Ухвала
від 15.04.2024 по справі 554/11974/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 15.04.2024Справа № 554/11974/23 Провадження № 2-о/554/72/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.04.2024 року м. Полтава

Суддя Октябрськогорайонного судум.Полтави ТімошенкоН.В.,розглянувши впорядку окремогопровадження цивільнусправу зазаявою адвоката Оніпченко Віталія Вікторовича в інтересах ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Орган опіки в піклування виконавчого комітету Шевченківської у місті Полтаві ради про встановлення факту перебування на утриманні,

В С Т А Н О В И В :

у провадженні Октябрського районного суду м. Полтави знаходиться цивільна справа за заявою адвоката ОніпченкоВіталія Вікторовичав інтересах ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,Орган опікив піклуваннявиконавчого комітетуШевченківської умісті Полтавіради провстановлення фактуперебування наутриманніОСОБА_3 - неповнолітнього ОСОБА_1 .

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 12.01.2024 року відкрито провадження по справі.

Суд розглядає справи про встановлення фактів, визначених нормамист. 315 ЦПК України.

Відповідно до вимогст. 318 ЦПК Україниу заяві про встановлення факту повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Заявник вказує, що ОСОБА_3 має статус учасника бойових дій, однак не являється біологічним батьком ОСОБА_1 , тому встановлення відповідного факту є необхідним для розповсюдження на неповнолітнього ОСОБА_1 соціальних пільг, гарантій та компенсацій, наданих ЗУ «Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до вимог ч.6 ст.294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне.

Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

У порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав осіб; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Згідно ч.4 ст.315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи,залишає заяву без розгляду.

З урахуванням викладеного, з огляду на те, що встановлення факту, про який просить заявник, пов`язане з наступним вирішенням спору про право, суд приходить до висновку, що під час розгляду даної справи виявлений спір про право, який не підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Тому заяву адвоката ОніпченкоВіталія Вікторовичав інтересах ОСОБА_1 про встановлення факту перебування на утриманні слід залишити без розгляду з роз`ясненням заявнику, що він має право подати позов на загальних підставах.

Керуючись ч. 6 ст. 294, 272, 354-355 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В :

заяву адвоката ОніпченкоВіталія Вікторовичав інтересах ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,Орган опікив піклуваннявиконавчого комітетуШевченківської умісті Полтавіради провстановлення фактуперебування наутриманні,-залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що заявлені ним вимоги можуть бути розглянуті в порядку позовного провадження.

Копію ухвали суду направити учасникам справи протягом 2 (двох) днів з дня її складання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави шляхом подання протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала суду виготовлена в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстом ухвали суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Н.В.Тімошенко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118388606
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —554/11974/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні