Рішення
від 10.04.2024 по справі 549/109/24
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа №549/109/24

Провадження№2/549/61/24

РІШЕННЯ

Іменем України

10 квітня 2024 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого - судді Крєпкого С.І

за участю: секретаря судового засідання - Кривчун Я.А.

представника позивача - адвоката Ступніка С.В.

розглянувши в режимі відеоконференції у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Чорнухи в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Райз-Схід»</a> (далі - ТОВ «Райз-Схід») про стягнення заборгованості за договором оренди,

установив:

У березні 2024 року ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Ступніка С.В., звернувся до суду з вказаним позовом, який обгрунтовано тим, що 10.08.2015 між позивачем та ПрАТ «Райз Максимко» укладено договір оренди землі (ділянки), кадастровий номер 5325181700:00:001:0088, яка знаходиться в адміністративних межах Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області та належить позивачу.

Додатковою угодою № б/н від 21.02.2018 замінено первісного орендаря на ТОВ «Райз-Схід» та встановлено новий розмір орендної плати, яка складає 10% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що на час укладення додаткової угоди становило 10478,60 грн, строк дії договору до 08.11.2022.

Згідно з Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" договір було поновлено на один рік без волевиявлення сторін, тобто до 08.11.2023 і орендав продовжив користування земельною ділянкою.

Посилаючись на те, що орендна плата згідно з укладеним договором вноситься не пізніше 31 грудня поточного року, а орендар орендну плату за 2023 рік не сплатив взагалі, прохав стягнути з ТОВ «Райз-Схід» на свою користь заборгованість по орендній платі за 2023 рік у розмірі 10478,60 грн, 3% річних в сумі 57,00 грн, інфляційні втрати - 50,95 грн, що разом складає 10 586,55 грн.

Ухвалою Чорнухинського районного суду Полтавської області від 08.03.2024 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження, встановлено строки для подання відзиву, відповіді на відзив, заперечень.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з викладених у ньому підстав.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, відзив на позов не надано (а.с.32,34).

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки, площею 4,6040 га, кадастровий номер 5325181700:00:001:0088, що знаходиться в адміністративних межах Чорнухинської селищної ради Лубенського району Полтавської області .

10 серпня 2015 року між ОСОБА_1 та ПрАТ "Райз-Максимко" укладено договір оренди вказаної земельної ділянки строком на 7 років (а.с.15-18).

21 лютого 2018 року між сторонами укладено додаткову угоду, якою до вищевказаного договору оренди землі були внесені зміни: змінено Орендодавця з ПрАТ «Райз Максимко» на ТОВ «Райз-Схід», визначено строк дії Договору до 08.11.2022, встановлено орендну плату в розмірі 10 478,60 грн за рік оренди, який зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (а.с. 7-8, 21).

Відповідно до відомості з державного реєстру фізичних осіб - платників податку про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (ненарахованого) податку та військового збору станом на 28.02.2024 за період з І кварталу 2023 року по 4 квартал 2023 інформація стосовно ОСОБА_1 відсутня (а.с.10).

Обґрунтовуючи позовні вимоги ОСОБА_1 зазначив, що орендодавець свої зобов`язання по виплаті орендної плати за 2023 рік не виконав, а тому просив стягнути вказану заборгованість, а також 3% річних та інфляційні втрати відповідно.

Відповідно до ст.ст.2,3 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

За приписами ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною першою ст.15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення невизнання або оспорювання.

Згідно з ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до частини першої статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За приписами ч.2 ст.409 ЦК України власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Відповідно до норм ч.1 ст.93 ЗК України, ст. 1 Закону України "Про оренду землі", право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та інших видів діяльності.

За змістом ст. 13 Закону України "Про оренду землі", під договором оренди землі розуміється договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 15 Закону України "Про оренду землі" визначено, що однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її виплати.

Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (стаття 21 Закону).

За нормами ст. 24 Закону України "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Орендодавець зобов`язаний, зокрема, передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди, орендар - своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Виходячи з вищенаведеного саме на орендаря покладається обов`язок щодо своєчасного та в повному обсязі сплати орендної плати за земельну ділянку, а орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

З огляду на викладене, оскільки відповідач не виконав обов`язки, визначені ст.24 Закону України «Про оренду землі», не сплатив позивачу коштів за користування орендованою земельною ділянкою за 2023 рік, є підстави для повного задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 10478,60 грн.

Відповідно до вимог ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розрахунок 3% річних від простроченої суми та інфляційних збитків, якій міститься в матеріалах справи, є правильним і не спростовується відповідачем.

Таким чином з ТОВ «Райз-Схід» на користь позивача підлягає стягненню 10478,60 гривень - сума заборгованості по орендній платі за землю за 2023 рік, 50,95 гривень - три проценти річних від простроченої суми, 57,00 гривень - інфляційні витрати, а всього 10 586,55 грн.

У зв`язку із задоволенням позову в силу ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача 1 211,20 грн судового збору.

Згідно ч.ч.1, 3 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать в т. ч. і витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Частиною 8 ст.141ЦПК України встановлено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

За правилами ч.ч.1-6 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок щодо попереднього (орієнтовного) визначення суми судових витрат встановлено ст.134 ЦПК України.

Таким чином відсутність документального підтвердження надання професійної правничої допомоги (договору надання правової допомоги, детального опису виконаних доручень клієнта, акту прийому-передачі виконаних робіт, платіжних доручень на підтвердження фактично понесених витрат клієнтом тощо) є підставою для відмови у задоволенні заяви про розподіл судових витрат у зв`язку з недоведеністю їх наявності.

Представником позивача на підтвердження надання професійної правничої допомоги надано копію угоди №104 про надання професійної правничої допомоги (адвокатських послуг) щодо ведення справи за позовом про стягнення орендної плати (далі Угода), укладеного 19.09.2022 між позивачем та адвокатом.

Відповідно до п.4.1 Розділу 4 Угоди №63 "Розмір та порядок внесення гонорару", за надання адвокатських послуг від 01.03.2024, передбачених п.1 Угоди, замовник сплачує виконавцю винагороду у такому розмірі:

- за підготовку процесуального документу (позовна заява, відповідь на відзив на позовну заяву, апеляційної скарги, відзиву на апеляційну, касаційну скаргу) - 1500,00 грн за годину роботи;

-за підготовку клопотання, заяви, тощо ( в рамках справи) 1600 грн за годину роботи;

-робота з замовником (відрядження, попередня консультація, опрацювання матеріалів, тощо) 1600 грн, за годину роботи;

-опрацювання законодавчої бази, судової практики зі спірних правовідносин 1600 грн за годину роботи;

-представлення інтересів у Чорнухинському районному суді Полтавської області 1600 грн за кожне засідання;

-представлення інтересів у Полтавському апеляційному суді 4200 грн за кожне засідання;

-представлення інтересів у Верховному Суді 5400 грн за кожне засідання (а.с.11-12).

Як видно з акту приймання-передачі, детального опису робіт (надання послуг) виконаних адвокатом Ступніком С.В. згідно з Угодою і уточнених представником позивача в судовому засіданні:

1)підготовка та подання позовної заяви: опрацювання законодавчої бази, робота з Дежавними реєстрами, аналіз судової практики з спірного питання, формування правової позиції, складання розрахунку, робота з підсистемою «Електронний суд» 4 години, вартість 1600 грн, всього - 6400 грн;

2)участь в судових засіданнях 1 година, вартість 1500 грн;

3) загальна вартість виконаних робіт складає 7 900 грн (а.с.13,14).

З огляду на викладене, в зв`язку із задоволенням позову, виходячи з приписів ст.141ЦПК України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача 1211,20 грн судового збору та 7 900 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Такий розмір судових витрат, враховуючи вищевикладене, суд вважає доведений належними і допустимими доказами.

Виходячи з наведеного, керуючись ст.ст.141,259, 263-265, 274-279 ЦПК України, суд,

ухвалив:

1.Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Райз-Схід»</a> про стягнення заборгованості за договором орендизадовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Райз-Схід»</a> (місцезнаходження: м.Лохвиця, Миргородський район, Полтавська область, вул.Аеродромна,1/1, ЄДРПОУ 41104731) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) заборгованість по виплаті орендної плати за Договором оренди землі від 10 серпня 2015 року у розмірі:

- 10 478,60 гривень - сума заборгованості по орендній платі за землю;

- 50,95 гривень - сума інфляції;

- 57,00 гривень річних, а всього 10 586,55 (десять тисяч п`ятсот вісімдесят шість гривень п`ятдесят п`ять копійок) гривень.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Райз-Схід»</a> (місцезнаходження: м.Лохвиця, Миргородський район, Полтавська область, вул.Аеродромна,1/1, ЄДРПОУ 41104731) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) 9 111,20 гривень судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного судового рішення - 15.04.2024.

Суддя С.І.Крєпкий

СудЧорнухинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118388803
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —549/109/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні