Рішення
від 16.04.2024 по справі 367/3467/24
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/3467/24

Провадження №2-о/367/215/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

16 квітня 2024 Ірпінський міський суд Київської області у складі:

судді Мерзлого Л.В.,

за участі секретаря судових засідань Шпильового Р.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ірпінський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту смерті,-

встановив:

До Ірпінського міського суду Київської області надійшла зазначена заява, в якій ОСОБА_1 вказує про те, що вона є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Новопсков, Новопсковського району, Луганської області, що є тимчасово окупованою територією, на якій органи державної влади України не здійснюють свої повноваження, а тому отримати свідоцтво про смерть матері у заявника немає можливості. Встановити факт смерті заявнику потрібно для отримання свідоцтва про смерть матері.

Просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, місце народження: смт. Білолуцьк, Новопсковський район, Луганська область, Україна, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті: смт. Новопсков, Новопсковський район, Луганська область, Україна.

Заявник в судове засідання не з`явилась, про дату, місце та час судового розгляду повідомлена.

Заінтересована особа Ірпінський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явились, про місце, дату та час судового розгляду повідомлені.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи із наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є донькою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 17.05.1991.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , змінила прізвище на « ОСОБА_6 », що стверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 .

ОСОБА_5 змінила прізвище на « ОСОБА_7 » після розірвання шлюбу що стверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_3 від 06.10.1998.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, місце народження: смт. Білолуцьк, Новопсковський район, Луганська область, Україна, що стверджується копією паспорта громадянина України, серія НОМЕР_4 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Новопсков, Новопсковський район, Луганська область, що стверджується копією лікарського свідоцтва про смерть №80 від 22.12.2023, копією довідки про смерть №8.22-482/4-12 від 27.12.2023.

Відповідно до ч.1 ст.9 «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частина 2 та 3 цієї статті передбачає, що будь які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Згідно із п. 8 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

П. 2 ч. 1 статті 317 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Відповідно до п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Судом встановлено неможливість отримати у смт. Новопсков, Новопсковського району, Луганської області необхідних документів для реєстрації факту смерті ОСОБА_2 , що виникла у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, а також судом враховано, що факт смерті ОСОБА_2 відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнятий Відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Оскільки, заявник не має можливості надати для реєстрації смерті матері документів встановленого законодавством України зразка, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає що заява підлягає задоволенню.

У Консультативному висновку Міжнародного суду ООН від 21 червня 1971 року «Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії», який був наданий на запит Ради Безпеки ООН зазначено, що держави - члени ООН відповідно до Резолюції 276 (1970) Ради Безпеки зобов`язані утримуватися від застосування міжнародних договорів, укладений з Південною Африкою від імені або відносно Намібії. При цьому у п. 125 цього Консультативного висновку Міжнародного суду ООН вказано на винятки із цього права, а саме. В цілому, невизнання управління Південної Африки (тимчасово окупованої) Території не повинно призводити до позбавлення народу Намібії будь-яких переваг, що випливають з міжнародного співробітництва і зокрема, в той час як офіційні дії, що здійснюються урядом Південної Африки від імені або по відношенню до Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути поширена до тих актів, таких, як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів.

Про необхідність врахування актів органів влади з окупованих територій Європейським судом з прав людини у п. 45 рішення по справі «Луізіду проти Туреччини» (Loizidou v. Turkey) від 18 грудня 1996 року (заява № 15318/89) була викладена правова позиція, що при аналогічних обставинах щодо відсутності ефективного державного контролю Кіпру за такими територіями, міжнародне право визнає законність деяких юридичних домовленостей і дій, які звідти походять, наприклад актів реєстрації народження, смерті і шлюбу, наслідки яких можуть ігноруватися лише на шкоду мешканців тієї чи іншої території.

Таким чином, виходячи із встановлених судом обставин, існують підстави для встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, місце народження: смт. Білолуцьк, Новопсковський район, Луганська область, Україна, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті: смт. Новопсков, Новопсковський район, Луганська область, Україна.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разінеявки всудове засіданнявсіх учасниківсправи чив разіякщо відповіднодо положеньцього Кодексурозгляд справиздійснюється судомза відсутностіучасників справи,фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуне здійснюється. З огляду на викладене фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Керуючись Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», статтями 247, 259, 263-265, 294, 315-319, 354, 430 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ірпінський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту смерті, - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, місце народження: смт. Білолуцьк, Новопсковський район, Луганська область, Україна, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті: смт. Новопсков, Новопсковський район, Луганська область, Україна.

Допустити негайне виконання судового рішення.

Копію рішення суду невідкладно надіслати до Ірпінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), для державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя: Л.В. Мерзлий

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118387925
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —367/3467/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Мерзлий Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні