Рішення
від 03.04.2024 по справі 363/7340/23
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.04.2024 Справа № 363/7340/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді РудюкаО.Д.,

за участю секретаря БобровоїН.С.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Вишгороді в спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Озерний Край», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бережний Вадим Олександрович про стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернуся до суду з позовом про стягнення Обслуговуючого кооперативу «Озерний Край» суму коштів розмірі 36806,67 грн. яка складається: сума боргу 22000,00 грн., три проценти річних від суми боргу за весь час прострочення 2898,58 грн. та врахування індексу інфляції за весь час прострочення 11908,09 грн. Обґрунтовуючи позовні вимоги тим, що 06.08.2019 року ОСОБА_1 у якості продавця та ОК «Озерний Край» у якості покупця, уклали договір купівлі-продажу земельної ділянки кадастровий номер 3221882800:28:176:0059 з цільовим призначенням для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби, площею 0,1691 га, яка розташована на території Жукинської сільської ради Вишгородського району Київської області. Відповідно до умов договору купівлі-продажу позивач зобов`язався передати земельну ділянку у власність відповідачу, а відповідач зобов`язався прийняти земельну ділянку у власність та сплатити певну грошову суму. Ціна продажу земельної ділянки складала 22000,00 грн. і мала бути сплачена відповідачем в безготівковій формі до підписання договору. Однак, відповідач своє зобов`язання щодо оплати ціни земельної ділянки не виконав. ОСОБА_1 звертався до суду з позовом до Обслуговуючого кооперативу «Озерний Край», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бережний В.О. про розірвання договору купівлі-продажу нерухомого майна, зобов`язання повернути об`єкт нерухомого майна та стягнення збитків, справа №363/3153/21. Рішенням Вишгородського районного суду Київської області від 31.01.2023 року ОСОБА_1 відмовлено у задоволенні позову, оскільки останній обрав неефективний спосіб захисту. Крім того, постановою Київського апеляційного суду від 18.04.2023 року рішення Вишгородського районного суду Київської області від 31.01.2023 року залишено без змін. Таким чином, позивач звернувся до суду з даним позовом з урахуванням ефективного способу захисту, зокрема, про стягнення не отриманих коштів.

28.12.2023 року ухвалою суду відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено судове засідання.

Позивач та його представник в судовому засіданні, позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав зазначених у позовній заяві, та просять задовольнити в повному обсязі.

Відповідача ОК «Озерний Край» свого представника в судове засідання не з`явився не направив, про день та час розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку, причини неявки суду невідомі. Заяв, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Крім того, не скористався своїм правом та не подав до суду відзив на позовну заяву.

Третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бережний В.О. в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку, причини неявки суду невідомі.

Заслухавши позивача та його представника, дослідивши письмові матеріали справи, дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного.

Згідно зі статтями 6, 627ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

06.08.2019 року між ОСОБА_1 (продавець) та Обслуговуючий кооператив «Озерний Край» (покупець) укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки, який посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бережним В.О. та зареєстрований за №1426, згідно якого, за цим договором продавець передає у власність земельну ділянку, а покупець приймає у власність та сплачує грошову суму за земельну ділянку площею 0,1691 га, що розташована на території Жукинської сільської ради Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221882800:28:176:0059 (п.1.1.).

Згідно до п.2.1. договору купівлі-продажу земельної ділянки, продаж земельної ділянки між сторонами вчиняється за 22000,00 гривень. Розрахунок між сторонами проводиться в безготівковій формі. Покупець сплатив продавцю суму, вказану в цьому договорі в безготівковій формі відповідно до закону до підписання договору.

Як вбачається з п.2.2. договору купівлі-продажу земельної ділянки, продавець стверджує, що зазначена в цьому договорі ціна продажу є вигідною, її розмір не пов`язаний зі збігом тяжких обставин і повністю його задовольняє.

Ринкова вартість земельної ділянки згідно висновку про вартість майна від 29.07.2019 року, що зроблений ПП «ТВІ» спільно з ТОВ «Київська оціночна компанія» складає 22000,00 грн. (п.2.4).

29.11.2023 року ОСОБА_1 направив ОК «Озерний Край» претензію №1 згідно якої, вимагає у строк сім днів з моменту отримання претензії №1 сплатити заборгованість у сумі 22000,00 грн., відповідно до укладеного 06.08.2019 року договору купівлі-продажу земельної ділянки кадастровий номер 3221882800:28:176:0059, шляхом перерахування суми коштів.

Як вбачається з відзиву на претензію №1 щодо сплати коштів у розмірі 22000,00 гривень за договором купівлі-продажу земельної ділянки від 06.08.2019 року за реєстровим №1426, розрахунок проведений ОК «Озерниц Край» у повному обсязі до підписання та посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки від 06.08.2019 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бережним В.О., який зареєстрований за №1426. Наявність підпису на договорі та нотаріальне посвідчення угоди свідчить про отримання грошових коштів у повному обсязі.

Відповідно до ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 статті 656 ЦК України передбачено, що предметом договору купівлі-продажу може бути майно (товар), яке є у продавця на момент укладення договору або буде створене (придбане, набуте) продавцем у майбутньому.

Відповідно до ч.1 ст.657 ЦК України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Згідно до ч.1 ст.691 ЦК України, покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Відповідно до частин 1, 2, 3 статті 692 ЦК України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

Частиною 4 статті 692 ЦК України встановлено, якщо покупець відмовився прийняти та оплатити товар, продавець має право за своїм вибором вимагати оплати товару або відмовитися від договору купівлі-продажу.

Згідно до ч.1 та ч.3 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Відповідно до ст.628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно до частини 3 статті 631 ЦК України, сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Таким чином, положення договору купівлі-продажу від 06.08.2019 року про те, що сторона договору отримала належні їй платежі до підписання договору, свідчить про те, що сторони домовилися вважати сплату коштів, здійснену раніше за відсутності правових підстав, виконанням укладеного договору стороною, яка за цим договором мала сплатити гроші.

Включення в договір купівлі-продажу положення про одержання однією стороною від іншої грошових коштів, у тому числі до підписання договору, є звичайною діловою практикою, зокрема при укладенні договорів фізичними особами, і така практика не суперечила закону в правовідносинах, щодо яких виник спір.

Відповідно до умов укладеного і нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу земельної ділянки від 06.08.2019 року, а саме п.2.1. вбачається обов`язок покупця по сплаті грошових коштів за придбане майно виконано до моменту підписання договору, а тому твердження позивача про те, що ним не отримані кошти згідно даного договору належними, допустимими та достатніми доказами не доведено.

Отже, згідно до ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків, що визначено статтею 76 ЦПК України.

Отже, враховуючи вищевикладене, а також норму частини 4 статті 692 ЦК України, у разі відмови покупця ОК «Озерний Край» оплатити товар, продавець ОСОБА_1 мав право вимагати оплати товару або відмовитися від договору купівлі-продажу земельної ділянки укладеного 06.08.2019 року, однак ОСОБА_1 в свою чергу не відмовився від укладення даного договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Таким чином, звертаючись до суду з даним позовом, ОСОБА_1 не довів та не надав доказів, які у своїй сукупності підтверджують, що Обслуговуючий кооператив «Озерний Край» не сплатив позивачу обумовлену в договорі суму вартості земельної ділянки.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись 6, 627, 628, 631, 655, 656, 657, 691, 691 ЦК України, статтями 14, 274, 263-265, 273, 280, 281, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Озерний Край», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бережний Вадим Олександрович про стягнення коштів відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Відповідач: Обслуговуючий кооператив «Озерний Край» (ЄДРПОУ38085583, 07341, Київська область, Вишгородський район, с.Жукин, масив Озерний).

Треті особи: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бережний Вадим Олександрович ( АДРЕСА_2 ).

Суддя О.Д.Рудюк

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118387888
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —363/7340/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні