заборгованість по оплаті внесків на утримання будинку за період з 01.04.2022 по 31.12.2023 у розмірі 6588,68 грн., судовий збір у сумі 3028,00грн., 2800,00 грн. витрат на правничу допомогу.

В подальшому представник позивача уточнив позовні вимоги. Просить стягнути з відповідачки заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку за період з 01.04.2022 по 31.12.2023 у розмірі 3788,68грн., судовий збір 3028,00грн. та 2800,00 грн. витрати на правничу допомогу.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву про розгляд справи без їх участі, на уточнених позовних вимогах наполягають.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не надала, з заявою про розгляд справи у її відсутності до суду не зверталася, про час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Суд вважає можливим, провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи відповідно дост. 280 ЦПК України, за відсутності відповідачки.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідачка у справі ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_3 .

Протоколом установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 від 04.11.2020 створено ОСББ «Звенигородська,18», яке зареєстроване як юридична особа Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18» 10.11.2020, що підтверджується випискою з ЄДР.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст.10Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку відноситься визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання співвласників.

Згідно зі статтею 16цього Закону об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Протоколом №3 від 24.02.2021 загальних зборів ОСББ «Звенигородська 18» затверджений розмір та порядок оплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території, відповідно до якого, власники житлових приміщень повинні сплачувати внески у розмірі 7,00 грн. за один квадратний метр загальної площі квартири (нежитлового приміщення).

Відповідно до статті 15Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» співвласники зобов`язані своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені Законом та Статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно зі статтею 17Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків та платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, а також звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки.

Відповідно до частини шостої статті 22 вказаного Закону, для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Відповідно до розрахунку заборгованості по квартирі АДРЕСА_1 , особовий рахунок НОМЕР_1 , станом на 31.12.2023 заборгованість з витрат на управління багатоквартирним будинком з 01.04.2022 склала 6588,68грн.

Під час розгляду справи в суді, а саме 08.03.2024, відповідачка сплатила частково суму боргу у розмірі 2800,00грн. Таким чином, заборгованість ОСОБА_1 по утриманню будинку та прибудинкової території становить 3788,68 грн.

Відповідно до частини шостої статті 13Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до статті 11ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, що передбачено статтею 526 ЦК України.

Згідно зі статтями 610, 611ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Встановлено, що відповідачка порушила свої зобов`язання та своєчасно не вносила плату за внески та платежі, у зв`язку з чим має заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку у розмірі 3788,68грн.

Відповідачка не спростувала вказаний розрахунок заборгованості.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку є законними та обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами по справі, тому з відповідачки підлягає стягненню на користь позивача заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку у розмірі 3788,68грн.

В частині стягнення судових витрат, суд зазначає наступне.

За змістом ч. 1 п. 1 ч. 3ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно платіжноїінструкції №8 від 12.01.2024, позивачем при подачі позовної заяви сплачено судовий збір в сумі 3028,00 грн.

Позовні вимоги позивача задоволені в повному обсязі, тому з відповідачки на користь позивача підлягає стягненню сплачений та документально підтверджений судовий збір в сумі 3028,00 грн.

Крім того, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу. Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

До складу витрат на правничу допомогу включаються: гонорар адвоката за представництво в суді; інша правнича допомога, пов`язана з підготовкою справи до розгляду; допомога, пов`язана зі збором доказів; вартість послуг помічника адвоката; інша правнича допомога, пов`язана зі справою.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи має подати (окрім договору про надання правничої допомоги) детальний опис робіт (наданих детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом (для визначення розміру гонорару, що сплачений або підлягає сплаті) та опис здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Отже, на підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу та їх відшкодування за рахунок опонента в судовому процесі сторонам необхідно надати суду такі докази: 1) договір про надання правничої допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг тощо); 2) документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження тощо); 3) докази щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт (акти наданих послуг, акти виконаних робіт та ін.); 4) інші документи, що підтверджують обсяг, вартість наданих послуг або витрати адвоката, необхідні для надання правничої допомоги.

Згідно з матеріалів справи, на підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу, позивачем надано платіжну інструкцію №9 від 12.01.2024 на суму 2800,00грн. за призначенням платежу: передоплата надання адвокатських послуг щодо стягнення заборгованості, згідно договору № 12/01/24 від 12.01.2024.

Разом з тим, у матеріалах справи відсутній сам договір про надання правничої допомоги №12/01/24 від 12.01.2024, укладений між ОСББ «Звенигородська,18» та адвокатом Мартиненко А.В., що зазначений в платіжній інструкції, на який посилається позивач в позовній заяві, та який свідчить про наявність договірних відносин між позивачем та адвокатом Мартиненко А.В. у вказаній цивільній справі.

Крім того, представником позивача не було надано доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт (акти наданих послуг, акти виконаних робіт та ін.); детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом.

У зв`язку з неподанням вказаних вище документів, суд позбавлений можливості визначити обсяг робіт виконаних адвокатом, витрачений час, вид робіт, необхідних для надання правничої допомоги), подання яких є необхідною умовою для стягнення витрат на професійну правничу допомогу.

Суд зазначає, що неподання розрахунку (детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат часу по кожному із виду робіт, необхідних для надання правничої допомоги) позбавляє іншу сторону можливості спростовувати ймовірну неспівмірність витрат на професійну правничу допомогу, що є підставою для відмови в стягненні витрат на правову допомогу.

Вказана позиція відповідає висновкам, викладеним в постанові Верховного Суду від 09 жовтня 2020 року у справі № 509/5043/17 (провадження № 61-5662св20).

Відповідно до частини першоїстатті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки відсутні належні, достатні та достовірні докази щодо підтвердження понесених відповідачем витрат на професійну правничу допомогу, тому в задоволенні позовних вимог в цій частині необхідно відмовити.

Керуючись статтями 10-13, 76-81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18», п/р НОМЕР_3 в АТ КБ «Приватбанк», ЄДРПОУ 44150890 заборгованість по сплаті внесків на утримання будинку за період з 01.04.2022 по 31.12.2023 у розмірі 3788,68грн. (три тисячі сімсот вісімдесят вісім гривень 68 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18», п/р НОМЕР_3 в АТ КБ «Приватбанк», ЄДРПОУ 44150890 судові витрати по сплаті судового збору в сумі 3028,00 гривень (три тисячі двадцять вісім гривень 00коп.). У решті вимог про стягнення судових витрат відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звенигородська 18», адреса: 69093, м. Запоріжжя, вул. Звенигородська,18, п/р НОМЕР_3 в АТ КБ «Приватбанк», ЄДРПОУ 44150890.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя: Турбіна Т. Ф.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118382920
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/418/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні